tisdag 7 juli 2015

Tisdag 7 juli. Sakta framåt. Bornholm - Ystad.

Tisdag. 7 juli 2015.

Dueodde familjecamping (södra udden) - Rönne - Ystad.

Ja, campingen var fin. Fina duschar, fina kök, fina toaletter och ett fint campingområde. Även om jag inte är så förtjust i campingplatser var det en fin camping. Kusten runt den södra udden hade fin, fin vit sand och de låga tallarna som präglar ett sådant område. Den miljön gillar jag, det är fint. Som på Öland och som den östra skånska kusten.

Bornholm var fint. Kusten från Rönne till Sandvig (västra/nordvästra kusten norrut) - bestod av fina cykelvägar i lummig miljö, där var branter, smala kustvägar och inte så mycket turism. Den norra udden och ner österut var mer turismbetonat. Här var också kuperat och fina små kustbyar. Från ostpunkten och ner mot syd.

Bornholm har bjudit på en fantastiskt natur, ett fint kuperat landskap, fantastiska kustlinjer, väldigt fin bebyggelse, många fina små kustsamhällen och fantastiskt fina cykelvägar. Ön var inte så cykelkrävande, men ändå ibland väldigt krävande då den vissa sträckor var mycket kuperad. Den har bjudit på öppen kust, karga klippor, sand, ängsmark och skog. Det sorgliga var att det fanns väldigt många hus till salu - ja, det kanske inte är sorgligt, men jag tror att Bornholm har en begränsad köpkrets så att det ändå är en rätt liten marknads för husförsäljningarna. Jag misstänker att de har någon form av hembygdsbegränsning, såsom t ex Åland har. Alltså, att du måste ha någon form av anknytning för att få köpa fastigheter här. Många hus var väldigt fina och med väldigt fina lägen nära kustlinjen. Bornholm är mycket väl värt ett besök. Solen och vindarnas ö passar väl som beskrivning. Vi har haft skarp sol och värme, finfin medvind och motig motvind. Vi har också, vår första natt, haft dunder och brakåska och hällande regn. Det var dock på natten och vi kunde börja dagen torra, såväl vi som tältet.

Vid avfärd från Bornholm mot Ystad har vi kommit ca 66 mil (från Korpskog/Öland). Dessförinnan hade jag cyklat ca 59 mil (Söderby/Norrtälje-Korpskog/Öland). Det ger inalles, för mig, nu ca 125 mil. Några ytterligare mil lär det bli innan resan är klar.

När vi kliver på färjan (kl 1630) i Rönne skiner solen och vinden är mild. När vi landar i Ystad (kl 1750) regnar det och himlen är grå. Mitt framdäck har punktering som ordnas vid färjeläget med en ny slang. Tio minuter senare är också den punkterad. Yr ger indikationer på regn under natten. Klockan tickar på och ett visst mått av indignation och regnolusta infinner sig. Ordet fantastiskt är inte relevant. Vi hyr ett (alltför dyrt) rum på ett lägenhetshotell i Ystad. Så fick det ändå bli.

41 km.

Ca 125 mil totalt nu, från Norrtälje till Ystad, via Öland, och en runda runt Bornholm.

A..

Cyklister på kollisionskurs?

En fin cyklist på färd.Bornholm runt - ja, riktigt fint var det där!#SchystResande - att resa utan att tära på naturen och jordens resurser. Att visa hänsyn till människor och dess levnadsvillkor. Enkelt & lätt.

#PlasticFreeTuesday - att inte använda plast om det inte är absolut nödvändigt. Det borde inte vara nödvändigt alls, men allt är inplastat vilket gör ett plastfritt liv svårt. Försök att leva dina dagar plastfritt. Det skapar uppmärksamhet om vilket massiv mängd skräp vid producerar och hur mycket onödig plast vi förbrukar.

#SlowlyForward - är arbetsnamnet på sommarens cykeltur. Den går sin gilla gång framåt. Sakta framåt, hittills mest söderut men det får väl ändras snart när vi nu tänker oss ett stycke västerut och sedan norrut. Sakta framåt gäller dock ännu. Vi får se vart turen bär - huvudsaken är dock att solen skiner, eller åtminstone att regnet håller sig borta.

2 kommentarer:

Björn Suneson sa...

Du verkar ha det fin-fint . . .

Reflektioner Allteftersom sa...

Ja, vi har det fint. Bättre blir det när det slutar regna. :)