onsdag 28 augusti 2024

Böj dig ...

 



Böj dig inte
 för annat än ett skosnöre som gått upp eller 
 ett barn som måste tröstas.

...säger Göran Greider på instagram.




Jag provoceras, säger...

Böj dig!

Böj dig varje dag
res dig, sträck på dig och
böj dig igen
använd mage, rygg,
armar och ben
böj dig och
res dig
igen och igen

Böj dig för katten
som stryker
nära ditt ben
ge den din kärlek
ett kli bakom örat
böj dig för katten
res dig
böj dig
igen och igen

Böj dig för den som ber
om din hjälp
visa hen ditt hjärtas solidaritet
lyft, bär, håll om, håll i, laga och skriv
böj dig för din nära
igen och igen

Böj dig för lagen
på arbetsplatsen,
i huset, på vägen, i skogen, i Sverige och i föreläsningsrummet
lär dig, följ den, respektera den,
gör den till din och vår allas, tillsammans
böj dig för lagen
igen och igen

Böj dig för överheten
för det de är i sin roll,
valda eller av egen kraft
respektera och betrakta
glöm aldrig att se att de följer lagen,
skapar det bästa för alla, inte bara sig
Böj dig, men inte med blicken i marken
hur ska du då kunna se
att och vad de gör
Böj dig för chefen, statsministern eller ordföranden
men blunda inte, tig inte, tystna inte

Böj dig
men behåll all din kraft, all din kunskap
använd den
igen och igen

Böj dig
för människans, naturens och livets kraft
men gör dig inte liten
tro inte att du inte kan
att du är mindre än någon annan
böj dig för det stora alltet
igen och igen

Böj dig
också för dig själv
hedra dig
se din storhet
igen och igen.
Och sen igen, igen.

Böj dig och
res dig 
stolt och starkt 
igen och igen


A..

torsdag 22 augusti 2024

Må lugn och frid råda i alla era samtalsrum.



Jag önskar er varmt lycka till. 


Jag är otroligt bedrövad över tonen i politiken, som den har utvecklat sig de senaste åren. Det är hårt, aggressivt och hela tiden utmanande. Det är en indelning av vi och dem och den som vill förbättring, förändring eller bara göra sin tanke hörd riskerar att idiotförklaras eller fackindelas. Det är tonen på nätet generellt, så man, i varje fall jag, undviker helst att tala där. Det är obra för alla samtal, det är obra för samtalet och det är obra för demokratin. 


Det behöver vi vända, förstås. Hatet och hårdheten, den hårdaste utmaningen gör knappast gott för politiken. 


I den lokala politiken finns och har funnits människor som velat delta, men backat för ton, ordval och hårdhet. Både unga och äldre. De har varit med en kort period, känt glädje, för att strax senare försvinna igen. Det är det lyssnande samtalet som gör positiv och utvecklande skillnad, det som gör att det finns luft och framåtlust, inte det där man får plocka taggarna ur skinnet efteråt. 


Nu har flera partier samlats för att försöka göra skillnad. Det gjorde de förra också, men kom inte i mål med alla delar. Jag förstår att politik är att samtala, förhandla, ge och få, mecka över gränserna och fånga det som är möjligt. Det måste vara hopplöst svårt. Någon säger att de har lovat väljarna, ja, det har alla, men eftersom ingen har egen majoritet så behöver de jämka sina tankar och partiprogram med varandra. Ja, herre min tid, vem ska jämka hur och hur ska man förklara det för den som inte ser att någons 5 procent ändå gör skillnad i ett sammanhang tillsammans, medan någon annans 10 procent inte gör det. 


Hur lång tid tar det för en människa och ett parti att samlas runt en fråga som de tycker annat än de andra om? Hur mycket behöver var och en vika sig för att ändå kunna fortsätta att delta och bidra i samtalet? Ja, det måste vara otroligt svårt. Särskilt när de sen också måste ta emot åsikter utifrån, från den som inte deltagit i samtalet, diskussionerna och bearbetningen. Jag antar att det ligger otroligt mycket tid och tanke bakom väggarna som vi inte ser, men många ändå har åsikter och hårda ord om. Hur ser vi, som inte deltar, hur otroligt mycket som ändå görs?


Jag önskar v, s, mp, c och l mycket varmt lycka till i alla sina samtal om konstruktiva överenskommelser för vårt allas bästa. Jag hoppas att ni får arbeta utan hot och slag, att framåtanda och samverkansglädje råder i gruppen och att ni hittar bra överenskommelser som också är hållbara för framtiden. 


Hos mig talar vi vidare i konstruktiva samtal om miljö, demokrati, klimat, skog, mänskliga rättigheter och annat som hör vårt bästa till. Kanske är det politik, fast jag inte vill vara politisk, jag vill bara prata om viktiga frågor. Vi är inte alltid överens, men försöker ändå skapa välvilja och förståelse i rummet. 


Jag välkomnar er, hela politiken - hela skalan, hela bredden - alltid, till samtalet i mitt rum - för att jag önskar era tankar, er riktning, er kunskap som tillägg i rummet. Det skulle lära oss, folket i rummet, mer. Det skulle skapa fler ringar på vattnet för oss, kanske också för er.


