onsdag 3 september 2008

Den amerikanska valkampanjen rullar vidare...

Presidentkandidater och vice. Det röstas och det väljs. Det hängs ut, vänds ut & in och synas i varje enskild söm.

Nu senast kan vi läsa att "McCains vice kan bli en belastning". Sarah Palin, från Alaska, är John McCains förslag till vicepresident. Det är roligt att en kvinna - som därtill inte har en lång politisk erfarenhet - är tilltänkt i denna roll. Inte en gammal "politikerräv", utan ganska ny i branschen. För detta skall vi glädjas.

Orden om hårdförhet i abortfrågan oroar. Den finns här och nu.

För övrigt bär vi alla en historia - det är inte säkert att varje del behöver luftas i offentlighetens ljus. Det är inte säker att det behöver belasta varje val genom hela livet.

Det är inte alls säkert att vi alltid ser konsekvensen av alla våra val, genom livet, just när de sker - det är inte alls säkert att det är möjligt att se hur det påverkar oss nu och när liv, utveckling och förutsättningar allteftersom förändrar konsekvensen av vårt tidigare val.

Du och jag vill bli förlåtna för det som varit, när vi slirade eller halkade lite snett, eller när vi valde såsom vi egentligen inte borde ha valt. När vi helt enkelt tänkte fel, just där, just då.

Låt oss se med försonande ögon på de som nu kliver in i stora uppgifter. Om vi gör det, så kanske någon oxå gör så mot oss när vi vill bli förlåtna för det som varit genom livet.

Låt oss avstå från att grotta bland alla våra - och andras - lik, som spökar i allas våra garderober.

Låt oss istället söka det goda i var och en.

Anette Grinde

Inga kommentarer: