onsdag 22 april 2020

Välkommen till butiken..


- "Är du hostig eller snuvig? Vi ber dig återkomma när du varit symptomfri i två dagar."

Ja, det är bra för alla om vi håller oss på håll när vi är sjuka. Ute är också bra att vara, men inte nära folk. Solen skiner, Hitta-ut har startat och det är fantastiskt att vara ute i den friska luften. Fint, riktigt fint.

- "Tänk på att visa varandra hänsyn och håll två meters avstånd till varandra i hela butiken."

Ja, det är bra för alla. Det kan vi väl fortsätta med sen också. Ja, kanske inte två meter, sen alltså - men lite lagom trängselfri distans gillas. Då kan väl kanske 1 - 1 ½ meter räcka?

- "Är du 70 år eller äldre? Vi ber dig att undvika besök i butiken."

Nja, den där sista punkten håller jag inte med om. Är du 70 år eller äldre är du varmt välkommen till butiken.  Instruktionen på affischen känns fel på väldigt många sätt. Ja, ok, hänsyn och omsorg, ja, men det - samhällets budskap - rymmer också åldersdiskriminering, mobbning, rädsla och stigmatisering. Jag vill inte vara en del i det. Jag vill uppmuntra människor till samtal, rörelse, läsning - men med distans, ja.

Vi vill gärna att 70+ kommer till butiken och ber därför alla andra respektera deras närvaro här. Ni andra får hålla er på håll - observera två-meters-regeln. Kanske kan max fem personer (kunder) i butiken kan vara ett bra mått - och med god distans sinsemellan.

Vi välkomnar dig som är - eller avser bli - kund till butiken. Vi välkomnar dig som avser köpa en vara.

Vi ber dig som "bara ska titta" att avstå detta. Om du absolut vill komma in för att titta på huset och miljön ber jag dig vara mycket kortvarig och jag ber dig att avstå från att röra några varor (om din avsikt inte är att handla). Händerna bakom ryggen är en bra grej. Och - jag ber dig lämna huset om du ser att någon behöver besöka platsen. Vi befinner oss mitt i en pandemi och din rörelse i lokalen påverkar andra människor. Tack, för att du visar den hänsynen till andra.

Kund, välkommen. Tittare, välkommen åter när du önskar vara kund eller deltagare i en aktivitet.

Tack, för att du praktiserar fysisk distans. Vi håller gärna på två-meters-regeln här. Vi nyser och hostar i armvecket, om vi nu absolut måste. Den som är sjuk går förstås inte in i butiken.

Du som inte är kund väntar helst utanför.

A..

Inga kommentarer: