fredag 13 januari 2023

Fredag. Vad säger vi? Ska vi ta och göra lite skillnad idag?

Fredagen den 13e. Januari. 2023.


Det är lite molnigt idag, lite minusgrader också. Det ljusnar så sakta. Jag gick förbi det fallna trädet från igår, på min väg till bussen idag. Jag ville se vad och varför. Oj, tänker jag, hur många sågskär behöver man göra för att få bort ett träd? Hur mycket tid, vilka maskiner behövs? Vem kan? 


Vi har en väg som går runt i våra trakter, en runda på 4,6 km. Man kan välja annan väg när det ligger ett träd över vägen eller om en timmerbil står och lastar. En buss kanske inte kan runda, ty de har ju rutter och regler att förhålla sig till. De som gjorde skillnad igår hade kunnat välja annan väg. De skulle fram och förbi, vidare längs vägen. De var från trakten, så de kände till rundan och vad som var snabbast gjort. 


De vände inte. 


Istället tog de fram motorsågen och gjorde skillnad för mig och många andra. De la tid och kraft, med sin personliga specialistkompetens, på en uppgift som var samhällsupphandlad och inte deras. De gjorde det för att de hade omsorg i sitt sinne, inte bara tänkte på sitt. Ja, ja, de behövde komma framåt, men det kan man göra på olika sätt. 


De valde. 


Lättare vore att vända och dra rundan runt. Det gjorde de inte. Istället tog de fram motorsågen, en sågade, en drog, sågade, drog och sågade. Hur mycket sågning krävs för att flytta ett träd? 


De gjorde. 


De valde att göra något som gjorde skillnad för andra. Det låg inget tvång i det. De lade fysisk kraft och specifik kunskap, gjorde jobbet. För att det var en smart grej att göra. 


Sen drog de vidare för riktiga uppdrag. Sådana som var deras, jobb att fakturera. 


En stjärna i kanten ska de ha. Ja, t o m tre stjärnor vardera, kan de två gärna få. 


Vad säger vi? Ska vi ta och göra lite skillnad idag?


A.. 
Inga kommentarer: