söndag 12 juli 2015

Söndag 12 juli 2015. Sakta framåt. Värpeshult - Brittatorp.

12 juli 2015. Söndag.

Värpeshult, mer nära Eneryda än Växjö. Vislanda. Alvesta. Gemla. Växjö (sen lunch/tidig middag). Rottne. Nattplats nära Brittatorp.

Det regnade i natt. Jag sov dåligt. Jag drömde att bonden ogillade att vi låg på ängen och att han satte vattenspridaren över vårt tält. Därav regnet. Leif drömde att bondens son kom och skulle plöja åkern - hans far hade sagt till honom att så skulle det vara och då skulle det vara så. Vi tyckte förstås att vi låg riktigt finfint på vår skyddade äng, men någon oro i oss måste ändå ha funnits med tanke på de tokiga drömmarna.

Strax innan Vislunda, strax efter Vislunda kyrka, åkte vi förbi två fantastiskt gamla hus med grästak. Det var ett gammalt ålderdomshem och fattigstuga som nu vårdades av Vislunda hembygdsförning. Dessa krafter gör mig glad.

Det var kortbyxväder idag, trots periodvis hotande himmel. En skön dag. Efter Växjö åker vi i ett ingemansland, vi har inte längre någon karta och hittar ingenstans att få eller köpa en. När himlen blivit för hotande byter vi helt enkelt riktning och åker någon annanstans, men till slut får man ju ge sig. Vi har, vid läggdags, inte fått någon skur på oss alls.

Landskapet har varit fint, småländskt med mycket skog och vänliga vägar. Vi undviker, som brukligt, de stora vägarna och håller oss till de små slingriga vägarna.

Vi mår väl. Ingen punktering idag. Ny slang inköpt på Biltema i Växjö.

Nattplats letas på slagen äng, gärna i lä och med riktning så att solen väcker oss på morgonen och torkar bort nattens regn och daggen från tältet. Vi letar också platser där vi inte syns, inte stör och inte förstör. Vi nyttjar allemansrätten, talar om den oss emellan och gör vårt yttersta för att inte störa eller förstöra och inte heller på något sätt övernyttja någon annans mark.

Ca 9 mil idag.

A..

Tillflykten - ålderdomshem från äldre tid. Nu i en hembygdsförenings vård.

Vägkantsgräs med blomster, någonstans i Småland.

En finfin nattpass. Har vi månne regn att vänta, tro?

Inga kommentarer: