Susan Abulhawa
Norstedts
2015
Isbn 978 91 1 306432 1
Familjen Baraka lever ett stilla liv i byn Beit Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer.
Men livet för familjen Baraka förändras dramatiskt 1948 när israeliska styrkor stormar byn och ödelägger den i samband med att den israeliska staten utropas. Umm Mamdouh och hennes barn tvingas ut på en lång vandring mot Gaza för att de där ska finna en fristad, en vandring som ger återverkningar på kommande generationer. Sextio år senare lever Mamdouhs barnbarn Nur i USA. Hon förälskar sig i en palestinsk läkare och följer efter honom till Gaza. Där lär Nur känna sin släkt genom Nazmiyehs dotter Alwan och barnbarnet Khaled, en pojke som drabbats av locked-in-syndrome efter en bombräd och därför inte kan kommunicera annat än genom blinkningar.
Susan Abulhawa har tidigare skrivit Morgon i Jenin, som var - är - en fantastiskt bra bok. Jag blev fullständigt uppslukad av den boken.
Det blå mellan himmel och hav, som hennes nya bok heter, handlar om livet i Palestina och Gaza. Den handlar, på liknande sätt som Morgon i Jenin, om generationer av kvinnor och om deras liv, hur deras liv utvecklar sig med anledning av konflikt, födslar, olyckor och livsförutsättningar. Hur kärlek, uppbrott, förflyttningar, sammanhållningen och kärleken påverkar människornas liv. Ja, också männen finns där, men fokus ligger på de kvinnliga leden. Här finns realistiska händelser om män och pojkar som dödas i konflikten, om våld och våldtäkter, om flyende människor som skadats både fysiskt och psykiskt och om hur livet ändå alltid måste fortsätta, nästan oavsett vad som händer i människors liv. Den förra boken handlade om livet för palestinska generationer på Västbanken och denna om livet i Gaza, lika men olika sålunda.
Det blå mellan himmel och hav är färgstark och verkligen läsvärd. Den når inte riktigt upp till Morgon i Jenins klass, men den är absolut läsvärd.
Jag tänker att den, liksom Morgon i Jenin, beskriver en del om kulturen och om konflikten, förutom den fiktiva berättelsen om kvinnorna och generationerna. Ja, också den är säkert tagen från (nästan) verkliga händelser. Abulhawa berättar historier om hur lika vi är, men också hur olika liv vi lever. och hur just dessa människor, med en livslott i just dessa kvarter, får - kan - leva sina liv. Hon berättar också indirekt en del om den konflikt och den ockupation som pågår i området. Den som ännu pågår, ända sedan denna historias berättelse börjar.
Ja, 1948 ändrades förutsättningar för många människor här. Hur kan vi - världen - tillåta att det ännu pågår?
Jag läser gärna fler böcker av Susan Abulhawa. Jag väntar härmed tålmodigt på nästa.
A..
Norstedts. Adlibris. Bokus.
Mornings in Jenin - högst läsvärd! |
Occupied with Nonviolence - står på min läslista! |
Morgon i Jenin - högst läsvärd! |
Tack för recensionen. Låter som en viktig och angelägen bok. / Sofia
SvaraRadera