onsdag 2 juli 2025

Vilka konsekvenser ger skadedjursangripna naturreservat ?

 

Jag sprang till skogs, vände hemåt vid Råda naturreservat. Det var sol och fint, men jag mötte inga rådjur idag. Jag tycker om rådjuren, de är vackra när de drar sina gracila hopp över vidderna och skogarna.

Att springa eller vandra är ett fint sätt att njuta av våra vandringsleder eller natur. Naturreservat och nationalparker är ofta fina områden. Inte alltid, men ibland, ja. 

Jag sprang till Råda naturreservat. Det har drabbats av granbarkborrar. Där finns döda och fallna träd. Och skarpa varningar för att besöka platsen. 

Jag blir förvirrad av naturreservaten. De är i regel upprättade för djuren, naturen och något unikt. Det skulle kunna ses som något bra. När reservaten skadar området runt omkring eller när det som ska skyddas förstörs, känns det inte så bra. 

I Råda naturreservat fanns guckuskon förr, det var lummigt, fruktigt och fullt av mygg. Reservatet är numera väldigt påverkat. Jag vet att den försvunnit från andra reservat där torka eller blöta förändrat livsförutsättningarna, och man väljer att låta det vara, varmed livsförutsättningarna förstörs. 

Granbarkborren och fallna träd har skapat stor påverkan på naturreservatet och omkringliggande skogar. Skadedjuren stannar inte i reservatet, de drar vidare och sprider sig, skadar andra områden och tvingar fram avverkning runt omkring som inte var tänkt från början.

Reservaten får oftast hållas, de ska inte röras. Men, de smittar. 

Hur ofta påskyndar reservaten avverkningstakten i omkringliggande skogar? Finns det forskning runt det?

Vilka konsekvenser ger skadedjursangripna naturreservat för klimat, kalhyggen, skogsägare och naturvårdsaktivism? Finns det forskning runt det?

A.. 




#vistannarpåmarken #jagärlöpare #jagstannarpåmarken #rådanaturreservat #granbarkborren #naturreservat 


Inga kommentarer: