tisdag 4 november 2014

Några dagar i Prag - Tjeckien

Prag.
Tjeckien.
29/10 - 3/11 2014.

Prag var trevligt, men ruskigt turistigt i de centrala delarna. Det gick knappt att ta sig fram i mängden turister. Priserna i turistkvarteren var också kraftigt turistanpassade, i jämförelse med andra kvarter i staden. De tog ordentligt betalt för många av sina sevärdheter. Jag tror nog inte att jag åker till Prag igen, såvida jag inte har ett särskilt ärende.

Hotellet (Relax Inn Hotell Prague, Novovysocanska 163/25) var helt i sin ordning. Frukosten var bra för den som äter kött, men inte för den som är vegetarian. Hotellet låg ca 1 timmes promenad från centrum. Ja, det gick att åka med allmänna kommunikationer (buss och t-bana/spårvagn) för den som inte vill promenera.

Tunnelbanan kostade 24 Czk (Tjeckiska kronor) för en 30 minuters biljett och 32 Czk för en 90 minuters biljett. Det går också att köpa t ex 3-dagars eller 30-dagarsbiljetter. Tunnelbanan är lätt att hitta i, är reklamfri och ren. För färd till/från flygplatsen; buss 119 från flygplatsen till ändhållplatsen, därifrån den gröna tunnelbanan in till centrum. 32 Czk kostar äventyret, som tar ca 45 minuter. Det går också flygbussar från/till flygplatsen från centrala Prag. Kostnaden för dessa uppgår till 150 Czk.

Stora torget i gamla stan var vackert, med de stora kyrkorna på ömse sidor och med den fantastiska astronomiska klockan. Torget var en utpräglad turistisk plats, där den lokala befolkningen nog inte lägger så stor del av sin tid. Ja, förutom musikanter, gycklare och sådana som på annat sätt vill roa (eller skinna) turisterna, förstås.

I de judiska kvarteren turistar vi t ex genom besök på ceremonihuset nära den gamla judiska begravningsplatsen. Här visas bilder och beskrivs ceremonier kring t ex sjukdomar och begravningsritualer. På alla bilder finns män, bara män. Inga kvinnor verkar existera i dessa rum. Det är ledsamt att se. Jag hoppas att det är bättre/annorlunda idag. Begravningsplatsen var roligare (om nu en begravningsplats kan vara rolig). Där var det trångt. De ligger, på sina ställen, begravda i 12 lager. Mängden gravstenar vittnar om trängseln. Det ser nästan ut som en plats för försäljning av gravstenar som är staplade nära, nära varandra. Vi vandrar också igenom Pinkas synagoga. Den gör mig sorgsen. Väggarna är fyllda av namn målade direkt på väggarna, från golv till tak, i rum efter rum. Namn och datum - där slutdatum är under under andra världskriget. Namn efter namn, familj efter familj - det är fasansfullt, starkt och så otroligt sorgligt.

Lillsidan, på andra sidan den hysteriskt turistinvaderade Karlsbron, hade borggården, den vackra parken högt uppe på kullen och en del andra begivenheter. Vi hittade också en vacker och talande, men mycket sorglig, installation genom minnesmärket över kommunismens offer.

Raul Wallenbergs promenad ligger på kullen ovanför Lillsidan, där också den svenska ambassaden är belägen. Det är en mycket vacker plats, med fantastisk utsikt och väl skyddad mot stadens återkommande översvämningar.

I staden, eller strax utanför, ligger en stor marknad. Promenadavstånd eller med en spårvagn ett kort stycke norrut. Hit hittar få turister. Kanske skulle marknaden vara större om också turisterna hittade hit. Det skulle göra skillnad för alla dem som strävsamt packar upp alla varor varje morgon och lika strävsamt plockar ner dem på kvällen. Jag tycker att marknadsmänniskor är ett fantastiskt folkslag. Vilket otroligt plockande de måste tvingas ägna sig åt.


A..
I parken högt uppe på kullen övar han på att gå på lina. Han har spänt band, 
hårt, hårt, mellan några träd. Koncentrationen är total.Valuta, ca kurs
1 sek = 2,7 czk

400 czk = 147 sek
2000 czk = 732 sek
3000 czk = 1103 sek

Inga kommentarer: