Sidor ...

måndag 29 april 2013

Fantastiskt!

Den 2 maj är det nybörjarkurs i cykling. Det är studiefrämjandet som arrangerar och arrangemanget tar sin plats i Hallonbergen. Ungdomar och vuxna som aldrig tidigare cyklat får här chansen att lära sig att cykla vid sju lektionstillfällen.

Jag tycker att det är fantastiskt att det finns vuxenkurser i cykling och hoppas att det finns i simning också. Det är fantastiska kunskapsområden som ger möjlighet till utflykter, glädje och rörelse.

Mer sånt!

Fantastiskt & glädjande, tycker jag att det är! Glad blir jag av sånt

A..

söndag 28 april 2013

Äta Träna Leva

Äta - Träna - Leva
Kristina Andersson & Erika Kits Gölevik
2013
Fitnessförlaget - en del av Bonnier Fakta
www.fitnessforlaget.se
Isbn 978 91 7363 047 4

Bokens titel tilltalar. Äta, träna och leva är viktiga beståndsdelar i det vi gör under vår tid på jorden. Varje del innehåller ytterligare beståndsdelar - som gör livet till något gott och fantastiskt även om det naturligtvis också innehåller en hel del sorgeämnen från tid till annan. Man, viss kan vi, åtminstone till del, äta, träna och leva på ett sätt som gör livet bättre än om vi valde bort just det. Vi har valet själva.

Kristina Andersson & Erika Kits Gölevik vill här dela med sig av sin kunskap. Begrunda den och se vad den kan ge dig. Kanske gör den skillnad?

Ätadelen av boken ger mig en del nya tankar kring t ex proteinbars och sötsug. Ja, det är två ting som jag uppenbart kan vara utan eftersom inget av dem tillför. Jag behöver dem inte och skräp ingår inte i begreppet "att unna sig". Det är bara att välja bort. Jag behöver helt enkelt unna mig mer grönsaker, mer rotfrukter, mer bönor & linser och mer frukt. Och mer nötter. Jag behöver helt enkelt fokusera på det, och inte låta suget fånga mig. Ja, det är lätt gjort när man tycker sig behöva något lite raskt.- Kanske är det läge att lägga något i handväskan, så att det alltid finns till hands. Nötter, morötter och frukt bör ju lätt få plats. Och en flaska vanligt kranvatten. Allt utan tillsatt socker.

Bort tänker jag också försöka att välja härdat fett, e-nummer och glutamat/natriumglutamat (smakförstärkare). Kött står inte på min meny. Inte fågel heller.

Äta skall jag däremot fisk, skaldjur, ägg och grönsaker med många olika färger. Inte stekt. Gärna ångkokt eller i ung på låg värme. Lite pasta, ris & potatis får det också bli.

Jag skall sluta slarva med frukosten. Jag skall plocka fram nödfallskosten från handväskan innan jag blir tokhungrig. Jag skall äta ordentlig lunch utan att överdriva. Mellanmålet på förmiddagen och eftermiddagen i lagom tid och i lagom dos. Middag, ja, utan fusk och särskilt viktigt om jag lyckats åstadkomma ett träningspass.

Mer om att Träna och Leva sen.

Nu är det tid för mat.

Anette Grinde


ps... Hos SISU Idrottsböcker kan du nu köpa Löparäventyret & Det perfekta löpsteget, som jag tidigare skrivit om i tidningen Marathonlöparen

Länkar & sånt;  
Adlibris - Bokus - ..Knuff om böcker.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturupplevelser -  Bloggare om  löpning - Gölevik -  ...  No suger added.

Jag tycker inte om ...

Jag tycker inte om lojalitetsbrister och lojalitetskonflikter i föreningslivet. Jag tycker inte om att man som aktiv i en förening inte kan kritisera eftersom lojalitet erfordras. Ja, lojalitetskrav måste finnas, men en tolerans för kritik måste också finnas. Avvägningen är hårfin.

Jag tycker inte om kritik från personer som inte är engagerade mer än som aktiva kritiker, sådana som bara klagar och inte deltar med utvecklande engagemang i rörelsen. Avvägningen är också här hårfin.

Jag tycker inte om när kritiken bara ligger som ett besvärande damm och inte riktigt tar form. När det gnisslas i leden igen och igen och problemen inte löses.

Jag tycker inte om ordföranden i styrelser som inte lyssnar på konstruktiv kritik, utvecklingsmöjligheter eller som driver verksamheten utan att lyssna på sina medresenärer. Och jag tycker inte om valberedningar som inte vågar föreslå andra ordföranden eller ledamöter än de som suttit för länge eller de som driver i fel riktning. Jag tycker å andra sidan inte heller om ledamöter som bara åker med och inte aktivt tar sig ton där de bör och skall.

Det är lätt att kritisera när man står helt utanför, fast man då inte borde eftersom det är när man sitter i som man bör kunna påverka. Det är å andra sidan svårt att kritisera när man sitter mitt i, eftersom man då behöver vara lojal mot den styrelse och den verksamhet man verkar i. Det är också svårt att lyssna på den som inte lyssnar själv. Och svårt att kritisera den som är som en gås (alltså där allt bara rinner av).

Därutöver tycker jag att föreningslivet är fantastiskt.

A..

Valberedningens uppgifter...

Valberedningen är en mycket viktig funktion i en förening. Den bidrar mycket starkt till att forma styrelsen och därmed också verksamhetens väl. Den har att föreslå personer som är bra för verksamheten. Styrelsen har att driva verksamheten framåt, ibland av dem själva och ibland, när personal finns, av personalen. Styrelsens - som helhet - sammansättning och styrka påverkar verksamheten. När den arbetar väl tillsammans påverkar den verksamheten i positiv riktning. När var och en arbetar för sig utan samordning och gemensamt mål, påverkar den verksamheten i splittrande riktning. Även duktiga personer kan skada föreningens väl, när arbetet ingår går mot gemensamma mål.

Ordföranden skall vara en stark och drivande person, men inte egenmäktig. Demokratikänsla och lyssnande är viktiga egenskaper hos en ordförande. Hen bör också ha ett gott ekonomiskt sinne, d v s förstå vad kassören gör och rapporterar. Kassören och sekreteraren påverkar också föreningens väl, förutom ordföranden. Kassören genom en korrekt redovisning och rapportering. Sekreteraren genom en god dokumentation. Det spelar roll, för nu och för sen.

Valberedningens roll är att finna lämpliga kandidater för dessa uppgifter och för övriga poster i styrelsen.

Valberedningen bör väljas av årsmötet, inte tillsättas av styrelsen. Detta är en principiellt viktig fråga. Valberedningen skall stå objektiv i förhållande till styrelsen för att kunna föreslå relevanta förändringar. Mod, kan vara en viktig egenskap som valberedare - förutom ett gott kontaktnät.

Som valberedare krävs att arbetet pågår under hela året. De har att ta del av föreningens styrelseprotokoll, lyssna hur styrelsearbetet fungerar, lyssna hur styrelsen leder arbetet och vem som gör vad. Frågor som kompetens inom styrelsen, samarbetsgrad, arbetsfördelning, geografisk spridning, ålderfördelning, närvaro på styrelsemöten, mm, måste begrundas, liksom också frågan om hur respektive ledamot delar med sig av sin kompetens i styrelsens rum och för föreningen i stort.

Som valberedning måste du också informera nya ledamöter om vad arbetet innebär. En ledamot kan inte "känna in" läget mer än en kort stund. Den måste ta del och dela med sig av sin kompetens. Den måste därmed också informeras om vad som förväntas av den, när den får frågan om en plats i styrelsen.

Valberedningen skall t ex
  • Följa styrelsens arbete under hela året
  • Noggrant utröna styrelsens behov (kompetens, egenskaper, mm)
  • Informera en presumtiv ledamot vad styrelsearbetet innebär
  • Informera en presumtiv ledamot om krav på närvaro, engagemang och kunskapsdelande
  • Informera sig om en presumtiv ledamots kompetens, egenskaper, föreningserfarenhet, personliga styrkor, mm och sammanställa denna information inför en nominering till årsmötet.

Det kan aldrig sägas för ofta. Valberedningens roll är oerhört viktig för föreningens väl. Jag när en önskan att den skall tas på större allvar än vad den oftast gör idag.

Anette Grinde


Mer om viktiga föreningsfrågor i denna blogg;


Länkar. KnuffIntressant. Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Bloggportalen.se. Knuff om föreningskunskapvalberedning - Bloggare om valberedningutbildning - årsmöte - nomineringskommitteBlogger.com. Socialdemokraterna. Centerpartiet. Svenska Turistföreningen.

lördag 27 april 2013

Det finns hopp.



Plus...

Så. Ja. Ont gjorde det häromdagen, när jag sprang. Jag trodde att det var hälsenan som spökade och jag blev rädd att det skulle sätta stopp för min löpning. Jag har nu läst en del och konstaterat att man kan ägna sig åt tåhävningar i trappan för att förbättra konditionen av hälsenan. Sagt och gjort. Det har nu resulterat i träningsvärk i vaden. Träningsvärk är skönt, så det gör ingenting. Men, det är intressant att känna att senan och vadmusklerna påverkas så. Förhoppningsvis i positiv riktning. Jag har också fått väldigt ont i min axel/nacke på samma sida. Hänger det ihop med tåhävningarna, tro? Ja, kanske hänger de ihop och påverkar varandra.

Idag tog jag mod till mig och drog på mig löparkläderna. En försiktig tur på 6 km, för att inte riskera och förstöra något. Det kändes riktigt skönt. Ja, lite känning i bakhasen men ändå inte så mycket. Det skall nog gå bra det här, tror jag.

Det finns hopp. Det gör mig glad.

A..

Länkar & sånt;  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturupplevelser -  Bloggare om  löpning -  ... 
 

torsdag 25 april 2013

Jag tycker inte om ...

Minus.

Solen skiner och det är ett rent underbart väder. Plusgrader och ljuvligt skönt. Jag har avsatt tid för löpning och kommer också ut. Jag har tänkt att jag skall springa ca 15 km. Att något gått fel inser jag när jag tittar på min löpar-gps som står på knappt 10 km. Jag tittar mig omkring och inser att jag inte är där jag tänker att jag skall vara om jag skall springa 15 km. Jag har alltså försvunnit i min egen tankevärld under löpningen och sprungit förbi avtagsvägen med flera km. Fantastiskt, tänker jag, att jag kunde göra det. Och så lätt det går. Jamen, finfint, då får det bli 20 km istället. Det skadar ju inte, tänker jag, utan att veta hur fel jag har.

Jag har några hundra meter kvar till vändpunkten när min fot (eller hälsena) säger, nej du - pyttsan. Hit men inte längre. Nej, men stopp, så får du inte göra säger jag. Joho, säger den helt iskallt utan hänsyn till att jag är en mil hemifrån. Nja, tänker jag. Den luras nog bara. Jag går några meter, som för att lura den lite. Och sen tar jag några springsteg igen, i det fantastiska vädret som inbjöd till en sådan fantastiskt fin löpartur. Men, nej. Inte, inte. Det var verkligen så. Hit, en mil bort, men inte längre.

Så. Det är ingen mening att gråta, så jag tänker att jag skall låna en telefon av någon för att be Leif hämta mig nu när jag faktiskt är justerad. Jag går vidare och känner hur det gör ont även när jag går. Nja, det känns ju inte så bra förstås. Strax senare hittar jag en man som står i eldningstagen. Han har nyss köpt ett fritidshus i faggorna efter att ha letat länge och väl. Han var för övrigt från Täby. Ja, jag får låna telefonen om jag vill - men, så blev det inte eftersom han raskt erbjöd sig att skjutsa hem mig istället. En mil bort. Jaha, så fick det bli. Och lika bra var ju det, eftersom Leif inte skulle ha svarat. Han var nämligen ute och sprang på sitt håll.

En väldigt trevlig man, släcker sin eld i sin trädgård och ger en ledsen kvinna med en trilskande fot - eller snarare en trilskande hälsena - skjuts hem. Bara så där.

Det finns hopp för världen, när man kan fiska upp skjuts bara så där långt ute på vischan.

När jag nu läser på nätet far hoppet om min start den 1 juni åt fanders. 4-6 veckors rehabilitering står det att det tar. Någonstans står det också 8, men det är nog bara båg. Om det är vad jag tror att det är. Låt oss nu hoppas att jag har fel.

A..


 

onsdag 24 april 2013

På mitt nattduksbord ligger....

På mitt nattduksbord ligger just nu "Människohandel och prostitution. Ur ett svenskt perspektiv" - utgiven av NMT Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel. Isbn 978 91 7281 3939 - www.nmtsverige.se. Ja, den åker förstås med mig på bussen och tunnelbanan också, eftersom jag inte kan släppa den förrän den är färdigläst.

Skriften är nyttig och ruskig läsning. Nyttig, eftersom den öppnar mina ögon lite mer. Lär mig. Ruskig, eftersom den berättar om hur utsatta och brottsutsatta människor har det. Hur ruskigt de faktiskt har det, här i vårt trygga land.

Skriften pekar på utnyttjande av människor, och i allra högst grad av kvinnor. Människohandeln är omfattande och fasansfull. Den ger stora pengar för utnyttjaren och skräck, utnyttjande och fasa för den utsatte. Det går inte att förstå fasan när jag läser. Jag kan bara ana, och det gör ont ändå. Utnyttjandet av någons utsatthet, som fattigdom, utvecklingsstörning, rädsla, ensamhet, längtan, mm, är onekligen kommersiellt lönande för de som helt saknar känsla för sina medmänniskor och deras rättigheter. Ja, världen är full av fasansfulla företeelser. En del av dessa summeras i en bok i formella termer. Det är svårt att se all fasa som detta rymmer. Vi kan bara ana.

En annan fasa som ständigt pågår är situationen för muslimerna i Burma. Utanförskap, trakasserier, etnisk rensning, med mera. Jag läser om den i dagens DN och undrar hur det kan få fortgå. Jag undrar hur välden kan tolerera enskilda länders övergrepp. Jag undrar hur det kommer sig att vi inte, lite raskare, kan åstadkomma förändring för alla de människor som har det hopplöst svårt.

Vad är det för värld vi lever i? Varför all denna orättvisa?

A..



Länkar & sånt;  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om människohandel -  Bloggare om  Burma -  ... 

måndag 22 april 2013

STF Roslagen ordnar aktiviteter...

STF Roslagen tycker att det är roligt att skapa verksamhet i bygden. Vi lär oss nytt och träffar nya fantastiska människor.

Vi noterar att många av våra medlemmar gärna ser att vi ordnar vandringar, föreläsningar, studieresor och andra typer av aktiviteter. Det gör vi gärna, för att ni skall få en möjlighet att vandra eller besöka olika platser tillsammans med andra. Vi sätter av vår tid och lägger kraft på detta. Ja, det gör vi gärna om det visar sig att ni uppskattar det vi gör.

När STF Roslagen ordnar aktiviteter, så vill vi att du föranmäler dig och inte bara dyker upp. När vi ordnar aktiviteter så vill vi också att du betalar den avgift som aktiviteten kostar. Vi vill också att du gör det till vårt bankgiro i samband med att du anmäler dig. Om du får förhinder till en aktivitet som du anmält dig till, så är det bra om du hör av dig. Vi väntar tålmodigt på alla de som anmält sig, men behöver inte vänta om de ändå inte tänker sig att de skall komma.

Vi har t ex kostnader för föreläsare, ledare, annonser, resor, broschyrer, kuvert, frimärken, utskrifter, telefonsamtal, med mera. Ibland måste vi ställa in aktiviteten för att vi inte har råd att stå för kostnaden i föreningen och den inte blir täckt av den avgift som är satt för arrangemanget. Det kräver att vi vet hur många som kommer - och att vi kan nå dem om vi måste ställa in aktiviteten. Vi lägger tid & glöd, intresse & engagemang, kostnader & annat, och vi hoppas att du uppskattar det vi gör, för att du och andra medlemmar skall kunna delta i våra arrangemang.

Du når oss via brev, telefon eller mail. Kontaktuppgifterna finns i anslutning till aktiviteten, t ex i broschyren eller på hemsidan.

Varmt välkommen till våra aktiviteter.

Anette Grinde
Ordförande STF Roslagen
STF Roslagen @ stfturist . se
www.SvenskaTuristforeningen.se/STF Roslagen

 

söndag 21 april 2013

Om lite drygt en vecka når Marathonlöparen..

Någon av de första dagarna i maj når tidningen Marathonlöparen Svenska Marathonsällskapets medlemmar. Tidningen görs av medlemmarna - för medlemmarna - och är full av artiklar om maraton- och ultralopp som sprungits både i Sverige och utomlands. Den innehåller också artiklar om människor som skapar stordåd för sig själva och som inspirerar andra.

Nr 2/2013 av Marathonlöparen ligger just nu i tryckpressarna och skall sedan bara adresseras och levereras. Ja, den kommer bara att levereras till de som nu har betalat sin medlemsavgift för 2013. Resten får stå sitt kast och missar alltså nästa nummer.

Att missa ännu ett nummer kan man undvika genom att skyndsamt betala in avgiften för årets medlemskap. Eftersom den bara uppgår till 300 kr, och man får en hel del för denna slant, så kan det vara väl satsade pengar. Om du t ex skall köpa nya skor så får du rabatt på dessa om du handlar på Löplabbet eller Runners Store. Likaså om du skall köpa nya löparkläder. Hos Alewalds finns också fina erbjudanden. Därtill får du rabatter hos flera maratonarrangörer landet runt. Du kan alltså springa en hel del maratonlopp till ett rabatterat pris, om du är medlem i denna anrika förening.

Ja, att läsa andras berättelser är inspirerande. Det kan rent av förändra inställningen till löpningen och göra att man satsar på nya lopp. Det kan också leda till nya upplevelser och nya bekantskaper. Det kan rent av skapa skillnad i livet. Så, om man gillar löpning, långlopp och vill inspireras av andra som också gör det - då tycker jag gott att man kan satsa 300 på att bli medlem i Svenska Marathonsällskapet.

Det är väl satsade pengar, tycker jag.

Som sagt. Nästa nummer av Marathonlöparen når medlemmarna någon av de första dagarna i maj.

A..



Länkar & sånt;  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturupplevelser -  Bloggare om  löpning -  ... 

Vandra Roslagsleden

Vandra Roslagsleden.
Gunnika Isaksson Lutteman (text)
Tomas Almbo (bild)
Isbn 978-91-86773-91-5.
Calazo Förlag Ab
2013.

Låt mig först så fast att jag tycker att det är viktigt med alla våra fantastiska vandringsleder som gör det möjligt för oss att komma ut, lätt och enkelt, i vår fantastiska natur. Våra leder och vår allemansrätt är unik och fantastisk. Den gör mig riktigt glad. Låt mig sedan också säga att jag tycker att denna bok är bra och viktig. Jag är glad att Calazo Förlag har givit ut den och att Gunnika Isaksson Lutteman har fått förmånen att skriva den.

Låt mig sedan bara säga att jag verkligen saknar kartor i boken. Bara beskrivningar i ord är inte tillräckligt. Det borde ha funnits utvikbara kartor i boken. Det hade gjort den riktigt bra. Nu blir det bara halvbra. Köpvärd, ja, men ändå inte riktigt bra.

Räddningen, skulle man kunna säga, blir för mig ett kompletteringsköp av Utekartan - kartor som tål både väder och vind. Den gör planeringen av vandringen, eller som i mitt fall löpningen, möjlig. Jag hittar sträckförslag, tips, mm i boken och kan följa detta på kartan när jag dyker ner i den. Kartan är tillräckligt detaljerad (1:50 000), men ger också en översikt över ett stort område. Det mest fantastiska i Roslagsleds-sammanhanget är att leden är utmärkt på kartan med ett - rött - tydligt streck. Det blir därmed inga svårigheter vare sig i planering eller i vandring/löpning att följa leden även där den ibland är lite sparsamt med märkningar på träd, mm. Kartan är också gjord i ett starkt material, vilket gör den möjlig att ta med på färden utan att den trillar sönder efter första turen. Det är fint, minsann.

Det var blött i markerna idag. Ja, snön är borta, men grusvägarna och stigarna är ordentligt blöta. Ja, visst är det vandringsbart, men man får vara beredd på att bli blöt om fötterna om man inte har ordentliga kängor eller stövlar på sig. Mina springskor kan inte räknas som ordentliga springskor. Det är tur att det inte gör mig så mycket att jag blir blöt.

Jag noterar också att vi i Roslagen inte är överens om hur långt våren är kommen. Eller hur varmt det är. Jag sprang i vinterlöparbyxorna, underställströja och vindjacka utan ärmar. Mössa på. Folket i sommarstugeområdet krattade gräset med ärmlös sommarklänning och kortbyxor. Nja, säger jag, så varmt var det väl ändå inte. Man kanske blir det så ganska snart.

Ja, det kommer säkert mer om både bok och kartor sen. En annan dag blir det en annan sträckning, och då kan man kanske räkna med att jag ordar en aning igen.

A..





Länkar & sånt;  
Adlibris - Bokus - ..Knuff om böcker.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturupplevelser -  Bloggare om  löpning - Roslagsleden -  ... 

fredag 19 april 2013

Det växer mycket ilska i orättvisan...

Det växer mycket ilska och frustration i orättvisan, tänker jag när jag ser hur kvinnor och män reagerar i olika situationer. Och hur jag själv reagerar. Det känns så oerhört onödigt.

Kvinnor och män som känner sig orättvist behandlade gör inte sitt bästa i retur. De använder en hel del av sin tid till att kanalisera sitt missnöje på olika sätt. Någon tar till våld, någon ordar högt, någon talar med andra utan att kunna påverka situationen - orättvisan och missnöjet gör att tid läggs på fel saker. Istället för att lägga tiden inom sitt fantastiska kompetensområde läggs tiden på frustrationsirritation, som också sprids till andra i omgivningen. Det tär. Det är naturligt, eftersom vi behöver bearbeta vårt missnöje och vår frustration. Det är naturligt, men det är ett oerhört slöseri på kompetens och energi.

Ideella föreningar är ett område, där det är svårt att hitta rätt mellan idealitet och professionalitet. Styrelsen i ideella föreningar utan anställda får ofta lägga oerhört mycket tid och engagemang i verksamheten. De är verksamheten. När en sådan organisation övergår till att också ha anställda krävs det god kännedom om företagsvärlden för att kunna släppa arbetsuppgifterna och låta de anställda göra sitt arbete. Föreningen är inget företag, men behöver i något mått betraktas som ett sådant. I det läget är det styrelsens uppdrag att skapa övergripande riktlinjer och strategier för verksamheten, men inte att grotta ner sig i de löpande detaljerna. Det ligger på personalens bord. Det är alltså väldigt viktigt att styrelsen och personalen ägnar sig åt rätt typ av uppgifter.

I de föreningar där det finns ett kansli till stöd för de ideella krafterna, de som är de verkliga utförarna, är det viktigt att kansliet är ett stöd - eller åtminstone berättar tydligt vilka förutsättningar som gäller. Om föreningen tror att det finns ett stöd och det visar sig att så inte sker, så blir besvikelsen stor och energin går åt fel håll. Det blir gnissel istället för fin verksamhet. Jag själv går ur min roll som ordförande senast vid nästa årsmöte, bland annat p g a kansliets förhållningssätt men också p g a alltför gamla tankar i föreningen i stort. Det är inte tillförande att verka i föreningen. Det saknas förutsättningar att utvecklas och jag tycker inte att det är roligt. Huvudföreningen är inte modern och den saknar tankar och förhållningssätt som tillför ny kraft till den lokala föreningen. Det leder, för mig, bl a till att jag blir styrd i en riktning där jag inte vill vara. Därför väljer jag att gå. Jag vill inte gå i negativa ledband. Jag tänker att det är allvarsamt för föreningen att det är som det är, eftersom det skadar föreningen i stort. Kanske är det en fråga för generalsekreteraren/Vd.n i "församlingen" - men jag ids nog inte lägga krut på att informera honom om det som händer och är eller med förslag om hur det borde vara. Det är å andra sidan människorna i organisationen och i föreningarna som gör det till vad det är - vi var och en - och det kan han kanske inte förändra. Eller också kan han det. Eftersom han har mandatet. Om han skulle vilja.

I andra föreningar finns jag som uppdragstagare, anställd, styrelseledamot, adjungerad ledamot till styrelsen eller i andra roller. Alla dessa roller är olika och ger olika erfarenhet och olika bild, men de ger mig också en helhetsbild över hur föreningar arbetar och hur människor fungerar i dessa sammanhang. Liksom hur jag gör och tänker i olika situationer. På något sätt blir det tragiskt, eftersom vi skulle kunna göra så mycket mer om vi lärde oss mer av och om varandra och lyssnade noggrant på hur vi skulle kunna förbättra vår organisation. Kanske är problemet bara att det inte finns tillräckligt många som orkar bry sig tillräckligt mycket om varandra - och organisationen. Men, om så vore, skulle det kunna bli riktigt bra.

Det skulle helt enkelt kunna bli så oerhört mycket mer.

A..


Länkar & sånt;  
Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Föreningsliv -  Bloggare om  Svenska Turistföreningen - Svenska Marathonsällskapet -  ... 

Klubb för bara en sort....

Häromveckan lästa jag om en Rotaryklubb i Sverige som bara har män i sin medlemsskara. De har medvetet och aktivt avstått från kvinnors medverkan.

Rotary har, sedan många år tillbaka, visat klokskap och gjort organisationen tillgänglig för både män och kvinnor. Den representeras av många yrkesgrupper och mången kunskap, liksom också av många egenskaper som kan hämtas från män och kvinnor. Ibland var för sig och ibland tillsammans. En bred kompetens och viktiga nätverk samlas för samtal. De förkovrar sig, bygger vidare kontakter och skapar nya förutsättningar för andra människor, t ex genom bidrag till välgörenhet. Kunskapen i alla led bygger på samverkan. När det görs av både män och kvinnor skapas oerhört mycket mer, än när det görs av bara män eller bara kvinnor. Vi behövs tillsammans.

För gruppen självt måste det kännas oerhört pinsamt att tillhöra en framåtverkande organisation och själva inte gå i samma riktning. För visst må det väl ändå finnas något mått av klokskap även i en grupp som bara består av män?

A..



Länkar & sånt;  
Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Rotary -  Bloggare om  Rotary Sverige - välgörenhet -  ...  Rotary.se ...

tisdag 16 april 2013

Indien. Personlig guide ...

Indien.
Personlig guide av Per J Andersson.
Isbn 9789197759618
2013
Vagabond Media Ab

Jag började läsningen av denna bok häromveckan och ha tidigare skrivit en del om den här. Jag har den med mig på mina resor till Sthlm och återkommer till den från tid till annan. Jag gillar ju landet och lär mig gärna mer. Idag läste jag bland annat kapitlet om det Moderna Indien. Kapitlet väcker minnen och skapar nya funderingar.

Indien är ett fantastiskt land, men det är också mycket som skapar sorg och frustration. När Per J Andersson skriver om att det saknas kvinnor i Indien och om de problematiska hemgifterna som kan skapa oerhörda problem för en del familjer minns jag skadorna. Under vår senaste resa i landet såg vi, vid upprepade tillfällen, kvinnor med förstörda ansikten. De var brännskadade. Detta kan vara ett resultat av att familjen inte klarat av att betala sin hemgift till makens familj. En olycka händer så lätt och det är svårt att bevisa att det var något annat än en olycka. Döttrar kan vara oerhört dyra (p g a hemgiften) - till skillnad mot söner som istället tillför till familjen. Detta är ett viktigt skäl till att det saknas det kvinnor i Indien.

Några flickfoster aborteras, kanske klarar de inte de första levnadsåren p g a undernäring eller kanske skadas de av oförklarliga olyckor. I vissa delstater är det ett kraftigt underskott av kvinnor, medan det i andra är ett något mindre underskott - men fortfarande alldeles oacceptabelt. Oavsett vilket krävs det insikt om kvinnans lika värde, ur många perspektiv, för "rättning" av problemet. För det är ett verkligt problem.´

Kastsystemet liksom kvinnornas värde och fria roller - är två oerhört viktiga frågor i - eller kanske för - Indien. Utan en förändring i dessa frågeställningar saknar mer än halva befolkningen rättvisa livsvillkor.

Livsvillkor, som vanliga enkla mänskliga rättigheter, som t ex;

- rätten att bestämma över sin egen kropp
- rätten till egen värdighet
- rätten att gifta sig med den hon önskar, och när hon själv önskar
- rätten att arbeta
- rätten arr representera familjen och samhället
- rätten till drägliga hemförhållanden utan våld och övergerpp
- rätten att inte dömas utifrån börd
- rätten till skolgång
- rätten att själv välja religion eller avstå sådan
- rätten till samma rättigheter inför lagen som andra
- rätten att vara säker i sitt eget land
- rätten till rättslig prövning
- med mera.

Och, då inte bara en juridisk rätt, utan också en faktisk rätt i familj och samhälle.

Per J Andersson är Indienkunnig. Läsningen tillför, även om vi har varit där flera gånger. Den ger nya tankar, bekräftar det vi upplevt och lärt oss. Den ger mig återigen tanken att denna bok borde jag haft innan vår senaste resa, inte efter. Å andra sidan är det ju inte något som hindrar att jag lär mig mer nu - eller att jag återvänder till Indien igen, för den delen. Jag har ännu en hel del osett i detta väldiga land.

Anette

Länkar & sånt;  
Adlibris - Bokus - Bokia - ..Knuff om böcker.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Indienmänskliga rättigheter.  Bloggare om  Per J Andersson - Vagabond -  ...  ICA-bokförlag. Knuff. Indcen.se. Stockholms Stadsbibliotek. Shop Vagabond.se. Indien Online.

torsdag 11 april 2013

Jag tycker om ...

Det är ju ändå rent fantastiskt. Sedan vi kom hem från Indien i början av mars har det varit ett underbart vinter- och vår/vinterväder. Det har periodvis varit kallt, men solen har ofta skin´t och snön har varit vit. Det har varit - och är - riktigt vackert. Jag kan inte tänka mig att jag tyckt att denna period har varit så vacker på länge. Är den särskilt vacker i år?

Ja, visst vore det skönt med vår och värme, men det är ändå väldigt vackert som det är nu. Det tillför mängder av energi, tycker jag.

På dagens löparrunda, som blev ca 15 km, kändes glädjen i mig. Man hör naturen. Den är tyst, men fåglarna kvittrar ljuvligt vackert om man lyssnar noga. Ingen trafik, inga oljud, bara ljuvlig tystnad. Det är fantastiskt att lyssna till naturens tystnad och springa i sina egna tankar. Det är riktigt meditativt.

Ja, jag har ju en bit kvar till bra maratonform - men det är ändå väldigt skönt att springa. Man blir helt enkelt behagligt välmående av att springa. Det är en välmåendedrog, att dosera ofta och mycket. Det borde jag göra mer - oftare och längre. Helt enkelt.

För övrigt skall Marathonlöparen gå till tryck på tisdag, eller kanske var det onsdag. Det är lite nervöst och hispigt, det där med manusstopp och att få ihop en tidning till något vettigt. Men, det skall nog gå bra även denna gång. För vi måste ju tro att vi kan & hinner, eller hur?

Njut av dagen.

A..

söndag 7 april 2013

Sportsöndag....

Sport är trevligt och utvecklande, men visst är det för sorgligt att rapporteringen nästa bara handlar om män. Världens befolkning består av 50% kvinnor och 50% män. Då är det väl ändå väldigt märkligt att man nästan bara finner män på sportsidorna.

Sportsöndag DN 7 april 2013. Sid 1 - fotboll manlig. Sid 2 - han är stenrik och mäktig. Sid 3 - en kant med SM-damer basket. Vi tackar och bockar. Sid 3-4 - Ett stort uppslag med bilder på män från AIK. Sid 4 - en kant med en liten hörna om damkronorna och en minihint om Anette Norbergs avslut. Sid 6-7. Idel män. AIK igen. Sid 8-9. Män. Ishockey. Och ja, en liten hörna om damernas VM-fiasko. Vi tackar för uppmärksamheten. Sid 10-11 - resultatbörsen. Sid 12 - en spalt dam och fyra spalter herr.

Argumentet för flest män brukar vara att det är mest män som är åskådare och intresserade av sport. Och därför också de största konsumenterna. Ja, det må så vara, men jag är också intresserad men får inte chansen att "konsumera" intressanta artiklar & intressant sport - och många andra kvinnor med mig. Jag är inte ett spår intresserad av fotboll och ishockey. Jag är däremot road av t ex triathlon, simning, löpning, multisport, konståkning eller hästsport. Med mera. Där finns det kvinnor och män som utövar sporterna och där finns det kvinnor och män som betraktar. Om det skulle jag mycket gärna läsa.

DNs sportsöndag är tragisk. Det är hög tid för ändring.

A..


Länkar & sånt;  
Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om DN -  Bloggare om  Sport om män - sportsöndag -  ... 

Indien. Personlig guide...

Indien.
Personlig guide av Per J Andersson.
Isbn 9789197759618
2013
Vagabond Media Ab

Vi letade efter en bra guidebok innan vi åkte till Indien i vintras. Vi hittade Lonely Planet, men hittade ingen som täckte det område där vi nu skulle färdas. Vi letade och frustrerades. Lonely Planet är tegelstenar och krasst matnyttiga, men ingen täckte det område vi tänkte oss till. Vi fick klara oss ändå. När vi sedan kom hem från det vackra landet, så upptäckte jag att Indien-kännaren Per J Andersson uppdaterat sin personliga guide om Indien. Jag fick ändå le en aning när jag bläddrade i den. Den innehöll flera av de platser vi besökt - och där vi saknat en guidebok. Ja, denna bok skulle vi ha haft i vår hand på vår senaste resa. Glada är vi att den nu finns.

"- Nej, det är inte ett kastmärke! Kastmärke, säger västerlänningar om pricken i pannan. Men bindin har inget med kasttillhörighet att göra. Ibland anses den skydda mot onda andar. Ibland indikerar den att man är gift. Ibland är den en önskan om lycka. Ibland har den ingen betydelse alls - förutom att den är vacker."

Ja, pricken i pannan är vacker. Den är vacker, på de fantastiskt vackra kvinnorna i Indien. De vackra, färgglatt klädda och stolta kvinnorna, som ändå får slita hårt i orättvisans land. För jämlikheten och rättvisan har ännu en god bit att vandra här. Men, jag blir så glad av att se de vackra kvinnorna. De är så vackert klädda. De bär sina bördor på huvudet, med en rak kropp och med styrka i steget. De är  vackra, med den färgglada pricken i pannan och den vackra sarin svept runt sin kropp. Synen av de indiska kvinnorna gör mig glad, även om orättvisorna gör mig väldigt ledsen.

 "- Muuu, en sån fin strand! Goas stränder är långa och turister många, liksom hotellen, restaurangerna och souveniraffärerna. Ändå är Goa inte ett badresmål bland andra i vår globaliserade värld. Ingen annanstans i världen strövar kor fritt mellan solstolarna."

Ja, så är det verkligen. Turisterna lapar sol i det vackra vädret på de fantastiska stränderna. Det är knökafullt av solstolar och solbadande turister. Och däremellan vandrar korna i sakta mak. Ingen höjer ett ögonbryn för att det är just så. De finns där. Det är bara så. Vackert och märkligt, lite förundrande - men ändå självklart och oantastligt. Det är en del av charmen, och det är en stor del av Indien.

"- Generösa sikher. Stora sikhtempel, gurdwaras, har sovsalar där pilgrimer och andra, även turister, sover gratis. Templet har också en matsal där man serverar langar, gratis mat till alla, oavsett, nationalitet, hudfärg och tro."

Tron i Indien är speciell. Tron och religionen är verkligen närvarande. Vi har tyvärr inte träffat så många sikher, men väl mängder av pilgrimer och andra "vanliga" människor som ger uttryck för sin tro. Ja, religionen är viktig här. Den går inte att bortse ifrån, även om man själv inte är aktivt utövande. Den tilltalar, förundrar och skapar nya tankar. Som det mesta gör i Indien.

"- Gatan är målet. Många länder måste ha en turistattraktion för att man skall lockas dit. I Indien Lockar alla alldeles vanliga stadsgator med sitt inferno av människor, språk, händelser, fordon, dofter och möten. Ta ett enda steg ut från hotellet och voila, du är framme."

Ja, just så är det i Indien. Det är ljuden, lukterna, färgerna och händelserna som är grejen. Ja, där finns förstås en hel del tempel, fantastiska ruiner och andra sevärdheter, men det är själva livet mitt i vardagen som är själva målet. Det är så annorlunda jämfört med hemma, så det räcker oerhört långt att bara se och lyssna på detta. När indierna frågar var vi har varit, vilka tempel vi har sett, så tänker vi ofta att det räcker med själva livet. Att se och höra deras sätt, deras kultur och deras dag. Den är nog fascinerande i sig. Men ja, visst finns det många andra fina och särskilda sevärdheter också. Som t ex koblajorna som torkar på väggarna och de sju äggkartongerna som mannen försiktigt balanserar på sin cykel på väg till marknaden eller kunden.

"- Nästan som i Thailand. Andamanerna är ögruppen som ligger närmare Phuket är Kolkata. Och öarna påminner mer om Thailand är om Indiens natur. Tät regnskog, kritvit sand, kristallklart vatten, fina korallrev."

Ja, Andamanerna var något fantastiskt. Orört, men ändå på väg att bli en turistattraktion. Enkelt, men ändå fantastiskt. Ljuvliga stränder, men utan den riktigt turistiska hetsen. Ja, det finns en stor risk att denna lilla pärla inom några år kommer att bli exploaterad och förändrad. Hit åker många för att dyka. Det är en fantastisk ögrupp, som man nästan inte hittar på kartan. Kristallklart vatten i ljuvlig färg och ljuvligt stillsamt. Här kan man vara för att ta det bara alldeles lugnt. Här finns inget nattliv, bara lugn och ro.

"- Indiska crepes. Indiens vanligaste frukost och lunch heter masala dosa, ändå saknas rätten på alla indiska krogar här hemma. En frasig rispannkaka vikt runt en röra med potatis, lök och kryddor och serveras med en mild kokoschutney och het sambar-sås."

Ja, åk inte till Indien utan att äta Masala Dosa. Den är ljuvligt god. Vi har mött dem längs alla de kuststräckor som vi har färdats efter, utom i den nordligaste delen av den östra kusten (Orissa/West Bengal). Där försvann den och vi saknade den stort. Den är helt enkelt väldigt god.

Den personliga guiden av Per J Andersson börjar med korta beskrivningar av företeelser i Indien. En talande bild och en kort beskrivande text. Det värmer i hjärtat att läsa dessa och att betrakta bilderna. Det känns så väl igen och längtan tillbaka till det färgstarka Indien och att läsa mer i denna bok blir oerhört stark. Ett minus till boken är det småttiga teckensnittet. Den hade onekligen vunnit på att öka textstorleken något. Jag kommer dock att återkomma igen till denna bok. Igen och igen, i min läsfåtölj och säkert också i denna blogg.

Skall du åka till Indien rekommenderar jag ett besök i en bokhandel. Helst i en riktig, där man kan känna på böckerna och tjuvläsa en liten aning först. En bra resebok gör resan bättre, helt enkelt. Just denna bok skulle jag ha haft med mig om jag bara vetat att den fanns. Nu gör jag det. Och du också.

A..


Länkar & sånt;  
Adlibris - Bokus - Bokia - ..Knuff om böcker.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om Indien -  Bloggare om  Per J Andersson - Vagabond -  ...  ICA-bokförlag. Knuff. Indcen.se. Stockholms Stadsbibliotek. Shop Vagabond.se. Indien Online.

fredag 5 april 2013

Jag tycker om....

...fast jag inte kan läsa...






Tidningsurklippen är från vår cykeltur i Indien februari/mars 2013.

Anette Grinde


Låt mig gärna veta om/när du talar eller tänker om något som skrivs på denna plats. Eller om du gillar eller upprörs. Använd gärna möjligheten att skriva kommentarer. Eftersom bloggen har drabbats av spam i mängd krävs det nu att du är användare med konto i Google för att kunna kommentera. Det går alltså inte längre att kommentera anonymt på bloggen.

Det går sålunda att kommentera om du har google-konto, annars går det förstås att höra av sig per telefon eller mail (det lilla kuvertet nedan går att använda).
 

torsdag 4 april 2013

Jag tycker inte om...



Jag läste skriften; Varför just Könsstympning? skriven av Wilmo Abdulle Osman med stöd av Kvinnor för fred 1996 (andra reviderade upplagan 2009).

Tänk, så lite vi vet. Tänk, så´n tid det tar att förändra ibland. Tänk, så ont det gör. Tänk, så dumt det är ibland.

Det gör riktigt ont att läsa denna lilla enkla skrift. Fler borde ändå göra det. För att lära sig mer.

A..



Länkar & sånt;  
Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.se.  Knuff bloggarKnuff om Kvinnor för fred - könsstympning - omskärelse  Bloggare om  jungfruprovet - Somalia -  ...

måndag 1 april 2013

Lördag 1 juni 2013. Norrtälje. Don´t miss it.


 Årets årstider rullar sakta framåt och snart är den vackra sommaren här. Vintern har varit snörik, kall och långdragen. Leif och jag hade hoppats att den hade varit överstökad när vi kom hem ifrån vår resa i Indien, men det var några vinterveckor kvar ändå. Sju veckor på två hjul längs den östra kusten, i 30-gradig värme och utan en enda regndroppe i vår skarpa vintertid kan rekommenderas. Trafiken är lite tight, de kör oftast på vänster sida (om det inte är bättre plats på höger) och trafiken är allt annat än tyst. Ja, den indiska trafiken är ju förstås en aning speciell, men när man väl har lärt sig hur den fungerar kan den nästan klassas som rolig. Ja, den kanske inte är så säker, men förundrande och rolig är den ändå.
 
 
Nu, när detta skrivs, har vintern oss fortfarande i sitt grepp, men vi kan nog förvänta oss att våren & sommaren snart är här. Då, när motorcyklarna dammats av och kommer ut på nysopade gator och aktiviteterna tilltar i garagen för att hinnas klart till Custom Bike Show i början av juni.
 
 
Riktigt skarpt är det återkommande evenemanget som återkommer den första lördagen i juni varje år och riktigt skarpt är det att det faktiskt är en riktigt familjefest. Arrangören Twin Club MC har visat sig mycket kunniga i att göra festen till en bra fest för Norrtälje och för besökarna. Twin Club MC består av ett fåtal medlemmar, med mängder av bra kontakter. Arrangemanget bygger alltså inte bara på ett fåtal medlemmars kraft utan även på engagerade vänner och sponsorer. Många drar sitt strå till stacken denna dag, och många drar sitt strå till stacken i planeringen innan - även om några få gör väldigt mycket. Jag vet inte om någon har räknat hur mycket festen drar in till staden, men en solig sommardag lär det vara åtskilliga kronor. Restauranger, butiker, hotell/vandrarhem och bensinstationer, mm, torde få en god extrados i kassan denna dag. Jag hoppas och tror att stan tar tillfället i akt och välkomnar besökarna med särskild tanke. Klirr i kassan och nödja kunder är onekligen bra för Norrtälje. Och roligt för besökarna.
 
 
Evenemanget drar människor från när och fjärran. Unga, gamla, familjer, fattiglappar, lyxlirare och alla vi andra ges en fantastiskt möjlighet att se och njuta av alla dessa förundrande mästerverk som finns med på utställningen. Ibland undrar man hur någon bara kan komma på idén – när man betraktar de olika mc-byggena som någon har lagt mängder av timmar på i ett garage under den mörka hösten, den iskalla vintern och den spirande våren. Under dessa dagar tillbringas verkligen många timmar i garagen ute i vårt land. Det skruvas, pysslas och funderas. Det slipas, spacklas och dras el. Det byts däck, styren, backspeglar och växelanordningar. Och det görs väldigt mycket mer därtill. En del av alla dessa timmars arbeten ser vi resultaten av på denna utställning, för andra hinns inte klart i tid så deras resultat kanske vi får se ett annat år. De grabbar och tjejer som ägnar sig mc-byggen måste ändå vara av ett mycket särskilt slag. Man får verkligen beundra deras uppfinningsrikedom, deras tålamod och deras vilja att i så många timmar sitt på sin pall i garaget och filura över hur de skall göra för att slå oss alla med häpnad. Skarpt, tycker jag att det är.
 
 
Några av Twin Clubs medlemmar bygger också motorcyklar. De bygger och de hjälps åt. Tillsammans. När en inte kan, fyller den andre i. När en skadas, står de övriga vid hans sida. När någon saknar material, har någon annan det som behövs. Ja, visst hjälps de åt - där uppe, i sin föreningslokal.

Men - denna dag, bygger de inte motorcyklar. Denna dag, bygger de istället ett mycket gott arrangemang. De bygger för sig själva, de bygger för stora delar av motorcykel-Sverige och de bygger för Norrtälje. Det skapar värde för Twin Club MC, för mc-Sverige och för Norrtälje med alla dess handlare och för kommunen i stort. Parken är "knökafull" av människor. Hamnplan och stadens gator likaså. Många har bytt sin normala kostym, sköterskeuniform eller butiksstass mot skinnklädsel denna dag. Och hit har de tagit sig, ofta på sin motorcykel - från när och från fjärran. Tusentals motorcyklister har invaderat stan. Evenemanget är riktigt stort. Ja, oräkneligt är antalet besökare som denna dag samtidigt besökt stadens gator och torg. De som tillfört värde till Akeba, glasskiosken, några av apoteket, Granparken, Ica, Systembolaget, På G, posten, Coop och alla andra inrättningar och butiker i stan. De som sett och glatts åt vår vackra lilla stad, med dess hus, torg och fina stråk. De som inte skulle ha sett Norrtälje, och tillfört värde till vår stad och dess köpmanskår och kommun om detta arrangemang inte varit. Vår gemensamma nämnare denna dag är mc och glädjen att åka och på olika sätt njuta av detta intresse. Ja, visst är det glädje att föreningen kan och gör. Finfint, tycker jag att det är.
 
 
Klubben arrangerar inte bara själva utställningen. De tar dessutom väl hand om flera av sina gäster under flera dagar innan och säkert några dagar efter också. Långväga besökare strömmar till redan från onsdagen före utställningen och stannar åtminstone till söndagen. Kanske blir det någon som stannar ytterligare någon dag. För dessa ordnas det med campingplats, mat och dryck. Sannolikheten att någon skall bli missnöjd över engagemanget från Twin Club MC.s medlemmar är mycket litet.
 

När arrangemanget är på plats finns det utställda motorcyklar i mängd, det finns musik & underhållning på scenen, det finns korv, glass och kaffe. Det finns försäljare av kläder, tidningar, motorcyklar, ryggskydd och hjälmar. Det finns ofta intresseorganisationer och klubbar som t ex HDCS, Yamaha och SMC på plats. Kanske finns det också företag som visar sina absoluta värstingmaskiner och ideella föreningar som visar sitt värde i samhället. Dätill Sala Motorcirkus och modiga stunts-aktiviteter. Ja, faktum är det finns verkligen finns en del del att shoppa, begrunda och roa sig med. Kanske skall jag passa på att köpa nya mc-skor, så jag slipper köra med de silvertejpade väl ingångna kängorna igen?
 
 
Custom Bike Show är värdar för den nordiska deltävlingen i AMD’s World Championship of Custom Bike Building. 1:a pristagaren går direkt till VM-finalen samt 2:a och 3:e pristagaren går till EM-finalen i Essen, Tyskland. Dessutom har de ett fantastiskt prisbord, som verkligen gör det värt för deltagarna att lägga på en rem i sitt meckande när datumet närmar sig. Ja, det finns verkligen goda skäl att delta i utställningen.
 
 
Vilken tur vi har - vi här i Norrtälje, att här finns sprudlande ideella och drivande människor, som älskar att arrangera och som lyckas engagera en så stor grad av kraft, till glädje och ekonomiska framgång för så många fler här i bygden.

Må kommunen, polisen, företagarna, m fl i bygden uppmuntra och delta i detta arrangemang i god ton och takt även detta år. Må utställningen och festen, ja hela evenemanget, blir en fantastisk tillställning även i år. Som det ju varit i väldigt många år. Ifjol strilade regnet bestämt. I år är sol beställd. Sol & ljuvlig värme är beställd, för ett evenemang som sprider sol & ljuvlig värme i vårt sinne.

Nästa år blir 40-års jubileum för Custom Bike Show och 10-års jubileum för kval till världsmästerskapen., men först är det lördagen den 1 juni 2013 som gäller. Ja, det är dagen när det är läge att bege sig till Socitetsparken i Norrtälje. Don´t miss it. Just don´t miss it.


Anette Grinde

Artikeln är publicerad i Custom Bike Shows programtidning inför utställningen den 1 juni 2013