torsdag 30 juni 2016

Hotellbygge på gång....

Jag läser ofta om bina, de fina flygande fantastiska små varelserna som är så ihärdiga i sina sysslor. Hos min mor finns i de massor och längs min löparsträcka hemma ser jag dem ofta nära sina kupor. Häromveckan hörde jag ett kraftigt surr nära en av kuporna, jag tror att det var svärmning på gång. Det innebär att de lämnar sin kupa och drar ut på andra äventyr. Det gillar inte bikupeägaren, förstås, som säkert får svårt att hitta dessa bin när de väl har dragit sin kos.

I Roslagens runt finns en artikel om att hjälpa ett bi. Det gäller förstås alla dessa bin som lämnat sina hem, men också andra som tidigare lämnat den trygga tillvaron i en vanlig kupa eller som fötts till den tillvaron sedan tidigare. Dessa rymlingar (honungsbin) eller tidigare solitärer behöver bon och vi kan bistå till några av dem.

Bygg bihotell, hör jag ofta bi- och naturintresserade människor säga. Bygg bihotell så hjälper du dem att få det bättre.

Så. Borra några hål i en trädbit och häng upp den i ett träd.  Hålen skall vara ca 5-6 cm djupa och inte gå rakt igenom hela trästycket/brädbiten. Det skall alltså vara en ingång på en sida, inte en öppen genomgång.

Så, några fågelholkar och några bihotell skapar gott för naturen.

Det är alltså fågelbostadsbyggnads- och/eller bihotellbyggnadstid nu.

Do it.

A..

Inga kommentarer: