onsdag 2 juli 2008

En typ av äldreboende att rekommendera....

Solhem.
Älmsta.
Kooperativa hyresrätter.
För äldre.
Med ork och kraft.
Med en del eget engagemang.

De bor i en fantastiskt miljö. I egna lägenheter. Med allt vad en lägenhet skall ha. Alla lägenheter är olika stora, men där finns lagom stora ettor och tvåor med fina kök och rum.

Till övervåningen finns det naturligtvis hiss. Där finns också samlingsrum, balkonger och gemensamma utrymmen.

På markplanet finns det matsal, där de som vill serveras lunch varje vardag. Ett cateringföretag huserar i husets källare. De boende väljer själva vilka dagar de lagar sin egen mat hemma i sin lägenhet, eller äter tillsammans med andra i husets matsal. Varmrätt, sallad, kaffe och kaka. Ett ordentligt lagat mål mat - utan besvär, med samvaro och därtill gott & nyttigt. Så mycket bättre och trevligare det är att äta tillsammans, än ensam var för sig!

Frånvaro av trafik, närvaro av natur och fågelkvitter, pyssel i trädgården så långt man orkar och vill. Resten får någon av de övriga i boendet ordna. Alla, i huset, hjälps åt tillsammans för sin miljö i hus och dess trädgård. Förutsättningen för boende är att man är frisk, och klarar sig själv. Och att man i något mått kan ta del - av t ex städning av de gemensamma ytorna i huset, i trädgården och i de gemensamma evenemangen.

Det finns ingen egen vårdorganisation i huset, men hemtjänsten besöker de som har sådant behov utifrån vanliga regler. Gemenskap och en tillsyn av varandra finns - de boende månar helt enkelt om varandra.

En kooperativ hyresform. Boende för äldre. Gemenskap och omsorg. I en fantastisk miljö.

Men här saknas en viktig servicefunktion. Huset ligger inte, för de äldre, på gångavstånd till matbutiken. Transporthjälp behövs. En buss, några gånger per dag - som tar de boende till matbutiken i Älmsta, eller till bussen in till Norrtälje för övriga servicebehov.

Får jag be om din hjälp? Att fästa uppmärksamheten på de äldres belägenhet, och deras stora behov av allmänna kommunikationer som tar dem till service som t ex ica, konsum, systembolag, bibliotek och apotek.

Anette Grinde

Inga kommentarer: