onsdag 14 december 2022

Han är 12 år, tycker om att vara för sig själv

Han säger att han inte är ensam, men har inte någon kompis med sig när han kommer. Han gillar tystnaden och funderandet.

Han är 12 år, tycker om att vara för sig själv, läsa och pyssla. Han slukar bok efter bok, vill prata om dem. Han kommer ibland efter skolan. Hans mamma är på jobbet och hans pappa har flyttat. Det var länge sedan han såg honom. Ja, han kommer ibland men bryr sig inte om honom. Han säger att han inte är ledsen över det längre, men det syns på honom att det inte är sant. 

Jag undrar hur vi ska få till ett prat om det som inte är sant, eller om det räcker att prata om andra saker, eller bara få vara. Vi får se vart det bär hän. 

Jag sätter honom i den röda fåtöljen. Där är det varmt och skönt, han kan sitta i lugn och ro. Det går bra att läsa där. Han kommer ner om det inte är någon i butiken, när han vill prata. Vi pratar om hur det går i skolan, klasskamrater och om lärare. Och om gympan som han vill slippa. På sistone har han också pratat om kommunpolitikerna och Ukraina. Är det för att han inte vill prata om sig eller för att han hittat nya intresseområden? Oavsett skäl är han en klok ung man. Hans mormor sa häromveckan att hon inte längre är orolig för honom. 

Han är fantastisk. Jag blir glad, det kommer att bli något klokt av honom. Han är på god väg. Jag ser fram emot att höra hans riktning och val framöver, ja, jag hoppas att jag får vara med på resan mot vuxenlivet. 

Både hans och min.

A..


Inga kommentarer: