söndag 13 oktober 2019

Träna!

Träna dagligen - på en lagom nivå. Gör alltså inte mer idag, än att du kan/vill göra det imorgon igen. Lagom är förstås en svår nivå, men ändå rätt viktig. Inte för fort, inte för långt, inte för tungt - men ändå gärna med en liten utmaning.

Träna det du gillar - och bygg gärna på med något annat. Variation är fantastiskt bra för kroppen och knoppen. Ju fler delar av oss vi utmanar, desto bättre kan vi må.

Sänk ribban om den lagts för högt. Det är bättre att komma ut och än att inte komma ut alls. Fem kilometer är bra även om du vill/ tänkte tio kilometer i din planering. Tre är avsevärt bättre än noll. En promenad gör skillnad även om du egentligen ville springa.

Bygg upp dig själv och din kropp i en lagom långsam takt, så att ni - du och din kropp - hinner vänja er vid påfrestning. Peppa den gärna med något nytt nästa dag igen. Man blir inte proffs på en vecka, men ju mer/ oftare man tränar desto bättre kan man bli.

Variation och vila är också viktigt, men frågan är hur man utövar den. En muskel behöver vila efter träning, för att växa. Vad kan vi då träna när en muskel behöver vila? Ja, visst finns det då andra muskler att utmana!

Ät gott, schyst och ordentligt. Din kropp behöver näring och byggstenar för att orka - både med träning och den vanliga vardagen.

Gå med i en klubb/förening med likasinnade. Det finns mängder av föreningar med kunskap, glädje och inspiration som kan föra dig till nya höjder.

Den träning du lyckas göra är ohyggligt mycket bättre än den som uteblir. I soffan sker inga stordåd, där latmaskar man mest. Ja, stick ut och njut av hösten - och gör det i schysta skor.

A..Inga kommentarer: