torsdag 2 november 2023

20/2-1917. Roslagsbro konsumtionsförening.



Källa. Protokollsbok 1917 från Roslagsbro konsumtionsförening. 

Protokoll nr 2, daterat 20 februari 1917 och undertecknat av Henrik Carlsson, Sunnbro. 

Årsmötet i Roslagsbro konsumtionsförening 2017 är på gång, läser jag i protokollet. Det ska hållas den 11 mars 1917 kl 2 på eftermiddagen. Platsen är templarlokalen, som jag tänker är belägen på nuvarande Nedra Söderbyvägen 72, 76175 Norrtälje. Fastigheten används numera som en permanentbostad åt en barnfamilj.

Numera - i vår tid 2023 - informerar man ofta om årsmöten via hemsidor, mejl och/eller i en annons under föreningsnytt i lokal dagspress. Här - 1917 - anslås informationen i föreningens lokal (var låg den, var det kanske affären), vid mejeriet (korsningen Nedra Söderbyvägen och Rörviksvägen, mitt emot affären) och man beslöt även att sända information till Harö för att berätta om att och var årsmötet är på gång ("kungörande af sammantrede"). Vad fanns i Harö då, 1917? Till vem sände man informationen/kungörandet och hur spelade Harö roll för bygden då? (Vägar, broar var mindre utvecklade och båttrafiken var mer utvecklad. Var det Harö brygga, för att det blev en sambandsplats eftersom det gick båttrafik dit?) 

Vid frukostbordet samtalar vi om 1917 - om hur det då kan ha varit vid affären, mejeriet, föreningslokalen, verkstaden, sjön (Ösmaren som så småningom bytte namn till Norsjön) och bron som tillkom senare. 

Köksbordsexperten var inte född då, så han är lite osäker på en del frågor, men är ändå ganska insatt i en hel del om traktens historia. Ja, avsevärt mer än jag, som ju verkligen inte är någon rospigg (dock inflyttad sedan ca 30 år). 

Templarlokalen - även kallat templet - var inte en kyrkolokal. Det var en IOGT/NTO-lokal (nykterhetsrörelsen, godtemplarrörelsen) och köksbordsexperten minns den som en idrotts-, föreningslokal och bio från sin ungdomstid. De lajade där som små, ända upp till de blev bilburen ungdom (50-/60-tal). 

Frågan som uppkommer är också när alla bönhus dök upp i bygden och hur länge de verkade - och när templet påbörjade sin verksamhet. 

A.. 

Inga kommentarer: