tisdag 18 juli 2017

Iggesund - Gnarp

16 juli 2017.

Vi åkte från campingplatsen i Iggesund på morgonkvisten. Vi var förstås inte supertidiga, eftersom det tar sin goda tid för oss att packa ihop vårt läger. Morgonen bjöd fint vänder.

Hudiksvalls kyrka passerades i sol. På gravplatsen fanns flera stora gravstenar, bl a en för Odd Fellow-medlemmar. Jag förundras över föreningar, klubbar och organisationer som har så täta band så att de t o m har gravar tillsammans. Ja, det har ju förstås också flera nationer i Uppsala, har jag förstått. Kanske var det helt andra skäl till dessa gravplatser.

Fram på dagen började det regna, en stund innan vi kom till Jättendal. Vi drabbades av förvirring rörande vägval där i regnet. Vi fick råd att åka en lång omväg och blev oeniga. Vi tog skydd vid en badplats och gjorde lite te och mackor i skydd från regnet. Svalorna försökte ta sig in till sitt bo i taket på badplatsens omklädningsrum där vi satt. Det var nästan slut på ström i våra telefoner och ingen laddningsmöjlighet. Det är svårt att leta boende i sådana situationer. Internettiden gör oss oerhört teknikberoende. Läget generellt var helt enkelt mindre gott, men till slut återkom energin och vi tog en lerig och liten väg som gick nära E4-an upp mot Gnarp där vi hade sikte på ett vandrarhem. Vi kom till slut fram och kunde torka våra leriga och blöta cyklar, kläder och oss själva. I efterhand kan man förstås skratta åt situationen, men jag var inte så förtjust där strax innan fikat i badplatsen omklädningsrum. I värsta hand hade vi förstås kunna tältat där. Vi hade ju ändå tak över huvudet, även om tältpinnarna hade varit svåra att få ner just där. Det är dumt att inte ha självstagande tält.

Gnarps vandrarhem kan rekommenderas. Det gjorde susen för oss denna dag.

Iggesund - Hudiksvall - Rogsta kyrka - Strömsbruk - Harmånger - Jättendal (i regn) - Gnarp. Dagens sträcka = 15583 - 16304 = 72,1 km.


Hudiksvalls kyrka inbäddad i grönska

Hudiksvalls kyrka

Vi passerade Rogsta kyrka, som låg högt upp på en kulle med god utsikt över nejden. Det är väldigt fint när kyrkorna byggts på höjder, med vackra vyer över bygderna. Jag tycker att det är så fint, så fint. Ja, vi passerade så raskt så att jag inte hann fotografera den fina platsen. - Eller möjligen prioriterade jag helt enkelt fel. 

Jättendals badplats. Till skydd för regn och rusk efter viss oenighet med ressällskapet.
Vägval är en viktig fråga att enas om. Under tak vid regniga badplatser kanske man
kan samla sig. Svalorna hade byggt bo i omklädningsrummet. De vände tvärt i luften 
när vi (nästan) störde deras färd. Vi satt mitt i rummet & de blev förstås en aning störda. 
Ungarna behövde ändå mat, så till slut vågade de sig ändå. De susade över vårt matbord, 
matade och susade sedan ut igen. Vilken fart de har. Vilket mod de har. Vilken svängkraft de har. Så fina de är.
Vi brassade te och mackor innan vi vågade oss ut i regnet igen. Vi hade olika, tämligen okända,
vägförslag framför oss, men det som blev verklighet var väldigt blött och väldigt lerigt - men ändå
helt utan E4-ans vedervärdiga trafik. Hellre blöt och lerig än orolig i omåttlig E4-trafik. 

Anette - acceptabelt torr - på vandrarhemmet i Gnarp.

Inga kommentarer: