torsdag 12 juni 2008

Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik....

Riksdagen redovisar idag sin syn på frågor om mänskliga rättigheter med anledning av en skrivelse från regeringen och ett antal motionsförslag.

Riksdagen ställer sig bakom regeringen politik på området inom mänskliga rättigheter.

Politiken vilar på en grund av respekt för internationella konventioner och överenskommelser och utgör en integrerad och central del av den svenska utrikespolitiken.

Riksdagen delar regeringens uppfattning om vikten av starkt arbete inom MR-området. Målet - med styrka och uppmärksamhet - måste vara att de mänskliga rättigheterna efterlevs fullt ut av alla stater. Något annat kan aldrig vara acceptabelt. Arbetet för mänskliga rättigheter ska finnas med, och uppmärksammas, i alla de områden vi verkar i samarbete med vår omvärld.

... om detta står att läsa på Riksdagens hemsida....

Det tackar vi för.

Det tackar vi stort för, och hoppas på uppmärksamhet i frågorna - varje dag, och i varje stund.

Det finns övergrepp mot kvinnor och barn, det finns fattigdom, det finns människor utan möjlighet till arbete eller en dräglig levnadsstandard, det finns barnsoldater, det finns minor som slår mot annat än de krigförande parterna, det finns fängslanden utan utredningar och rättegångar, och mycket, mycket mer.

Låt oss, var och en - och också de styrande som har en starkare röst - tala för de som utsätts. Låt oss uppmärksamma och berätta att det inte är som det ska. Och göra vårt yttersta för att situationen skall bättras.

Anette Grinde


Inga kommentarer: