söndag 4 januari 2015

Grönska i vintertid

Labacken, 4 januari 2015. Från trädgårdshållet
för omväxlings skull. (Jag verkar för övrigt
alltid fota från grind/väghållet).
Så var all snö borta. Temperatur nära noll, strålande sol, klarblå himmel, (mer än) en aning blåst och ovanligt grönt för årstiden. Grusvägarna i närheten är som isgator, men asfaltvägen är ren från snö och is. Skall man springa eller promenera med alla ben i behåll får man hålla sig till asfaltvägen. Ja, i skogen kan man också gå förstås. Där är det snö- och isfritt. Och svampfritt nu också, kan jag tro.

Labacken är iordningställd för vintern. Ja, det har den nu varit en tid. Hembygdsfolket är flitiga och duktiga med sån´t. Grinden är av- och intagen. Kaffehuset som nyttjas för midsommarfirandet är också borta. Det är städat, låst, larmat och stängt.

När man tittar runt på gården kan man konstatera att den är välvårdad. Ja, de är verkligen ihärdiga och fantastiskt duktiga, hembygdsfolket. Det är fint målat med rött, vitt och svart. Det är snickrat där det ska, klippt i tillbörlig ordning och målat allteftersom. Det är helt enkelt väldigt fint. Deras kraft och ordning gör mig glad.

I somras (2014) målades gårdens flaggstång, vill jag minnas. Den blev omsorgsfullt vårdad och återställd i rätt läge innan vintern kom.

2011 hade hembygdsföreningen (St Eriks Gille) rödfärgskokning på hembygdsgårdens dag, men själva målningen skedde nog inte just då. 2011 var också året när det svärtades och luktade tjära runt Labacken. Jag ser det på gamla bilder, så det får duga som dokumentation. Jag får begrunda verksamhetsberättelsen (som är en aning tunn med information om vad som gjorts) eller försöka hitta andra handlingar i föreningen eller bland byfolk för att utröna vad som gjorts - och när, förutom det som finns dokumenterat på bild.

Labacken, 4 januari 2015. Vid brunnen nere i trädgården.
Mer om Labacken, hembygdsgården i Övra Söderby - underhållen av Roslagsbros hembygdsförening St Eriks Gille - hittar du här.


Inga kommentarer: