måndag 1 januari 2024

Gott nytt år, önskar jag er. Jag önskar var och en mycket rörelse under 2024.


Jag tänker på mitt enda löplopp 2023, tävling alltså. Ultravasan 90. 92 km löpning mellan Sälen och Mora, Vasaloppsspåret. Terräng, blött och långt. En mycket bra arrangör. Jag var äldsta dam i 2023 års resultatlista.


Jag var trött, men kom i mål med hedern i behåll. Samma sak gjorde jag 2022, så jag visste hur det var. Fast man kan ju inte veta, för allt är ändå olika. Jag känner mig stolt över bedrifterna, jag tar fram det när livet motar. Sambo Leif sprang 45 km, också han med löparglädjen kvar. Dotter Sofie var coach, vilket hon gjorde snyggt och glatt. Hon coachade oss och många andra längs spåret, ja, hon gladde många. Åter till boendet somnade jag lätt efter en sakta promenad till duschen och en enkel middag. Nästa dag och veckan efter var kroppen fylld av endorfinglädje. Det håller i sig rätt länge. Det är en fröjd, även om man kanske blir lite prattjatig.


Jag tänker ofta på loppet, på glädjen att ha gjort det och på viljan att göra det igen. Jag tänker på förmågan att göra mer än man tror sig om, att det är smart att försöka höja sina ribbor lite då och då. Att man kan, och att man ha glädje av sådana stordåd i det vanliga livet.


Att träna för sin egen hälsa, nu och framåt, med ett lagom (!) mått av kilometer, förmågan att hålla träningen vid liv och insikten att det är väldigt viktigt att hitta sitt bästa träningsmässigt för ett långt och friskt liv. Idag lyssnade jag på intervjun i podden “maratonlabbet” med 80-plussaren som springer 10 mil i veckan, slår världsrekord i långlöpning och njuter sin hälsa. Just så. “Lite lagom”. Och lagom är olika för alla, men rörelse slår verkligen det mesta. Och glädjen att höra om andras stordåd och kunskap är också av vikt. Alla vill ju framåt, så glädjedelande är fin inspiration.


Det värsta och det bästa är att det bara är jag själv som kan göra skillnad för mig själv, genom att ta mig till en bra typ av rörelse. Alla andra kan dock hjälpa till med pepp. Pepp och glädje tillför, så jag tackar alla som peppar sin nästa, sig själv och mig till fantastiska stordåd.


Gott nytt år, önskar jag er. Jag önskar var och en mycket rörelse under 2024.


A..

Inga kommentarer: