Sidor ...

fredag 16 februari 2024

16/2-24. Regn, skridskois och ogrusat.



Vinter. Det regnar. Jag blir kall och blöt. Jag går längs vägsträckan Nyby, Rörvik, Nor och Söderby, ja, inte hela just idag, men det är mina kvarter. Jag väntar på bussen som nästan alltid är sen. Jag står inte still, jag promenerar längs vinkområdet. I morse hann jag drygt 3 km. Det var ruskigt halt. 


Bussen kryper fram för att vägunderhållet är värdelöst. Ja, väder är väder, men ändå. Jag antar att grus, plogning eller salt beror på upphandlingen. Och order att väghålla. Det är ofta oplogat, ogrusat, nersmält till glansis eller rent skridskoföre. Man går ibland med livet som insats och på detta ska busschauffören ta sig fram i tid till nästa hållplats. Jag lider med dem. Jag hör deras oro. “Här vill ingen köra.”


Jag vill inte kritisera vägentreprenören eller maskinföraren. Jag vill inte kritisera busschauffören. Jag vill lyfta frågan till SL, Transdev och Vägverket/kommunen om hur vägarna sköts och hur jag ska kunna mig till jobbet. Jag vill åka buss. Jag vill veta att och när bussen kommer. Jag vill känna trygghet. Jag vill att chaufförerna ska känna trygghet. 


I år - vinter - har vägunderhållet på den här sträckan varit under all kritik. Ja, hemskt, helt enkelt. Det ger konsekvenser för chauffören, miljön/klimatet, mig som resenär till jobbet och alla skolungdomar som behöver ta sig till skolan. Det gäller såväl småglin som stora ungdomar, liksom även jobbpendlare eller den som behöver nå vård, frissa eller matbutik, det gäller oss alla som behöver resan. Vi behöver de allmänna kommunikationerna och vi behöver trygga vägar. 


Jag vill be den som är ansvarig: vänligen se över vägunderhållet på alla bussvägar i kommunen, denna och alla andra. Vi behöver de allmänna kommunikationerna på vischan.  Vi behöver veta att de kommer och att läget för alla är tryggt. 


Idag var det skridskois och ogrusat. Huga, huga. 


A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar