fredag 28 juni 2013

Vad händer i bygden?

Mer rörelse till folket!

Det bästa man kan göra är att röra på sig. Sist vi hördes (i Helg) skulle jag springa Stockholm Marathon, när andra tittade på motorcyklar i vår vackra park, njöt av skärgårdens vackra öar eller något annat i vårt vackra Roslagen. Det gör mig så glad när rörelse är involverat i aktiviteten. Och kanske också en liten utmaning att klara lite mer. Min mara fick duga. Jag var nöjd, hel och glad efter genomfört värv. Jag hörde sen om Linda som med lust och glädje stor genomför Tjejklassikern och att Henrik tränade aktivt för att kunna njuta av hela färden i Postrodden över ett blåsigt hav. Båda skapar mervärden för andra när de delar med sig av sina genomförda och kommande stordåd. De inspirerar. Jag vill också ro Postrodden, men känner tyvärr inte till något lag som saknar en roddare (som inte kan segla och lätt blir sjösjuk). Kanske gör jag rätt i att ansluta mig till Norrtälje Roddförening för övning, rörelse och rätt kontakter? Föreningslivet kan ju onekligen skapa mervärden.

I min roll som redaktör för tidningen Marathonlöparen läste jag en bok - Den ultimata löparguiden - som bekräftade vikten av helheten. Den inspirerar att variera sig och prova nya aktiviteter, som att det är bra att cykla, simma, paddla eller kanske promenera eller klättra på sina vilodagar. Då finns det hur mycket fantastisk rörelse som helt att utforska. Yoga, meditation, sjunga i kör och dansa tillhör detta område också, har jag förstått. Alltså sån´t som ger glädjeendorfiner och tillförande energi i ljuvlig mängd. Nästan allt detta kan göras av var och en för sig, men också tillsamman i någon av alla de aktivitetssjudande föreningar som finns Roslagen runt - tillsammans med likasinnade som lägger manken till för att det skall bli mer till fler.

Jag läste om cykelregnet i parken häromveckan, där 309 cyklar gick till riktiga vinnare. Vilken lycka! Tänk, 309 cyklar. - Att användas av människor för rörelse i vår vackra bygd. En morgontur, en sällskapstur, en handlingstur, en barnbarnstur, en njutningstur eller kanske en träningstur. Ja, det finns många bra saker att göra med en cykel, minsann. Att cykla är fantastiskt. Det har t ex cyklats i bygden i jakt på tipsfrågor den sista tiden. En lokal idrottsförening har stått för tipset och raggat in vinster. Ja, man har kunnat vinna mer än den egna rörelseglädjen, som t ex en cykel, finfina dagar i naturen och kanske några sommarstänk från ovan.

Hos mig finns nu både cykel, kajak och löpning inplanerat för den närmaste tiden. Delvis i föreningslivets famn.

Mer glädje och ljuvliga endorfiner följer av aktiv rörelse. Må du få dem i redig dos.

Njut av dagen!

Anette Grinde
Föreningsmänniska

(Krönikan är publicerad i Norrtälje Tidning - bilagan Helg 28 juni 2013)

  • Redaktör Marathonlöparen & aktiv medlem i Svenska Marathonsällskapet.
  • Aktiv medlem i Rånäs 4H (Friidrott)
  • Passiv medlem i Naturskyddsföreningen - för de har en viktig agenda och glödande inspiratörer
  • Nyfiken, men tämligen passiv medlem i den viktiga föreningen Skärgårdsstiftelsen.
  • Ordförande STF Roslagen (Svenska Turistföreningen).
  • Aktiv i föreningen Operation 1325 (för kvinnors medverkan och säkerhet i fredsprocesser) - peppar personalen till fysisk rörelse.
  • Ej medlem i Hammarby Friidrott, men gläds över framgångarna (efter min tid som Projektledare för Midnattsloppet).
  • Hejar med glädje på när jag ser att Roslagsbro IF gör mängder av aktiviteter för sina medlemmar.
  • Norrtälje Roddförening - jag överväger medlemskap för mer rörelse.
  • Blir glad när jag ser att Friluftsfrämjandet har fortsatt uteverksamhet i bygden.


 

Inga kommentarer: