Sidor ...

fredag 30 november 2012

Kambodja...

Det verkar inte helt säkert i Kambodja. Det finns kvarvarande oroligheter som inte har löst och strider pågår till och från i gränsområdet mot Thailand. Dumt, säger jag, som gärna vill resa där.

Det sägs finnas ett stort antal odetonerade landminor i landet, framförallt i provinserna Battambang, Pursat, Banteay Meanchey, Siem Reap samt Kampong Thom. Det kan oroa en landsbygdsresenär något och begrunda om detta är rätt plats att åka till. Dessa områden ligger i västra Kambodja, och gränsar mot Thailand. Det var ungefär i dessa områden vi tänkte att vår färd skulle gå. Enligt experter bör man undvika att röra sig i skogar, på risfält, mindre vägar samt nära broar - särskilt i dessa områden. Ja, det låter sannerligen klokt att undvika minerade områden. Hur gör lokalbefolkningen där?

Den återkommande konflikten mellan Kambodja och Thailand leder till strider med flera döda och skadade. Senast detta skedde var i februari 2011. Ganska nyligen sålunda, även om det nu ser ut som om konflikten lugnat sig. Som svensk turist uppmanas man att noga överväga nödvändigheten att resa i konfliktområdet. Konflikten gäller templet Preah Vihear och det där omkringliggande markområdet. Preah Vihear ligger i Preah Vihear-provinsen, på gränsen till Thailand. Båda länderna har militär närvaro i området och de senaste åren har skottlossning utbrutit med jämna mellanrum. Nja, det låter som om detta område är något vi ändå skall undvika.

Hälso- och sjukvård är alltid viktigt att begrunda innan man reser till främmande land. En stor brist i Kambodja är bristen på just sjukvård. Vid allvarligare olycks- eller sjukdomsfall måste patienten ofta evakueras till Bangkok. Det är därför särskilt viktigt att inte resa till Kambodja utan en heltäckande reseförsäkring. Det enda sjukhus med akutsjukvårdsmöjlighet är Calmette-sjukhuset som ligger i Phnom Penh. Det sjukhuset rekommenderas dock inte för utlänningar.

Det finns ett stort antal HIV-besmittade personer i Kambodja. Malaria av svårare typ är vanlig i de nordvästra, nordöstra och norra delarna av Kambodja, vid längre vistelse utanför provinsstäderna bör profylax användas. Denguefeber finns t ex i Phnom Penh, speciellt under regnperioden. På grund av bristfällig sjukvård ökar osäkerhetsfaktorn ur många perspektiv, som t ex om statistikens riktighet. Amöbadysenteri och andra amöbasjukdomar har förekommit bland utsända svenskar och FN-anställda. En hittills okänd sjukdom har uppmärksammats i Kambodja. Sedan april i år har sjukdomen kostat ett stort antal barn livet. Mer information finns på: Smittskyddsinstitutets webbplats & WHO:s webbplats.

Fattigdom & långvariga konflikter i landet gör behov av turism och öppenhet för landet för att utvecklas, ja. Men nej, vi väljer bort detta land för nu.

Men - jag är ändå rätt nyfiken. Jag skulle nog ändå vilja åka hit. Jag undrar, har någon svensk cyklat i Kambodja, som kan berätta mer? Eller tänkt och valt bort - i sådant fall varför? Ja, jag undrar verkligen hur det skulle vara att resa här.

För övrigt kostar det minst 2 000 kr om du kör för fort på en 30-sträcka i Sverige. Don´t do it.

Anette Grinde




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar