tisdag 23 oktober 2012

Kvinnans mor...

Kvinnans mormorsmor var född i djupaste norrland. Hon flyttade ner till Roslagen, där hon mött sin blivande make. De gifte sig. De bosatte sig på en gård och skaffade djur. Efter ett år kom den första lilla och sedan rullade det på. De fick tio barn totalt, men två dog i ung ålder. Kvinnans mormorsmor fick ett stretsamt liv, men hon stannade på gården i hela sitt liv. Hon och hennes man kunde bo kvar på ett undantag, när ett av barnen tog över. 

Ett av barnen, en dotter, gifte sig med en grannpojke. De fick sju barn. Sex pojkar och en flicka. De bodde ensligt till och det var till och från ganska trassligt i familjen. Det var som om pojkarna spriddes för vinden, eller nästan gick upp i rök. Ingen blev kvar i närområdet. Alla försvann hemifrån i tidig ålder. De efterföljande släktingarna och närstående, som forskade om familjen, blev inte kloka på vad som hände. Ingen tycktes veta. Tystnaden var kompakt. Kvar vara bara dottern.


Foto; Mats Andersson (klicka på bilden för fler bilder av honom)

Dottern gifte sig med en pojke från grannbyn. Hon stod brud på 18-årsdagen som om hon inte fort nog kunde komma hemifrån. Kort efter giftemålet blev hon gravid och bara några månader senare dog hennes man i en oförklarlig olycka. Deras dotter blev en livaktig krabat som levde med ett leende på läpparna tillsammans med sin mor. De var ensamma, nästan helt utan kontakt med mor- och farföräldrarna föräldrarna, men lyckliga tillsammans. Modern gifte aldrig om sig utan levde tillsammans med sin dotter, tills hon flyttade hemifrån. De bodde då nära varandra och hade även fortsättningsvis stor glädje av varandra. De var nästan som ett.

När modern lämnat jordelivet blev det ensamt för dottern, som aldrig hade gift sig. Hon började aktivt försöka finna de släktingar som försvann. Men hon, såsom tidigare gjort, gick bet på uppgiften. De var förundrande bortblåsta. Släktkartorna blir alldeles tomma, med stora frågetecken, hängande i luften. Vad var det som hade hänt?

Nej, hon finner inga svar. Var tog de sex pojkarna vägen? Är det möjligt att de alla kan ha flyttat helt utan spår eller hände något annat där i det ensligt belägna huset i skogen.

Anette Grinde


Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om - bouppteckning - Norrtälje - släktforskning  Bloggare om begravning - gamla fotografier ... Släktdata.
 
Mats Anderssons blogg (tillstånd att låna bilden). Böcker av Mats Andersson.

Inga kommentarer: