tisdag 31 oktober 2023

2/1-1917. Roslagsbro Konsumtionsförening.

 


Det här är protokoll nummer 1 för året 1917 i Roslagsbro konsumtionsförening. Styrelsen har samlats, men det är inte antecknat vilka som deltar i mötet eller sitter i styrelsen. Sunnbro ligger i Nedra Söderby, Roslagsbro. I korsningen Nedra Söderbyvägen och Rörviksvägen, nära bäcken som går mellan Ösmaren och Norsjön och nära Hemlins bilverkstad (Roslagsbro bil & smide) som funnits i 100 år.

Henrick Carlsson har hållit i protokollspennan, ordentligt och snyggt. 

Man skriver om att teckna sig för lampor för elektrisk belysning. 8 lampor på landsbygden - och det är bindande. Man kan inte ångra sig när räkningen kommer. Av protokollet framgår inte om det är lampor ute eller inne. Är det att göra gatubelysning omkring affären och korsningen eller att göra det dunkla ljust inomhus? 

Av protokollet kan man också fundera kring föreningens tillgångar och skulder. Var och en vill förstås alltid kräva in sina skulder, men bakgrunden vet vi - utifrån detta protokoll - ingenting om. Är de ordningsamma eller lider föreningen av likviditetsbrist? 

Föreningen står inför ett årsmöte, förstås. Därför sätter styrelsen ett datum (21/1-1917) som det sista gällande för att kunna lämna in frågor till årsmötet som antagligen kommer strax senare. 

Tänk, så många föreningsmöten som har hållits i vårt land genom tiderna. Tänk, så mycket som blivit gjort. Tänk, så mycket gemensamt vi har åstadkommit. 


Inga kommentarer: