lördag 28 mars 2009

Avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer...

Jag läser Sofia Modighs debattartikel om halv- och helgiriga företagare och blir ledsen.

Det finns en mängd fantastiska företagare i vårt land. Små och stora företag, som drivs av eldsjälar. Eldsjälar som skapar skillnad för sig själv och för vårt land, som skapar arbetstillfällen och som bidrar till vår välfärd.
Det finns också en mängd fantastiska människor i vårt land, som är engagerade i ideella föreningar av olika slag. Där finns idrott, där finns schack, där finns bistånd, där finns kyrkor, där finns foto, osv. Eldsjälar som lägger timme efter timme, kväll efter kväll, på utvecklande föreningsaktivitet tillsammans med andra. Vi är ett otroligt föreningstätt land - med en fantastisk mängd ideell kraft inbyggd.

Dessa föreningar drivs av människor som söker en aktiv och utvecklande fritid tillsammans med likasinnade. För att göra detta krävs en dos pengar. Det läggs verkligen tid på att fundera kring hur mer pengar skall kunna komma in till alla dessa fantastiska verksamheter. Det ges enskilda bidrag, det sökes pengar från fonder/stiftelser, man säljer bingolott och man säljer annonser i tidningar och på webplatser. Det finns många fler sätt, och uppfinningsrikedomen är stor.

Men - det skulle kunna bli så mycket lättare för föreningarna om det också fanns ett enkelt - enkelt & tydligt - sätt för företagarna att ge med tydlig avdragsrätt till föreningarna.

Jag vill nog hävda att det är avdragsgillt redan idag - såsom t ex en annonskostnad är i vilken tidning som helst. Men - en problematik är att detta, vad är avdragsgillt och vad är inte, ofta inte ingår vare sig i föreningens kompetensområde eller i småföretagarens. De har helt enkelt inte koll på regelsystemen. Därför - vore det fantastiskt med ett enkelt och tydligt regelsystem som gjorde avdraget synligt.

Företagarna ger, även idag, gåvor till föreningarna. Men - inte alltid enligt konstens alla regler. Därför riskerar det bakslag. Framför allt för företagarna. Som därmed inte alltid törs ge. Bakslag riskerar nämligen att bli väldigt dyra.

Sofia Modigh skriver att gåvor idag ges utan avdragrätt. Så är korrekt - gåvor är utan avdragsrätt. Men - jag skulle tro att företagarna kallar det något annat än gåva. Och därmed gör den, eller tror sig göra den, avdragsgill. Med risk för bakslag sen.

Att kalla våra fantastiska företagare för giriga för att de önskar avdragsrätt i sitt företag när de tillför värdefulla resurser till våra fantastiska ideella föreningar - gör ont i min själ.

Syftet med regler av denna sort, enkla och tydliga, skulle kunna vara att öka möjligheterna för företagarna att göra rätt och att öka möjligheterna för de ideella föreningarna att skapa mer fantastsisk verksamhet i vårt föreningstäta land.

Våra skatter är helt enkelt för höga för att människor och företagare i gemen skall ha råd att bidra utan avdragsmöjlighet. Det blir helt enkelt för dyrt att göra det, för gemene man, med fullt beskattade medel. Reglerna är också så krångliga att många företagare inte har möjlighet att ha kunskap om hur de egentligen ser ut.

Så - fram för enkla och tydliga regler, som skapar möjligheter för fler. Föreningslivet är en livsnerv i vårt samhälle. De behöver företagarna till sin hjälp att utvecklas mer.

Förutom att jag inte riktigt håller med Sofia Modigh om hennes ord i den aktuella artikeln, så finner jag henne vara en "böna" med driv och engagemang. Jag önskar henne varmt lycka till i sitt kampanjande och ordande i viktiga frågor.


Anette Grinde

2 kommentarer:

Sofia Modigh sa...

Tack för att jag får vara en "böna" med driv - det känns som en komplimang.

Jag hoppas verkligen inte mitt inlägg tolkas som ett mosstånd till ideella organisationer eller företag. Jag tycker bara det är viktigt att diskutera hur den ideella sektorn ska finansieras. Jag är inte heller emot avdragsrätt - tycker bara att vi måste ha rätt förväntningar på den om vi inför den.

Jag kommer själv från en företagarfamilj så min uppfattning är att det finns lika många olika företagare som människor - generösa, giriga och allt däremellan.

Tycker dock inte man kan nonchalera forskning och erfarenheter från andra länder innan man bestämmer vad man tycker.

Reflektioner Allteftersom sa...

Sofia. Ja, visst är det viktigt att diskutera hur den ideella sektorn skall finansieras. Och ja, visst är alla företagare olika - precis som alla andra människor är. Rätt, och tydliga förväntningar är bra! Allt Gott/Anette