Sidor ...

torsdag 30 maj 2024

Vigelsjö naturreservat.


Vigelsjö naturreservat ligger mellan sjöarna Lommaren och Ludden. Området ligger i nära anslutning till Norrtälje stad, cirka 2 kilometer västnordväst om Norrtälje busstation och centrum.

  • Per egen fot eller cykel. Från centrum av Norrtälje går Roslagsleden längs ån, förbi sjukhuset och bort mot Vigelsjö och Lommaren där naturreservatet ansluter. 
  • Ta bussen från Norrtälje busstation och stig av vid Lommarskolan. 
  • Kommer du med bil? Ta riksväg 76 (Estunavägen) ock följ sedan skyltarna mot Vigelsjö camping där parkeringsplats finns. Parkering finns även norr om sjön Ludden. 

Naturreservatet inrättade 1998 av Norrtälje kommun med främsta syfte att bevara tätortsnära natur för rekreationsändamål. Läget nära staden gör området attraktivt för friluftsliv. Roslagsleden som har sin början i Danderyd och sträcker sig upp till Grisslehamn, den passerar i den västra kanten av reservatet.

Reservatets skogsområden utgörs framförallt av blandskog med tall, gran och flera olika arter av lövträd. I de öppnare partierna kan man hitta orkidén Adam och Eva, slåtterfibbla, darrgräs, stagg och kattfot, arter som visar att marken tidigare använts till slåtter eller som bete åt gårdarnas djur. Trots närheten till en tätort finns det stor möjlighet att få se fälthare och skogshare, rådjur, älg, räv och grävling.

På hösten kan man få syn på skygga nötkråkan som flyger i skytteltrafik och hämta hasselnötter. Andra fåglar som trivs i reservatet är bl a större hackspett, gröngöling, stenknäck, grönsångare, kattuggla och bivråk. På Lommarens vatten glider sothöns och i buskarna kring Ludden häckar bland andra näktergal, kärrsångare och stjärtmes. I Luddens närhet kan ibland också ses den mindre vanliga ortolansparven, som trivs bäst i landskap med öppna marker och dungar av träd.

Kortfakta:
  • Skyddat sedan: 1988
  • Storlek: 70 hektar
  • Naturtyp: skog, odlingslandskap, våtmarker, sjö och vattendrag
  • Markägare och förvaltare: Norrtälje kommun
  • Finns: parkering, stig, vandringsled, elljusspår, ridled.

Länkar:




#naturreservatstockholmslän #naturreservat #vigelsjönaturreservat #roslagsleden #norrtälje #ludden #lommaren 



It's not my business, I know.

 30 maj 2024.


Jag möter en grupp barn. Det är småglin i förskoleåldern. En pedagog går först och en sist. Det är kanske 10 barn. Den första pedagogen går med ett barn i ena handen och telefonen i den andra. Hela sin uppmärksamhet har hon i telefonen. Jag blir beklämd. Det skulle ju kunna vara så att hon letade information om något viktigt, förstås. 


It's not my business, I know. 


Jag blir ändå beklämd. Jag ska försöka bearbeta det i mitt inre idag. Jag ska fundera över frågan varför jag la krut (inombords) på att irritera mig på en annan persons göranden. Ja, det är ett samhällsproblem att man alltid tittar i telefonen, särskilt när man har ansvar för små barn. Jag gjorde dock inte något åt situationen. Då borde jag bara vara tyst, inte säga eller skriva. Och släppa irritationen som jag lät (tillfälligt) bygga bo i mig. 


Jag säger därmed - skärp dig - till mig själv. 


A..

måndag 27 maj 2024

27/5-24. Söderby. Råda. Erikskulle. Söderbykarls kyrka. Roslagsleden. Barfotaskor.

27 maj 2024.


Natten var sval, men skön. Fåglarna kvittrade. Jag sov ute i hängmattan, lyssnade på rådet att ha liggunderlag. Det gjorde skillnad. Morgonljuden är magiska. Kanske ska jag istället slå upp tältet, kanske sover man bättre platt än i en hängmatta? Jag kanske kan varva? Ja, det tål att tänka på. 


Morgonen mötte mig med strålande sol och klarblå himmel. Ca 21 grader kl 0700. Rådasjön låg spegelblank, solen strävade uppåt. Flaggorna från gårdagen (mors dag) väntade på vinden. Den kanske kommer senare. 


Det är en ljuvlig maskrostid nu. Grönskan och syrenerna ger lycka i min själ. Jag andas i det fria. Jag tassar sakta på tå, undviker att landa på hälen och undviker de stora stenarna. Stigarna är onekligen skönare än grusväg eller den hårda asfalten. När jag springer på tå, eller i varje fall på framfoten, går det acceptabelt bra. 


Jag tackar min kropp för morgonens färd. Jag tackar för att Roslagsleden finns.


Söderby. Råda. Erikskulle. Söderbykarls kyrka. Roslagsleden.


Barfotaskorna kändes i vaderna. Skorna är sköna, men hur långt och ofta kan jag springa i dem?





måndag 20 maj 2024

20 maj 2024. Måndag. Annandag pingst.



Igår badade vi i sol, det var varmt och skönt. Jag försökte sova ute i hängmattan natten till idag, men det gick sådär. Det var kallt och blåsigt. Jag gav upp vid 03-tiden och gick in, så att jag fick två timmars sömn. Jag tackar för de timmarna. Kanske blir det bättre kommande natt? 


Idag på morgonen var det kallt, under 10 grader. Vad gör det med mig och min dag? Vad gör det med din? Ja, det blev lite bättre framåt dagen. 


I Norrtelje Tidning läser jag Elias Rosells artikel om det politiska samarbetet i kommunen. Han skriver om Beronius (L) och hot att lämna SD-samarbetet. Är det bara att hoppa av eller är det att ta hårdare strid för sina frågor? Ja, man skulle önska att högerpartierna hittade andra samarbetspartners för politiken, att L och M kunde liera sig med C, Mp, V och S i relevanta frågor och ta sig framåt på andra sätt. Småskolorna, miljöfrågorna, klimatet, landsbygden, turismen, kulturen och näringslivet/företagandet är några frågor som skulle vara intressanta att se hur man höjer blicken och ser ur bredare perspektiv. Alla diskussioner kommer förstås inte fram i det man ser utåt - alltså, jag ser inte hur de resonerar i sina förhandlingar -  men jag blir ofta beklämd när jag ser resonemang och åtgärder som når allmänheten i korta ordalag. Jag undrar över grundprinciperna, ideologin, och hur man reflekterar över sina grundvärden i besluten. Säljer man sin själ för makten? Hela politiken gör numera så otroligt ont i själen. Det känns så väldigt hopplöst när man hör om hoten, demokratifarorna, narrativen, presstödets konsekvenser, studieförbundens och föreningslivet svårigheter. Den här tiden gör verkligen ont i demokrati- och klimatsjälen. Det kräver naturligtvis stora gemensamma krafttag för att återskapa vänlighet och gemensam omsorg och ansvar i ett samhälle. Just nu verkar det ligga väldigt långt bort. 


Vi talar om Motiv i ett samtal. Det är Malin Persson Giolitos senaste bok. Vi grottar ner oss i berättelserna, tänker på personernas liv, misstagen, medvetenheten och brottsbalkens bestämmelser. Varför blir livet som det blir, egentligen? Ja, för att vi är som vi är och möter människor som för oss i en riktning. Vi själva och tillfälligheterna samspelar. Vi hade ett mycket bra samtal. Om Motiv kan man tala mycket. Det kan också vara svårt att se vad brottet är när händelser bygger på omsorg om ens barn eller förälder. När är gränsen passerad? Vad är brottet egentligen? Samtalet om Motiv gav berättelsen nya dimensioner,  eftersom gruppen grottade ner sig i berättelserna, fäste dem i livet, såg, undrade och delade med sig. Jag tackar för alla förundrande samtal.


På hemvägen tänkte jag på Visit Roslagen som gått i konkurs. Det är sorgligt och jag undrar hur framtiden ser ut för marknadsföringen av turismen i Roslagen och Norrtälje. Vad är Norrtälje och Roslagen? Vilken bild vill kommunen och folket att vi gemensamt driver eller ska ha? Vilken berättelse berättar vi om vår plats? Har vi en sådan? Visit Roslagen har också drivit utbildningar för Roslagsambassadörerna, som skapat kunskap om platsen,  historien och människorna. Vad händer med dessa utbildningar nu? 


Hur viktig är turismen för vår trakt? Jag hör en företrädare för kommunen säga att turistbyrån nog inte behövs under vintern. Jag tystnar, vet inte vad jag ska säga. Undrar hur de ser på staden och kommunen. Något så viktigt som en turistbyrå som arbetar för platsen, bilden, narrativet och kommunen, ska den bara finnas en kort tid av året? Nej, men hu, det låter verkligen som ett kvalificerat feltänk.


A..




onsdag 8 maj 2024

Externkostnader.



SL höjer priset. Igen. Jag hör företrädaren säga att det måste gå med plus, att man bara kan höja priset när saker går med minus. Och att man inte kan ta pengarna från andra påsar. Njae, säger jag och tänker att hon inte har sett hela bilden. Hon missar samhällsuppdraget, klimattänket och synen på kollektivtrafiken. Vilket är hennes uppdrag? Varför ska vi åka kommunalt, hålla oss på marken och vem ska se till att vi gör det? 


När SL höjer priset tittar resenären i sin egna plånbok och tänker, då tar jag bilen istället. Det är troligen en felkalkylering i direkta kostnader att hävda att det blir billigare att ta bilen, men ibland blir man blind. Man kanske blir stött och agerar därefter. Känslor är starka prylar, svåra att släppa. Då är konstruktiva argument viktiga. Även om det blir billigare i pengar för henne/honom, så blir det förstås dyrare för samhället. Och därmed också för var och en. Njae, det är osannolikt att det blir billigare i pengar för någon alls. Vems är samhällsansvaret att vi anstränger oss för en bättre miljö?


Ja, samhällsorganisationerna, förstås, men också var och en. Du och jag gör den skillnad som politiken inte förmår, men det kräver förstås att du och jag tar ansvar. Att vi fattar att ansvaret är vårt. 


Om SL arbetar för att varje medborgare ska bli och vara  intresserad av att färdas i kollektivtrafiken så leder det till avsevärda klimatsmarta ageranden: vi slipper bilavgaser, dubbdäcksslitage/partiklar, trängsel, vägunderhåll, asfaltytor, mm som påverkar vår hälsa och vår miljö. Kostnaderna för klimatet och hälsa minskar när problematiken minskar, vilket i sig ger pengar över till vård, skola och omsorg. 


Om samhällsorganisationerna och politiken bara ser kortsiktigt, har vinstmaximering och kostnadseffektivitet för ögonen, så skjuter man ansvaret framför sig. Blundar. Tycker du och jag verkligen att det är ok? Nej, inte jag. Tycker du det? Man måste se med andra ögon. 


Externkostnaden, som företrädaren från SL inte ser som sin, är t ex miljö, frisk hälsa, klimat, sjukvård, trafikproblem, trängsel i vägnätet och trafikförseningar. Om SL såg helhetskostnaderna, de som finns i samhället i stort - som den tid och förutsättningar vi lever i - skulle de förstå att en del av den kostnaden också är deras. Följden - när SL ser & agerar därefter - är högre omsättning, fler resenärer och folkets insikt om de allmänna kommunikationernas vikt i klimatarbetet. SLs - politiken och företrädares - insikt skulle kunna ge dem stjärnstatus. Är det på gång?


SLs - kollektivtrafikens och politikens - agenda och uppdrag - riktning - behöver sålunda vara att var och en ska vilja nyttja den. Vilja välja kollektivtrafik, för att det är det bästa för dig, mig, våra föräldrar, våra barn och barnbarn. Ja, barnbarnsbarnen också. Ja, för jordens väl. 


Vilken är kollektivtrafikens värdegrund och budskap. Vilket narrativ är deras? Hur ser deras framtidsberättelse ut? Den som gör att vi vill och förstår att det är hos dem vi ska vara? 


A..

tisdag 7 maj 2024

För några är livet enkelt, för andra fasansfullt.





Jag läser Motiv - 10 berättelser om brott - av Malin Persson Giolito. Det är hemskt hur lätt ett brott uppstår. Ja, det är tydligt att det inte är ok när man reflekterar vidare, men vem såg det komma? Vad hade man kunnat göra i en hopplös situation? Hur kan man rädda - hjälpa - den som är sjuk, när man inte får hjälp?

Berättelsen om barn, psykisk ohälsa och suicid gav mig mardrömmar i natt, jag vaknade av att jag skrek. Och inte kunde somna om. Hur ska det då inte vara hos den familj som drabbas. Om psykisk ohälsa och vård, om alkoholism, drogmissbruk och vård behöver vi prata mer, man klarar inte vad som helst utan hjälp.

Viktig bok.

För några är livet enkelt, för andra fasansfullt.

A..

måndag 6 maj 2024