söndag 30 juni 2013

Med start vid Falkudden, Näs (Dalarna)


Vi lämnar hemifrån på fredag vid 1630-tiden. Första anhalt får bli Norrtälje och bokning av en resa till Amsterdam. Sen mat och vidare iväg. Så snabba är vi inte, så avfärden blir en aning sen.

Vi når till Sala och försöker ta oss in på Silvköparens camping, men motas i grinden. Det är fullt och vi blir kvar på parkeringen utanför. Det får gå eftersom vi skall iväg direkt nästa morgon. Vi styr då vidare mot Dalarna. Efter några mils körning dyker en camping upp, nära vatten och inte överfylld. Vi styr in och sätter bo vid Falkudden, Näs, strax norr om Dalälven några mil öster om Avesta. Fint, så det förslår. Litet och inte så många på plats. Campingen drivs av en ung holländsk familj. De sprider glädje omkring sig och gör oss glada.

Vi har våra cyklar med oss och byter om för att ta en tur. Ca 1130 kommer vi iväg. I min plan står en tur på 60-80 km. Jag räknade illa, så det blev mer än så.

Vi startar i Näs och cyklar söderut, eller kanske mer sydost. Vårt mål är att runda vattnet och återkomma "hem" några mil senare. Näs, Färjan, Näckenbäck, Vivastbo och Ekedal. I Ekedal var vår plan att dra norrut, eller nordost, men vi missade avfarten som nog bara var en skogsväg och fick några extra mil i benen. Vår färd gick vidare till Enåkersby, Enåker och Kroksbo innan vi drog norrut ordentligt.

I Råsbo hittade vi kaffe och våfflor på en gammal gård där det också byggts en del nytt. Ideellt kallade de fikat, som inte drevs av någon hembygdsförening. Svart, är nog mer rätt ord för försäljningsformen. Gott och trevligt var det, i varje fall. Behövligt för oss, som då hade kommit ca 45 km på vår färd. Vi passerar brukade ängar, gamla mopeder, gubbar och bilar. Ja, det var en fin plats för en stunds vila innan vi trampar vidare med insikten att vi riskerar att bli redigt sena "hem" från dagens cykeltur. Några 60-80 km lär det inte bli. Den blir avsevärt längre än tänkt, och någon genväg står inte att finna över Färnebofjärdens Nationalparks vatten.

Vid 70 km passerar vi länsgränsen till Gävleborgs län. Det har blivit en hel del landskaps/länsgränser idag. Det är inte ofta man rör sig i fyra landskap (Dalarna, Västmanland, Uppland och Gästrikland) på en och samma cykeltur.

Den lilla ensliga vägen över Gysinge var väldigt vacker med små forsar och en underbar natur. Vi nosar igen och igen i kanten på Färnebofjärdens nationalpark och åker genom Gysinge naturreservat.

I Österfärnebo (79,07 km) äter vi en ljuvligt god pizza. Jag hade lätt kunnat sätta i mig 1½ pizza, men fick ändå nöja mig med en. Ja, det var den enda restaurangen i byn och den drevs av en man med utländskt ursprung.

Längs hela vägen runt bygden denna dag letade vi efter en öppen mack för att inhandla en liten elektrisk pryl. Framåt kvällen hittade vi en i By, en liten ort nära vår camping (Falkudden, Näs). Rätt elektrisk pryl hittades inte, men väl en öppen mack. Macken var bensinstation, postutlämningsställe och hade ett hyfsat matsortiment. Det är nästan som en lanthandel av gammalt slag. Det var öppet till kl 2000 alla dagar, även om det såg nerdraget, tillbommat och stängt ut. Den drevs av en man med utländskt ursprung. Öppet var det förstås också på den fina campingen i Näs. Också den drevs av en familj med utländskt ursprung.

Ja, vi har färdats i jordbrukslandskap blandat med skog. Vattennära, med vackra små sjöar. Skogen slöt sig ibland samman runt grusvägen. Långa, ståtliga träd strävade mot den blå himlen som med jämna mellanrum uppvisade en del hotfullt gråsvarta moln. Landskapet var platt och cykelvänligt. Himlen höll sig i schack och höll sina droppar på gott håll ifrån oss. Byarna avlöste varandra allteftersom. Några hus stod tomma, men i många blommade de gröna fingrarnas arbeten vackert. Ett vårdat landskap och vårdade hus följde vår färd.

På den norra kanten mellan Österfärnebo och By var landskapet hårdare för en trött cyklist. Här byttes de platta vägarna mot backar i långa och korta svep. Skogen var fylld av stenar i skiftande storlek, men det blommade av färgglatt blomster i vägkanterna. Vi har verkligen gott om fantastiska miljöer runt om i vårt land. En starkt skiftande och vacker natur.

Ca 1930 var vi åter vid campingen. Vi unnade oss en god glass innan vi gav oss på vad hushållet bjöd i matväg. Lite spaka (åtminstone jag) men nöjda noterade vi att sträckan för dagens cykeltur uppgick till 111,1 km.

Vi har cyklat 11 mil, vi möter väldigt lite människor men ser att bygden är vårdad, brukad och bebodd. De flesta  serviceinrättningarna som är öppna när vi passerar drivs av människor med rötter från andra länder.

Denna lördag (29/6 2013) blev en fantastiskt trevlig dag. Med rörelse. Tillsammans. I en ny bygd i vårt land, där vi tidigare inte varit. Där vi tidigare inte letat och sett. Ja, hit kan vi åka igen. Eller till en annan plats inte långt härifrån för att cykla, springa, vandra eller på annat sätt njuta av aktiv aktivitet i rörelse - tillsammans.

Mycket mygg? Nej, inga myggor har stört oss här.

Denna dag var en bra dag.

Anette Grinde


* Färnebofjärdens Nationalpark
* Camping Falkudden
* Nedre Dalälven


Länkar & sån´t. Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. * NT-bloggar


 

Inga kommentarer: