onsdag 14 juni 2023

Välkommen till det framåtsyftande klimatpratet.


Lyssna på den som säger att det går, det som för oss framåt, tänker jag. Lyssna på forskaren eller den som aktivt dykt i frågorna, lyssna på den som vet. Förkovra dig, fyll dig med värdefull kunskap. Ta reda på mer om allt det som ger världen frid, frisk natur och fantastiska landskap. Det är ju så vi kan fortsätta att leva med lust och glädje stor. Det är ju det vi vill, för oss själva och för våra kommande generationer.


Lyssna på den som säger att det är dags på allvar nu. Och gör slag i saken. Gör. Det är sent, men låt oss agera nu för vårt allas väl. Låt oss tillsammans hitta möjligheterna, de som gör att insekterna flyger, glaciärer stannar och människor inte behöver flytta för att deras boplats lägger sig under havsytan. Det är hög tid nu, det vet ju både du och jag. 


Lyssna på den som säger att vi måste skynda nu, så att vi inte hamnar i riktig fara. Det är allvarlig fara för jorden, för djuren och för människors möjlighet att leva här. Så låt oss sätta fart. Vi ser och vet det, så vi behöver verkligen lyssna och vi behöver hasta. Låt oss följa naturens regler, se vad som krävs för att läka. 


Lyssna på den som säger att ja, det har alltid varit varmt och ja, att vädret varit upp och ner förr, men att det som händer nu är också något helt annat. Klimatförändringen är här och vi måste verkligen skärpa oss. Att blunda eller förklara bort slösar vår tid, tar bort fokus från det som är viktigt. Det hindrar oss, mig och dig från att agera. Det gör att vi förlorar värdefull tid. Det vill vi inte, eftersom det verkligen är allvar nu. 


Lyssna på forskarna. På de pålästa aktivisterna och på de kunniga journalisterna. Slå följe med dem, lär dig mer och agera med all den hänsynsfulla klokskap du kan uppbåda. 


Låt oss tillsammans läka det vi tillsammans har skadat. 


Välkommen till det framåtsyftande klimatpratet.


A..


Inga kommentarer: