tisdag 20 oktober 2009

Är du rätt rustad för nästa utmaning....?

Rätt rustad. Som i god hälsa. Och redo för det som är ditt mål.

Ät. Ät rätt. Ät tillräckligt.
Rätt mat gör stor skillnad för din möjlighet att nå ditt mål. Näringsriktig mat bygger upp din kropp och skapar helt andra förutsättningar än om du slarvar med detta. Det gör helt enkelt en fantastiskt stor skillnad. Du behöver inte bli superfanatiker, men du kan behöva ändra ditt tankesätt. Maten påverkar fettförbränningen, minnet, ork/kapacitet och också din sjukdomsbild - nu och i framtiden. Se till att maten är viktig i ditt liv - med din hälsa i fokus. Se till att du äter den med andakt, som i lugn och ro. Gärna tillsammans med en god vän - men absolut med lugn och ro. Gör måltiden till en njutning. Som tillför kraft till ditt liv.
Grönsaker. Fibrer. Frukt. Vitaminer. Mineraler. Protein. Kolhydrater. Fett. Vätska. I rätt dos och med rätt sammansättning.

Rör på dig. Motionera. Nyttja varje tillfälle till rörelse.
Motion tillför hälsa. Det bygger muskler och kraft - som du behöver såväl nu som sen. Motion påverkar din vikt. Det kan kapa överflödet och göra din vardag oerhört mycket lättare. Det kan ge euforiska känslor. Glädjen över att röra sig skapar ork och glädje för att göra så mycket mer. Nästan som en drog. Motionerandet skapar bättre förutsättningar för en frisk ålderdom.

Cykla. Promenera. Spring. Jympa. Simma. Golfa. Styrketräna. Åk skidor i backen eller på platten. Inlines. Rullskidor. Eller varför inte spela basket, fotboll eller wolleyboll.
Finn din aktivitet - som är en aktivitet. Gör gärna mer än en aktivitet, så att träningen bli allsidig. Men - försök att göra det du tycker är roligt/trevlig och gör det gärna med någon du tycker om som också tycker att just det är roligt/trevligt att göra. Tillsammans med dig.

Vila. Reflektera. Meditera.
Vilan bygger kraft. Vilan bygger upp - mellan varje pass av aktiv motion. Vila i sällskap eller i ensamhetens sköna tystnad. Om den är skön, och inte stressande. Vila med en god bok, med tillförande musik och genom regelbunden meditation.

Visa omsorg om din kropp - och ge den just det den behöver med hänsyn till det den skall uträtta. I det den behöver ligger t ex hälsogivande kost, motion och vila. Gör allt detta till en njutning, som tillför kraft i ditt liv.

Bestäm dig. Idka målfokusering. Och gör.
Möt de människor som krävs för att du skall nå ditt mål. Skaffa dig den kunskap som erfordras för att du skall nå ditt mål. Och gör.

Öva.
Det du vill bli duktig på, måste du öva på. Igen och igen. Igen och igen. Och vissa ting måste göras tillsammans. Som mat, motion och vila - måste ses tillsammans.

Om du vill skapa en god hälsa, bra ork och goda förutsättningar för att lyckas med dina mål - så måste du fokusera på att äta rätt, motionera ordentligt, vila och bestämma dig för vilket ditt mål är.

Och sedan öva. Repetera. Igen och igen.

Anette Grinde

Inga kommentarer: