lördag 3 oktober 2015

Löften - Promises

Några judiska och palestinska barns följs av ett filmteam under en tid av tre år. Det resulterar i en film; Promises. Barnen följs under perioden 1995-1998. De har helt olika bakgrund och de berättar sin egen historia av att växa upp i Jerusalem. Genom dessa porträtt, av barn i ung ålder, ser vi hur djupt rotade problemen i Mellanöstern är, hur man präglar varandra i sina grupper och också hur det kan se ut både inom och mellan grupperna. Det finns inte bara en bild. Det finns också olika bilder och tankar inom samma gruppering, ibland är också dessa skrämmande, kanske mer än de andra. Vi är alla olika, oavsett var vi finns, men vi präglas stort av var vi kommer ifrån och i vilka grupper vi finns i.

Förutfattade meningar frodas i det vi tror, inte vet. Vi gissar oss till en sanning, som inte finns. Ju mer vi träffas, samtalar med varandra och har ett öppet försonande sinne, desto mer kan fred och samförstånd verka i oss.

Dokumentärfilmen visar människor över tid. Hur de förändras, men också hur cementerade tankarna är. Hur många tror på fred? Hur många har gett upp? Hur kommer det sig att de tror eller inte tror?

A.. 

Inga kommentarer: