tisdag 7 augusti 2018

Gör Norrtälje till en cykelstad!

Att cykla är fantastiskt. Särskilt en solskenssommar som denna. Det skapar god hälsa, ger oss motion och frisk luft. Vi har sommarbad några kilometrar utanför stadskärnan så det är viktigt med säkra cykelstråk. De lyser ännu med sin frånvaro på många håll i kommunen.

Att cykla ner till den vackra lilla stadens gator och torg är fint, när vi också vet att vi har ett livaktigt centrum där det t ex finns bokhandel, klädbutiker, tobaksaffärer, djuraffär, restauranger, skoaffärer, resebyråer, matbutik och caféer. Det ena ger plus till det andra, eller hur?

Ett levande centrum i den lilla stadens mitt vill vi ju ha, eller hur? Kunderna behöver kunna ta sig dit, i en trygg och säker miljö. De behöver kunna cykla - färdas säkert - och de behöver kunna parkera sin cykel utan att den är i vägen för människorna som stillsamt vandrar på stadens gator och torg.

Frågan om fler och säkra cykelstråk var på tapeten i förra valet, men det verkar inte ha hänt så mycket på det området. Hur det kommer sig kan man förstås spekulera kring. Vem vet svaret? Nu är det valdags igen och frågan bör höjas. Det är en viktig fråga - för oss alla.

Ja, det skapar frisk hälsa att cykla - både för människor och för miljön - vilket gör att säkra och bilfria cykelstråk är en viktig fråga. Barnen får röra sig, motionera och hålla uppmärksamhet på det som händer runt omkring. Det är onekligen en viktig kunskap, eller hur? Och ja, för oss vuxna också. Att cykla för motionens skull, för färden till och från arbetet, som en fantastisk fritidsaktivitet eller för att lotsa andra till Roslagens fantastiska utflyktsmål - ja, oavsett varför vi cyklar vill vi har en säker miljö, för både barn och för vuxna.

Så nu är frågan; vilka cykelleder ligger i planeringsfasen och vilka är snart verklighet? När kan vi - invånarna och besökarna i kommunen - förvänta oss fler säkra cykelstråk, borta från den hårda trafiken?

Det vore så underbart om det gick att cykla från norr till söder, väster till öster - eller tvärtom - och kors och tvärs till alla små byar och samhällen som finns i vår vackra kommun. Och till den vackra stadens alla gator och torg. Tryggt och säkert, förstås. Ja, allt kan förstås inte göras i ett nafs, men visst är det på gång med nya cykelstråk?

Ja, att cykla är fantastiskt! Ja, en riktigt fröjd.

A..

Inga kommentarer: