lördag 4 oktober 2014

Intimations

Intimations
Mats Andersson
2013
Isbn 978-91-637-3772-5
matsandersson.nu

Svart. Mjukt. Känslofyllt. Nära.

Boken står i min hylla. Jag tar fram den igen. Bläddrar, betraktar och njuter. Jag ser bilderna, de svart/vita med naturen och djuren i fokus. Även om djuren i fokus inte är skarpa. Djuren skymtar, finns, är på sitt sätt tydliga. Utan att vara skarpa.

Jag ser älgen vandra i vinterskogen, rådjuret spana in bland träden och vildsvinen böka i kanten. Haren spänner öronen för att begrunda faran och björnen vandrar stillsamt förbi strax utanför gömslet där fotografen sitter tyst och lagom på spänn.

Det är tydligt att fotograf Mats Anderssons möten är på naturens och djurens villkor. Att han tyst betraktar, njuter och är. Hans fotografier är mjuka, känslofyllda och nära. De berör, fyller mig med närvaro, får mig att stanna en stund. Där är naturen. Och djuren, strax bortom, lite otillgängliga, lite diffusa. Ja, lite för sig, som de ju är. Ja, lite för sig, eftersom de går när vi kommer för nära.

Intimations är svart, mjukt, känslofyllt och nära.

Ja, nära, som i mitt i den fantastiska naturen.

Anette GrindeLänkar & sånt
Cdon.Läser just nu;


2 kommentarer:

http://Oldmolly.bloggplatsen.se sa...

Äsch! Du vet, det är så många som fotar.
Men om jag skulle ge ut en bok med mina bilder, så skulle du få recensera den ;-)

Reflektioner Allteftersom sa...

Det är inget äsch. Ja, det är många som fotar - men det bör väl inte hindra dig? Jag recenserar gärna din bok när du givit ut den. Jag tycker gott att du kan titta igenom dina bilder och begrunda frågan om utställning. Jag hoppas att du har det gott på vackra Gotland. /A..