Sidor ...

torsdag 1 februari 2024

Valio fruktyoghurt.



 Granntösen lämnar innehållet i sitt kylskåp till sin far. Han är en duktig restätare. Han tar fruktyoghurten till frukost och vi får ett långt samtal om klimat, förpackningar, matsvinn, kilogram och litrar. Socker hade vi också kunnat tala om. Det värsta (just nu och det utlösande för samtalet) var förpackningens utformningen för den här produkten. Förpackningen var synnerligen olämplig. Osmart och korkad.

* Matsvinn och förpackningar blev vårt huvudfokus vi frukostbordet. Det var ca 1 dl kvar i förpackningen som inte gick att få ut med mindre än att man klippte sönder förpackningen.
* Hur många klipper upp en förpackning för att få ut allt? (Ja, den medvetna och uppmärksamme, men oss som inte är det just då? Det ska vara lätt att göra rätt, svårt att göra fel.)
* Hur mycket mat går till spillo? (Minst 10 procent av en ätbar vara?)
* Är det ett medvetet val från leverantören? (Troligen inte, men ohyggligt lågt ansvarstagande.)
* Har du uppmärksammat företeelsen? (Jag nu, inte förr. För att jag inte äter youghurt från leverantören som har (hade?) slaktrester (löpe) i varan.)
* Vad gör du med slatten som finns i förpackningen, generellt, inte bara denna produkt?
* Hur uppmärksammar du leverantören på brister i förpackningar? (Just detta företag har ett formulär med MÅNGA rader att fylla i, vilket då inte blir av i ett flygande fläng.)
* Vad gör det med klimatet, miljön och matsvinnet? Och med matinköpskontot för onödigheter?

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar