Sidor ...

onsdag 6 juni 2012

Ölands norra udde - Långe Erik.


Foto David Castor (klicka på bilden för mer info)
"Norra udden. Ön tar slut med ett vitt utropstecken mot den stålblå himlen. Långe Eriks om sträcker sig 32 meter över havet uppfördes 1845, vilket gör fyren både yngre och mindre än sin kollega på sydspetsen. Men med sitt läge längst ut på norra udden, omgiven av vatten i norr, väst och öst, är den ett imponerande landmärke som ofta badar i solsken." - så skriver Johan Henningsson och Linda Gren i Öland - Upplevelser och Utflykter, utgiven 2009.

Boken ter sig som en lite reklambroschyr för det vackra Öland. Den är liten och enkel, den innehåller vackra bilder och sparsamt med text. Kanske är det nog för turisten som vill åka runt och enkelt finna några av de vackra platserna på ön. För den som vill veta mer, behöver skaffa sig en bok som har mer kunskap & text i sig. Denna skrapar bara lite lätt, lätt på ytan.

- Själv ser jag det nog så att Öland börjar vid den norra udden. Det känns mer relevant att betrakta den uppifrån och ner, än nerifrån och upp. Men, det är å andra sidan en högst personlig reflektion. Kanske beror det bara på att jag oftast varit i norr och mer sällan i söder.     

I boken Upplev Sverige noteras också att "Den byggdes 1944-45 på Stora grundet, en liten holme vid inloppet till den stora lagunliknande och fågelrika Grankullaviken".

Långe Erik är öppen för sommarbesökare. Det finns möjlighet att gå upp i fyren. Det finns visningar, fik och vackra omgivningar kring fyren. Förbättrade parkeringsplatser har gjorts för de gästande turisterna under senare år.

Sedan 1933 är fyren ett byggnadsminne. Strax intill fyren finns en fyrvaktarbostad i rödmålat trä med små ekonomibyggnader och ett par villor från 1900-talet. På den södra sidan av holmen finns ett mindre fiskeläge.

På Lilla grundet, som är beläget strax öster om Fyrholmen, finns resterna efter S:t Olofs kapell och en ödekyrkogård.

På vägen upp mot Långe Erik ser man den vackra västra kusten. Den är karg och mäktig. Havet brusar eller ligger kav lugnt utanför. Det är en vacker syn. Där syns ofta fiskare stå med spö och vänta på fångst. De sägs att de fiskar lax. På bilarnas registreringsskyltar ser vi att de kommer från när och från fjärran.

Sydost om fyren ser du Grankullaviken. Där finns lugn och ro, där finns seglingsvatten för de små, där finns vandrarhem och stugor längst in i viken och där finns hamnen som tar hand om Gotlandsfärjorna ibland. Vissa år går dem härifrån och vissa år går dem inte. Kanske är det inte helt lönsamt och därtill lite trassligt att ta sig in med de stora färjorna i det smala och grunda gattet strax öster om fyren.

Ölands norra udde, med Långe Erik som riktmärke & utpost, är en vacker plats. Det är onekligen en plats att besöka, när du är på norra Öland. Det finns också en hel del annat vackert i närheten, som du samtidigt kan besöka när du ändå är där.

Anette Grinde







Intressant
. Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Långe Erik - Öland -  Bloggare om Långe Erik - ÖlandVilla uthyres i Roslagen. Ölands Skördefest. Adlibris om Öland - Upplevelser & utflykter. Ica Bokförlag. Bokus. Isbn 978 91 534 3249 4. Mer om Upplev Sverige i denna blogg. Långe Erik enligt Wikipedia. Länsstyrelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar