onsdag 1 april 2009

En ny bild....

En ny bild i landskapet är liggande soptunnor. Nya, gröna och kanske också ganska fina. Liggande kors och tvärs, till höger och till vänster.

Jag läser insändarna i Norrtälje Tidning på temat sopor. Människorna i bygden uttrycker vrede och frustration i förhållande till de nyligen införda ändrade reglerna. Ibland blir man förundrad över den sjudande vreden. Till er som protesterar vill jag säga – låt oss göra det bästa av det som hänt.

Låt oss förankra tunnorna, så att de inte rymmer och ramlar. Men låt oss göra det lätt, så att det inte försvårar renhållningens arbete när de skall tömmas.

Låt oss protestera mot det felaktigheter som finns i regelsystemet, genom ord och uppmärksamhet där det slår åt fel håll. I förklarande ord, med lugn i stämma och sinne. Skriv till alla de som påverkar, påverkat och beslutat. Personligt, med insikt och goda råd. Ej fungerande beslut kan alltid ändras.

Låt oss vårda vår jord. Låt oss ta vårt eget personliga ansvar. Var och en bär ansvar för vår jord. Vi kan inte bara tro att det är kommunens eller statens ansvar. Om stat och kommun fattar felaktiga beslut, så får det ändå inte medföra att vi avhänder oss vårt personliga ansvar. I det ligger omsorg om vår jord och de människor som finns här nu och i framtiden.

Sopsortering är ett måste. Nu och sen. Oavsett taxa, kostnader för transport, tokiga beslut och andra besvärligheter. Batterier, förpackningar, plast, glas, plast, papper och allt annat som kan sorteras skall naturligtvis sorteras ändå. Att lägga dessa ting i de vanliga soporna kan aldrig vara ett alternativ.

Kompostering för alla som kan. Kompostering innebär att återbörda ej använd del av mat/livsmedel till jorden istället för att låta det gå igenom en kostnadskrävande sophantering. Det tillför åter till vår jord. För naturens väl. När vi istället lägger detta i soporna kommer det inte till samma stora nytta. De skapar kostnader istället för värde. Att lägga dessa ting i soporna kan aldrig vara ett alternativ, åtminstonen för alla de som har en liten jordplätt utanför sin dörr eller en förening eller hyresvärd som ser naturens väl som något av vikt.

Jag ber. Inse ert eget personliga ansvar rörande vår jords väl. Miljön mår inte bättre när du inte komposterar och sorterar dina sopor. Då tär du mer än du tillför. Tillför istället det du kan. Du kan sortera, oavsett vem du är och var du bor. Du kan påverka, oavsett vem du är och var du bor. Du kan tillföra, även när felaktiga eller kostnadskrävande beslut fattas av våra valda politiker eller de anställda tjänstemännen. Låt inte din klokskap och omsorg om naturen förstöras för att någon annan fattar tokiga beslut.

Låt oss tillsammans göra väl. Låt oss ställa upp våra tunnor och fylla dem bara med sådant som inte kan sorteras eller komposteras. Låt oss hjälpas åt, tillsammans. Låt oss hjälpas åt att påverka våra styrande att fatta beslut som känns väl genomtänkta, rättvisa och fungerande, till en kostnad som känns rättvis och tål att förklaras för dem som berörs.

Om du finner att dina valda politiker inte fattar beslut som är enkla och fungerande, så är det ditt ansvar att påtala detta och också att i framtida val sätta fokus på de som tydliggjort och tagit ansvar i viktiga frågor. Fånga ditt ansvar. Påverka. Låt oss alla höra din ståndpunkt.

Konstruktivt, med lugn i stämma och sinne.

Anette Grinde




Till saken hör tanken om förvaltarskap...
Med den enskilda människans ansvar för sitt liv, sina resurser, beslut och handlingar följer ett förvaltarskap. Ansvaret att förvalta gäller såväl de egna som alla de gemensamma resurserna. Det gäller allt på jorden. Allt levande och alla tillgängliga resurser. Allt, som påverkar vår fortlevnad. Det gäller helt enkelt allas vårt allas väl.
Det handlar om frågor som rättvisa, måttfullhet och mod. Det handlar också om praktisk klokskap liksom om omsorg och kärlek om vår nästa och om vår jord.
Det måste vi bära med oss - i alla de frågor och handlingar som landar i vårt knä....
Förvalta är, för mig, omsorg och omvårdnad. Som i värdehöjande.
Förvalta är inte förbrukning.
A..
Böcker till salu...(nya & begagnade)

Inga kommentarer: