torsdag 28 september 2023

25/9-23. Kalle, Magnus och Stefan berättar om Roslagsbro Bil & Smide i Sockenstugan i Drottningdal.


Kalle Hemlin, Magnus Hemlin och Stefan Hemlin
berättar om verkstan i Nedra Söderby. (Foto Charlotta Hemlin)


Men oj, vad är det här? 

Så här mycket folk har det aldrig varit förr.

Så skoj att så många vill prata om och veta mer om Roslagsbro Bil & Smide i Nedra Söderby. 

Oj, vilket härligt fika! 


Ja, det där var fler än 100, sa hon som försökte räkna. Det fanns folk i husets alla hörn.


Kalle, Stefan och Magnus ordade om platsens historia, om hur det kom sig och blev. Från smide och jordbruksmaskiner, till bilar och vidare till dagens bilars datorer. Det har gått från mekande till programmering, men det är fortfarande en hel del mekande i verkstaden.  


Utvecklingen av verkstaden och bilarna, platsen och Hemlinarna tillsammans roar hembygden folk. Det är skratt och glädje i Sockenstugan. 


Kalle är full av historier, både om verkstaden, om Söderby och trakten runtomkring. Han roar, berättar. Magnus och Stefan tar sina delar, de är pålästa och glada att få dela. Vi 100 i rummet är oerhört glada att få lyssna. Det här var skoj, minsann. 


Kalle, Stefan och Magnus har samlat bilder och läst på, frågat runt. Kanske fick de det lite körigt, men vi tackar Karl Petter (programansvarig i föreningen) för att han peppade dem att göra detta. Folket i bygden fyllde i med sina berättelser, frågade och skapade nya skratt. Det bygger nya minnen hos besökarna, de fortsätter sina berättelser vid kaffeborden, i hallen, i köket, ute på bron och sen på vägen hem. De bygger på, de påminns och minns. Säkert görs det nu i flera dagar framåt. Kanske får de ladda kaffe i verkstan när folk kommer ner och minns lite mer? 


Föreningsfolket gjorde en bragdinsats med kaffe, bullar och kakor så att det räckte till alla. Parkeringen var knökfull, kvällen var ljum, glädjen stod högt i tak och folket log ända in i själen.


Vi bugar och tackar för detta. Vi tackar föreningsarrangörerna för initiativet och vi tackar Kalle, Stefan och Magnus för insatsen. Vi tackar bygdens folk som kom. 


Tack! 


Arrangör; St Eriks Gille, Roslagsbros hembygdsförening.


Vid pennan, Anette Grinde





Inga kommentarer: