fredag 25 augusti 2017

Fästingeländena

Fästingarna kan sitta på sitt grässtrå i en halv evighet, sägs det. De kan sitta där och vänta. Tålmodigt vänta till någon av oss levande varelser passerar. Djur och människor drabbas, några värre än andra. Några av fästingarna är smittobärare av borrelia och några av TBE. Än kan man inte vaccinera sig mot borrelia, men mot TBE finns det vaccin. TBE kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna, vilket vi säkert gladeligen är utan.

Vi har att återkommande komma ihåg att vaccinera oss, fylla på för ett bättre skydd. Det är inte gratis, men kanske är det av så stort värde att det känns relevant. Särskilt för oss som gärna finns i skog och mark, och också i de trakter där fästingarna gärna härjar. Roslagen och Öland är sådana trakter, där jag ofta finns.

Jag har sett borrelian på nära håll. Nej, inte i min egna kropp men väl i närståendes. Det var rätt onådigt, särskilt som läkarvetenskapen inte var fullt med på noterna och förstod vad det var fråga om.

Tänk att så pyttesmå djur kan ställa till med så otroligt mycket skada. Och att de kan äta så otroligt mycket i förhållande till sin egen storlek. Det är verkligen märkligt, på gränsen till obegripligt.

A..


Inga kommentarer: