tisdag 9 oktober 2012

Tystnad på jobbet = lågt till tak



HRbloggen.se ordar om tystnaden på jobbet. De säger t ex; "... Och trenden syns överallt. Tystnaden på jobbet breder ut sig. Mer än tidigare. Personalen tystnar. Taket blir lägre och lägre och det är ett hårdnande klimat som råder."

Varför blir det så här?

MC Stenberg kommenterar. Hon säger t ex; "...En tanke som kommer till mig är den devis som vi arbetsledare på Clas Ohlson arbetade efter: “Vi måste visa upp en enad front!” Vilket i praktiken innebar att hur olika vi än tyckte om de beslut och riktmärken vi skulle följa så skulle våra medarbetare inte märka av de skillnaderna i det dagliga arbetet."

Ja, det blir en hel del oro i leden om alla har att diskutera frågor som är beslutade. Är inte poängen att det skall vara möjligt att ifrågasätta innan frågorna är beslutade för att sedan samlas, som en enad front, för ett gemensamt arbete i samma riktning?

Min tanke går också till polischefen som föreläste på polisutbildningen och där indirekt bad om en enad front - eller kanske bad han bara om eftertanke. Jag är inte säker på att han hade fel i det han sade till poliseleverna. Lågt till tak ger inte mod att tala, inte heller när det behövs. Enad front utåt behöver inte vara samma som lågt till tak. Men, om enad front innebär att man bara skall följa ett fattat beslut som man inte kan påverka, då är det en annan fråga.

Därtill undrar jag om det är rimligt att varje chef och offentlig person alltid måste välja sina ord på guldvåg. Alltid. Yttrandefriheten är en frihet, som också ter sig oerhört krävande när var och en också ser ut att ha rätten att sprida det som sagts hur som helst. Vad är det för poliselever som väljer att sprida föreläsningen till media? Vad säger det om dem?

Min tanke går också till en tidigare arbetsplats. Kompetent. Trevlig. Bra. Ja, VD & huvudägares (numera också gifta) ord var lag och resterande del av ledningsgruppen hade att foga in sig. Ja, arbetsplatsen var kompetent, trevlig och bra - ända tills ord som innehöll ifrågasättande tankar kom upp. Då blev det inte längre en trevlig arbetsplats för den som sade emot VD.n. Arbetsklimatet blir riktigt olustigt. En fantastisk chef blev en väldigt obehaglig sådan. I ett nafs.

Yttrandefrihet, ja. Under ansvar.
Meddelarfrihet, ja. Under ansvar.
Högt till tak, ja. Också det under ansvar. 
Enad front, ja. Beroende av hur vi kommer dit.

Sedan kan man ju undra varför media så ofta skall skruva frågorna till det absolut yttersta. Till vilken nytta, kan man undra.

Anette Grinde 





Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om - yttrandefrihet - tystnad -   Bloggare om lågt till tak - arbetsklimat ...

1 kommentar:

Unknown sa...

Kanon inlägg, sätter fingret på ett samhälls problem som breder ut sig i allt snabbare takt,