Framförallt önskar jag er väldigt mycket lycka till.


Må lugn och frid råda i alla era samtalsrum. 


A.. 




måndag 19 augusti 2024

Det behövs fler allmänna kommunikationer åt folket.

 


Sommarpratare, journalist Arne Müller pratade och jag lyssnade igen. Kanske kommer jag att lyssna igen framöver, han sa en del vettiga saker. 


Vi talar ofta om batterihysterin hemma vid köksbordet, ja, också i min butik. De nämns som undergörare, men jag ser dem som förödande. Att ta upp metaller ur jorden, berget eller naturen utan fullständig konsekvensanalys är miljöfarligt. Det leder till att vi går från en katastrof till en annan. Det är sorg och förbannelse.


Världen anser sig behöva batterier. För detta behövs material från jordens inre. Gruvor grävs, berg sprängs, natur förstörs, människor insjuknar och dör, livsmiljöer går under, floder och hav fylls med avfall, skogar fälls, dränerande ytor asfalteras, översvämningar skapar skador för alltid, luft och marker förorenas. Med mera. Mantrat är att vi måste, vilket förstås inte är korrekt. 


Vi måste vara varsamma om människor, djur och natur, that's it. Vi måste se vad måtta är.


Varje person behöver inte en stor och tung bil. Vi behöver rörelse och allmänna kommunikationer. Vi behöver färre bilar och fler bussar. Vi behöver busstrafik som trafikerar platser där människor bor. Min buss drogs in under sommaren, när turismen ökade och vi som jobbar behöver ta oss till våra arbetsplatser dras bussen in och var och en får ta sin egen bil. Vem tar samhällsansvar för mindre individuellt bilåkande när vi måste handla, ta oss till jobb och sjukhus?


Han pratade t ex om batterier, stora bilar och kommunikationer, att vi skulle behöva ohyggligt mycket färre batterier och upplockade metaller om vi planerade för allmänna kommunikationer. Färre miljökatastrofer, skadade människor och livsmiljöer, liksom mindre förbrukning av ändliga resurser skulle vara en konsekvens av en aktiv tanke om samverkan i det nödvändiga resandet. 


Jag gjorde en klimatkalkylator och blev upprörd över tankebristen. Hur ska vi kunna bo och resa klimatsmart om det inte finns allmänna kommunikationer på landsbygden? Ska alla bo i städerna? I resultatuppföljningen fanns ingen tanke kring de individuella möjligheterna, människors förutsättningar, samhällets och politikens utformning, bara att jag skulle bo och resa på sätt som ter sig orimliga ur ett samhällsperspektiv. Jag och mina förutsättningar är en sak, men den som är orörlig, sjuk eller på andra sätt saknar förutsättningar att cykla 4-5 mil är en annan. “Cykla mer” är ett bra (men ogenomtänkt) miljöförslag, ja, men Elsa 87 år kanske ändå saknar de förutsättningarna. Rörelse, ja, absolut, men en viktig nyckel är fungerande och tillgängliga allmänna kommunikationer. Buss, ja. Vi behöver se helhet, men också fungerande liv för individerna. 


Idag går bussen igen, för att skolorna börjar. Upphandlingen glömde parametrar som arbetspendling, semester-, och landsbygdsboende. Framförallt glömde upphandlingen att begrunda klimatfrågorna. 


Det finns förbättringspotential i klimatarbetet. Låt oss lyfta frågorna, lite mer idag och ännu lite mer imorgon.


A..



fredag 9 augusti 2024

En kund kom in i butiken och sa att jag var vänster

 

En kund kom in i butiken och sa att jag var vänster. Hen sa att det var tydligt. 


Jag tänker på det. Jag försöker vara opolitisk,  men vill dra i många olika och viktiga frågor. Jag gör inte höger eller vänster,  jag gör kultur och folkbildning. Det är i varje fall min riktning.  Är företagande vänster? Eller skog? Är klimat och demokrati vänster? Eller att prata om en bok? Det är för alla, tänker jag.  Kanske t o m för dig, vad eller vem du nu är. 


Får jag be att ni inte stämplar mig som höger eller vänster. Jag är hellre en människa med många och skiftande tankespår, som vill bilda mig inom många områden. Jag vill vara för - att vi lär oss mer och respekterar varandra,  avstår vi och dem och hatet på nätet eller den hårda debatten.  


Företagande, personligt ansvar,  klimat,  demokrati, mänskliga rättigheter, våld, yttrandefrihet och konst är exempel på frågor som saknar politiska färger. Åtminstone för mig. Det tillhör vikt och mänsklighet, det rymmer oss alla. 


Jag kan ha fattat fel, förstås. Det gör jag ju ibland. 


Därutöver blev jag glad att se ett litet plakat på ett fönster på mitt lilla torg! 

A..

söndag 4 augusti 2024

sufflera

 


sufflera

  • viskande fylla i repliker som en skådespelare är på väg att missa
  • fylla i det någon annan tänkt eller borde säga.