tisdag 9 augusti 2011

I M P O N E R A D

I lördags (6 augusti) besökte vi Kalmar. Där gick Kalmar Triathlon - en tävling som går utöver mycket, mycket annat. Solen sken, vinden var relativt blid och glädjen hördes lång väg.

Dagens uppgift för deltagarna var 3860 meter simning genom två rundor om ca 1900 meter i Kalmarsund, därefter 18 mil cykling genom tre rundor om ca 6 mil ut från Kalmar  och avslutningsvis ett marathon (4,2 mil) genom tre varv på en slinga om ca 14 km. Utan uppehåll och vila emellan. Start i gryningen och målgång framåt kvällskvisten.

Carolina Andersson -
genomför Kalmar Triathlon 2011

På startlinjen denna dag stog Carolina Andersson, vår marathon-veteran-löparkamrat i Rånäs 4H. Hon har genomfört triathlontävlingar förr, men inte av denna dignitet. Hon springer långlopp, hon orienterar och hon har ägnat sig åt de olika klassikerlopp som finns (Vasaloppet, Vansbrosimningen, Vätterncyklingen och Lidingöloppet). Nu var det dags för ett riktigt stordåd - där alla de övriga stordåden plötsligt tedde sig som små. "Ironman" - en fullängdstriathlon - är verkligen inte en lek. För detta krävs en lång förberedelse, ur många perspektiv.

Carolina genomförde simningen (3 860 meter) med bravur, cyklingen (18 mil) som en dans och löpningen (42 195 meter) med fantastisk envishet.

Vi stod bredvid och tittade på när Carolina och hennes medtävlare bytte gren i växlingsområdet och stretade vidare på nästa gren. Byten skedde från simning och våtdräkt, till cykel och hjälm och sedan vidare till löparskor och vätskebälten. Nya muskler, ny energi och ett stort sinne för vidare steg i nya grenar.  Vi såg stret och glädje, frustration och leenden, glada hejarop och plågsamma miner.

Det är imponerade starkt. Man häpnar över vilka krafter som finns. När jag betraktar detta evenemang fylls jag med lust. Jag fylls med lust, glädje och energi. Jag fylls också med insikt och beslutsamhet. Den som gör - den kan.

Carolina gör - och kan. Hennes genomförande är imponerande starkt. Riktigt imponerande starkt. Det skall jag minnas - för beslut om och genomförande av framtida aktiviteter.

En ny startlinje närmar sig. Uppgiften skall antas med insikt och beslutsamhet. Den som gör - den kan. Med glädje och energi.Artikeln är publicerat i Marathonlöparen i september 2011.

Läs mer om Kalmar Triathlon eller Svensk Triathlon generellt hos Svenska Triathlonförbundet. . . . . 
Läs även andra bloggares ord om Roslagsleden - triathlon - ironman


Inga kommentarer: