måndag 19 oktober 2020

Niklas Orrenius - DN 18 oktober 2020

Dagens samtalsämne på jobbets fikastund eller på skogspromenader skulle kunna vara söndagens DN-artikeln om Karl Hedin. Niklas Orrenius har (i pappers-DN 18/10 2020) skrivit om skogsägaren som är anklagad för jaktbrott. Han har intervjuat, försökt förstå och reda ut. Det är en lång artikel, med många frågeställningar. Hedin förefaller vara i otakt med polisen på platsen. 

Det finns rätt många diskussions- och juridikfrågor här; vargens varande, viltvård, vad är ett jaktbrott och hur kan åklagaren bevisa detta, polisens avlyssningsmetoder, personlig integritet, omsorg om bygden, älgjakt, fårens utsatthet i hagen, polisens och åklagarens hantering, beslagtagna tillgångar (vapen), starka intressen (skog, friluftsliv och jakt), vad man kan göra om man har massor slantar i sin "krigskassa", om räv verkligen kan slå får (som varg), myndigheters tillsyn, utredningstider, lag och ordning och förstås den grova kriminaliteten i samhället. 


Den som har jakthund, den som har åsikter - utan eller med kännedom om regler och om jakt i sig - vid skrivbordet eller köksbordet, den som arbetar med paragrafer (med eller utan djurkunskap), den som ser sina får rivas i hagen och/eller den som njuter samvaron i jaktskogen med omsorg om älgstam och natur kanske har helt olika tankar här. I rättssaken vet vi, gemene man, förstås knappt något eftersom vi inte har hela bilden, men oj, så många samhällskronor och känslor det kostar här. Varför tar ärenden så lång tid att avgöra? Hur påverkar det livet, rättvisan och samhället under tiden? 


Vad är rättssäkerhet? Hur arbetar polis och åklagare? Hur ser deras säkerhet ut? 


Ja, samtalsämnen saknas inte efter den läsningen. Jag kan tänka mig att känslorna kan gunga höga här. 


Har du läst? Om inte, gör det; https://www.dn.se/sverige/sa-blev-bergslagens-kamprad-vargjagarnas-hjalte/



Inga kommentarer: