Sidor ...

torsdag 1 december 2011

Skattereduktion för gåvor ...

Propositionen är antagen. Bollen är i rullningen. Den slutliga lagtexten är inte klar, men regelsystemet är på väg in i vårt skattesystem. Regelsystemet är tänkt att gälla från den 1 januari 2012.

Skattereduktionen kan nyttjas av fysiska personer, som är över 18 år. De skall ge penninggåvor till ett hjälp- eller forskningsändamål och de skall ha en skattepliktig inkomst som är tillräckligt hög för att beläggas med skatt - att nyttja sin reduktion emot.

Regeln utgår ifrån att en givare ger minst 200 kr per tillfälle till en organisation som har beviljats tillträde till skattereduktionshanteringen, d v s vara en godkänd gåvomottagare. Dessa organisationer kommer att finnas namngivna specifikt på Skatteverkets hemsida. Gåvor, med skattereduktion, kan alltså bara ges till av Skatteverket godkända föreningar och stiftelser. Gåvor utan skattereduktion, kan även fortsättningsvis ges till alla typer av organisationer, som föreningar, stiftelser och företag.

Varje inbetalning måste alltså uppgå till minst 200 kr, för att organisationen skall kunna betrakta den som en skattereduktionsgrundande inbetalning. Beloppet måste också vara avsett för en viss typ av ändamål (hjälpverksamhet - ekonomiskt bistånd för ekonomiskt behövande, och främjande av vetenskaplig forskning) och givaren måste uppge sitt namn och personnummer till den gåvomottagande organisationen.

För att gåvogivaren skall få skattereduktionen krävs sålunda att penninggåvor lämnats till en eller flera godkända gåvomottagare, att betalningarna har destinerats till ett godkänt ändamål, att betalningarna har uppgått till minst 200 kr/organisation och tillfälle och att de sammantaget under året har uppgått till minst 2000 kr. Gåvor understigande 200 kr- skall, enligt PWC.s redogörelse, inte tas med på kontrolluppgift till Skatteverket - även om det sammanlagda beloppet uppgår till mer än 200 kr. Småbetalningar kan sålunda inte summeras till en större, så länge de understiger 200 kr.

Gåvogivarens skattereduktionsmöjlighet erhålls genom att gåvomottagaren sänder en kontrolluppgift till Skatteverket, med uppgift om den godkända penninggåva som har givits till organisationen. När Skatteverket har fått en eller flera kontrolluppgifter som visar att gåvogivaren har betalt minst 2000 kr för hela året, så får vederbörande 25% av inbetalt belopp i skattereduktion. Detta förutsätter att gåvogivaren har betalt skatt att få reduktion emot. Maxbeloppet är inbetalda belopp upp till 6000 kr, som ger en skattereduktion upp till 1500 kr (25%). Så, minst 200 kr per betalningstillfälle, där sammantaget minst 2000 kr och maximalt 6000 räknas med som skattereduktionsgrundande belopp för respektive givande individ.

För gåvomottagande organisations del gäller det först och främst att ansöka om att bli en godkänd gåvomottagare. Detta skall göras hos Skatteverket, så snart de formulerat sig kring hur det skall gå till. Föreningen/stiftelsen behöver begrunda sin verksamhet, så att de är klara över kraven i regelsystemet. Ansökningsavgiften kommer troligen att uppgå till ca 10 000 kr, vilken därefter kan antas följas av en årsavgift om ca 7 000 kr. Inbetald ansökningsavgift återbetalas sannolikt inte, om beslutet blir ett avslag. Om Skatteverket beviljar ansökan kommer organisationens namn att publiceras på Skatteverkets hemsida. Därefter (förutsatt att 2011 har bytts mot 2012) är det i sin ordning för gåvogivare att påbörja sitt givande, där skattereduktionstanken är involverad.

Godkännandet kan återkallas om förutsättningarna för godkännande inte lägre är uppfyllda. Det är därmed viktigt – för gåvogivaren i samband med varje enskild inbetalning – att kontrollera listan över godkända föreningar, förutsatt att betalningen är villkorad med skattereduktion.

För gåvomottagarens del gäller det sedan att veta, och hålla reda på;

  •  vem som har lämnat gåvan (namn & personnumer)
  • vilket ändamål gåvan lämnats för, alltså till vad gåvogivaren aktivt uttalat att pengarna skall användas till – endast de som är destinerade till viss specifik verksamhet får räknas med
  • de olika belopp som respektive gåvogivare har inbetalat under året – endast de som överstiger 200 kr får räknas med.

Till detta behöver organisatinerna möjligen ett kontostöd och definitivt ett IT-stöd. Min tanke blir att organisationen – föreningen/stiftelsen - bör öppna ett nytt bank- och/eller plusgiro, koppla detta till ett ocr-villkor som har en beloppsgräns på minst 200 kr och där ocr-numret är kopplat till personnumret. Och naturligtvis marknadsföra numret/kontot med information om att det som sätts in på detta konto destineras till sådan verksamhet som omfattas av skattereglen. Vad gäller IT-stödet krävs åtminstone en samordning mellan intäkts/inbetalningsredovisningen kopplad till tillräckliga belopp (> 200 kr) och relevant personnummer för att kunna upprätthålla kontrolluppgiftsskyldigheten.

Revisionsbolaget PWC och FRII stod för informationen. FRII och Kristdemokraterna har varit starkt pådrivande för att lagstiftningen skulle komma till stånd. Nu är den här, eller står i dörren och väntar på att få komma in.
Regler är regler och vårt samhälle bygger ständigt fler. Ibland ter de sig konstiga, ibland ter de sig vettiga och ibland får vi mest bara hänga med. Denna regel synes syfta till att människor, som i privatpersoner, skall ta sitt ansvar och bidra till viktig verksamhet. För mig ter det sig som sorgligt att det måste gå via skatten.

  
Anette Grinde



4 kommentarer:

  1. Det var en hel del att sätta sig in i .Man ska vara riktigt sugen på att göra av med lite pengar den här vägen.Det finns enklare sätt att hjälpa till på, men det är en intressant läsning. Jag hade aldrig haft en aning om detta om jag inte läst Anettes redogörelse. Tack Bibi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många regler och det finns många egna ställningstaganden som vi måste göra. Det känns viktigt att bidra till människor som behöver och det kan vi göra på många olika sätt. Gör det på det sätt som passar dig bäst.

      Njut av dagen.

      Radera
  2. "Denna regel synes syfta till att människor, som i privatpersoner, skall ta sitt ansvar och bidra till viktig verksamhet. För mig ter det sig som sorgligt att det måste gå via skatten. "

    All skatt går väl till "viktig verksamhet"? Vill du helt avskaffa skatter...? Om inte förstår jag inte det "sorgliga" i att bidra till "viktig verksamhet"... Ansvar är faktiskt inte något helt negativt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag vill inte avskaffa skatter. Jag finner det dock tragiskt att detta skall gå via skattesystemet. Människor bör kunna ta ansvar för att ge till viktiga organisationer utan att staten skall behöva uppmuntra detta genom ett skatteavdrag. Det bör vi kunna klara ändå.

      Ansvar är inte negativt.

      Radera