söndag 25 november 2012

Fantastiska fotografer...


Orsolya Haarberg fotograferar naturens fantastiska former. De små, de stora, de nära - och de fantastiska vyerna och detaljerna fastnar på bilderna. De som gör skillnad, de som gör att man häpnar över det vackra.

Formerna är mjuka, skarpa, mäktiga och tvära. Ibland också försiktiga. Färgerna är njutbara. Särskilt tillsammans med de fantastiska formerna. Outsägligt vackert fotograferar hon.

Jan Grarup fotograferar krig och absurditeter. Allt det vackra är förbytt till krass överlevnad. Absurditeterna haglar, som t ex den den unga pojken som bär en haj över axlarna eller ett havererat flygplan. Vapen, militärer, människor som försöker försvara sig och sina liv, extrem fattigdom, skador, barn i hopplösa situationer och trasiga liv passerar framför hans lins. Han fångar några. Det gör outsägligt ont att se hans bilder som ändå ter sig oerhört viktiga. Hur skulle vi kunna tro och hjälp om vi inte själva sett? Här kan vi se. Vi kan se fasan och sorgen, så annorlunda så att det nästan är obegripligt att tro att det är just så. Vi ser de - ändå - vackra bilderna.

En dröm hos mig är att fotografera de fattiga och utsatta människornas dag och strävan. För att visa. Och för att berätta deras historia. Så att vi förstår att livet ser olika ut för dig och mig - ställt i relation till många andra. I relation till det lotteri, som slår helt olika. Beroende av var vi bor eller hur vi är. Eller vilka vi möter genom livet.

Anette Grinde
Fotomässan Älvsjö 24 november 2012.
Länkar & sånt;  
Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om fotografer - Bloggare om fotomässan - fotograf Orsolya Haarberg  - ... DN Fotomässan. Adlibris.

Inga kommentarer: