måndag 13 maj 2013

Vid 20 börjar den ruttna

Vid 20 börjar den ruttna
- om hedersvåld och modiga kvinnor
Maria Hagberg
Premiss förlag
Isbn 978 91 85343 69 0
2009

Hedersrelaterat våld och förtryck är ämnet för Maria Hagbergs bok som bygger på intervjuer med unga kvinnor med olika etnisk bakgrund som alla bott i Sverige hela livet eller nästan hela livet. De berättar om barndom, ungdom och uppväxt, om hälsa och sexualitet, om vardag, familj och arbete, om egna erfarenheter av våld, misshandel och utsatthet men också om hur de lyckades bryta sig loss och ta steget till ett självständigt liv. Boken avslutas med en analys utifrån kvinnornas berättelser där Hagberg även tar upp religionens roll.

Boken gör mig ledsen, förtvivlad och arg. Den uppmärksammar orättvisor för kvinnor, män, flickor och pojkar - för familjer som en enhet och för individerna var för sig. Den visar hur man slår sönder, trots att syftet säkert är att hålla samman. Den visar hur orättvist livet är och fortsätter att vara, för att man fastnat i en kultur som inte i något mått kan anses vara sund. För att vi är vi och dem är dem. Och någon tycker att någon är bättre än den andra. För att man inte ser hur orättvist det är. Den pekar på våld, fysiskt och psykiskt, för att hålla kvinnor och män i schack. Eller för att styra dem i den riktning man vill ha dem. Den visar hur lögnen får fäste och tilliten försvinner, trots att kärleken till familjen finns i stora mått. Våld, hot och förtryck får inte användas för att pressa människor att tro att något annat existerar än att vi har samma rättigheter.

En man är en man och en kvinna är en kvinna, ja. Vi är, var och en, lika mycket värda och har samma rättigheter. Samma regler gäller för män som för kvinnor. Samma möjligheter. Samma skyldigheter.

Detta gäller i allra högsta grad för ungdomar som går i skola - oavsett nivå - i vårt samhälle. Samma regler, samma möjligheter, samma skyldigheter och samma rättigheter.

Jag rekommenderar dig att läsa denna bok. Det gör ont, men är nyttig läsning.

Låt oss sedan inte bara stanna vid att förfasas. Låt oss också fundera kring hur vi kan ändra vårt samhälle - och vår värld -  så att inga fler kvinnor drabbas av hedersvåld. Eller annat våld alls, för den delen.

A..


Boken köper du t ex hos; * Adlibris. * Premiss förlag. * Bokus.

Länkar & sånt;  
Knuff om böcker.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Maria Hagberg -  Bloggare om  hedersvåld - ickevåldStockholms Stadsbibliotek ... socialdemokraterna - centerpartiet - kristdemokraterna

Inga kommentarer: