Sidor ...

måndag 30 april 2012

Med huvudet före rakt ner i spat...


Ljuvliga vårsol. Du välkomnas onekligen. Vi är en aning oförtjusta i kylan. Vi föredrar onekligen det varma.

Vi tog en liten cykeltur. Start hemifrån och upp mot Roslagsleden, som inte går så långt härifrån. Vi kommer upp på leden en bit söder om Rådasjön. Strax passerar vi det nyligen utökade Råda Naturreservat. Där blommar det ljuvligt av guckusko om någon månad. Vi finner känslan god - att vara ute på ett njutbart söndagsäventyr. Vi är utrustade med hyfsade cyklar, hjälm, lite extrakläder, mm. Vi drar iväg en stund efter kl 10. Utekartan är med, där Roslagsleden är utmärkt.

Vi passerar mellan Ladusveden och Grop och svänger av mot Brevikshållet med sikte på Bagghus och  Älmsta. Det är grusväg, asfaltväg, stigar och lite balansering nära kanalen upp mot Älmsta. Denna sträckning är vandringsbar, springbar och cyklingsbar. Det gillar vi. Det är varierat, sparsamt med trafik och en trivsam miljö. Vi struntar i leden bort mot Flottskär och viker av på den lilla stigen mellan husen istället (Studsboda). Den sträckan är vackrare än leden som där annars bara går efter vägen. Leden går visserligen nära vattnet, men leden gör sig bättre på den lilla grusvägen och stigen som kommer ut i kurvan i Brevik, istället för efter asfaltvägen. Sedan fortsätter vi bort mot Bagghus, för att strax före bron vika vänster och följa den smala stigen längs kanalen. Här gäller det att inte vingla till, för då riskerar man att hamna i spa´t. Något sådant vill vi inte veta av.Vägen längs kanalen är smal, med kanalbranten nära, men det är fint och trivsamt i dessa trakter.

Leden kommer fram vid bron över kanalen i Älmsta. Vi viker av vänsterut. Där ovanför backen ligger Ica, där vi stannar till för proviantering för vår vidare färd. Det visar sig vara ett mycket lämpligt drag. Turen tog avsevärt längre tid än vi tänkte. Långa sträckor av Roslagsleden var helt enkelt olämplig som cykelled.

Vi fyller ryggsäckarna med lite nödproviant innan vi återvänder nerför backen och viker av mot Sandviken och Gamla Grisslehamn. Sträckan mellan Älmsta och Sandvik är mycket dåligt märkt. Vi hittar inte de brandgula märkningarna under en lång sträcka. Vi undrar om vi har åkt fel, men på Utekartan är det denna sträckning som är inritad. (Jag ser heller ingen annan sträckning på de beskrivningar som finns på Norrtälje kommuns hemsida vid hemkomsten.) Nåväl. Något är fel, men vi hittar leden igen strax efter Sandviken och strax innan Gamla Grisslehamn.

Vi trampar på. Takten är skön tills vi kommer in på sträckningen norr om Sandviken och Gamla Grisslehamn, Då går tempot kraftigt ner. Roslagsleden mellan Gamla Grisslehamn och Grisslehamn, lämpar sig inte för cykel. Det är alltför många sträckor som inte är cyklingsbara, där vi får lyfta, bära och trassla. Det känns inte alls bra att så långa delar av leden inte är tillgänglig också för cyklister (mtb). Underlaget kan därmed också hindra vandrare, eftersom det periodvis kan ses som en väldigt trasslig - "teknisk" - terräng. Nog borde det väl gå att finna bättre stigar för ledens sträckning? Är det trassliga markägare som sätter stopp för en bättre sträckning av leden? Eller finns det inte andra stigar i området?

På ett av partierna cyklar vi på en acceptabel stig. Vi kommer till ett vattendrag, där det borde ha legat en kraftig spång. Vi ser spången sen, efter den olyckliga kullerbyttan. Någon - eller snarare några eftersom den är stor - har tagit bort spången. Den ligger ett stycke bort. Min fina cykelvän tänkte sig att vattenfåran var grund, som de övriga vatten och lervällingspassagerna har varit under dagen. Han stannade inte och tittade efter, utan tog snarare sats för att komma över utan att fastna mitt i. Men, just det hände. Han fastnade mitt i och gjorde sedan helt enkelt en rask kullerbytta rakt ner i spa´t. Det var djupt. Det var stenar på ömse sida i vattenkanten. Jag är innerligt glad att han inte gjorde illa sig, utan kom ur äventyret med blotta förskräckelsen. Ja, hjälmen satt på. Det är jag innerligt tacksam för. Nej, jag hann inte fotografera saltomortalen. Man kan ju le sen, men inte just då. Klädombyten är sålunda bra att ha med sig när man skall ut på äventyr. Nej, att bada på detta vis var inte så överdrivet rätt tänkt med tanke på att vi då var nästan längst bort och hade några mil hem (om då än på en avsevärt bättre väg) och att det började bli sent på dagen. Nåväl. Det är ju inte alltid man hinner göra så väldigt väl genomtänkta beslut och få dem riktigt rätt.

Ca 4,2 mil efter starten når vi Grisslehamn. Sedan vänder vi kosan söderut, utan att utforska Grisslehamn ytterligare. Det har vi ju gjort förr och kommer att göra i framtiden igen. Det fick vara för idag. Vi tar raskt den stora Väddövägen rakt söderut, ner till Älmsta och sedan Roslagsleden åter hem. Hemfärden gick i en avsevärt raskare takt än uppfärden. För den som hade blöta byxor torkade de hyfsat väl i vinddraget. Det var egentligen bara fötterna som blev riktigt, riktigt kalla.

Vi är hemma en stund efter kl 18. Sträckan för dagen uppgick till 7,2 mil. Detta var en bra dag. En riktigt bra dag.

A..
Söndag 2012 04 29


Bra cykelled? Nej!

Cykelvänligt vid Väddö kanal.

Spång saknas. Det gav ett redigt dopp.

Ljuvlig miljö nära Grisslehamn


















































Länkar till kartor från Norrtälje kommuns hemsida; 
Etapp 9 Roslagsbro - Bagghus.
Etapp 10 Gåsvik - Sandviken.
Etapp 11 Sandviken - Grisslehamn
- dessa etappkartor och texter lämnar en hel del att önska. Så mycket bättre och så mycket mer det skulle kunna vara.... 

Naturvårdsverket om cykling.

Läs även andra bloggares åsikter om - resor - utekartan - roslagen Roslagsleden... . * Intressant.* Bloggkartan Norrtälje.* Nyligen.se. * Bloggregistret. * Blogger.com. * Favoritlistan.  * Roslagsleden. * Roslagsleden går förbi Råda Naturreservat.  *  Länsstyrelsen om Råda Naturreservat - utvidgning av reservatet. *  Stuga uthyres nära Roslagsleden. * ...

fredag 27 april 2012

Jag söker minnen om folket i bygden....

Foto: Anette Grinde
Institutet för språk och folkminnen har Sveriges största folkminnessamlingar. I arkiven i Göteborg, Umeå och Uppsala finns resultatet av över hundra års arbete med att dokumentera folklig kultur: berättelser om människors liv och leverne i vardag och fest – från 1800-talets fiske- och bondesamhälle fram till dagens mångfaldssamhälle. De omfattar bland annat levnadsberättelser, olika former av folklig dikt, sång och musik, traditioner och trosföreställningar. Större delen av våra samlingar är tillgängliga för allmänhet, studenter och forskare.(- www.sofi.se )

Stockholms Läns Museum har också källor från folkets minnen. Där finns t ex fotografier från förr.

Det låter oerhört spännande, att sådant finns bevarat och tillgängligt för framtida forskning kring släkter, människor och orter. Jag skriver just nu t ex om hembygdsföreningen St Eriks Gille (se t ex påbörjat inlägg från den 16 april nedan). Jag söker därför information om föreningen (från hela dess livstid, sedan starten den 18 maj 1960) och om människorna som har verkat i föreningen och i bygden. Det har visat sig att det inte är helt enkelt att finna informationen. Den finns i var mans eller kvinnas huvud. Ibland försvinner den när människor lämnar oss. Den finns också i pärmar, utan namn, och i lådor från förr. Det är intressant att läsa, skriva, betrakta, fundera och dokumentera.

Har du bilder från förr i dina gömmor, där du vet vem som är vem och vad som är vad - och har sin historia i Roslagsbro? Eller har någon nyss lämnat jordelivet som har lämnat en historia som du vill skall dokumenteras (vilken för övrigt inte behöver ha anknytning till Roslagsbro)? Låt mig se, låt mig lyssna och låt mig sammanställa den informationen. Du är varmt välkommen att höra av dig.

Stort tack.

Anette Grinde 
tfn 0708 905 731


Länkar; * Folkminnesarkivet. * St Eriks Gille. * Politometern.Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com * Folkminnen. * Läs även andra bloggares åsikter om - hembygd - mm.* Blogginlägg om tvist om hemsida kopplad till Språkrådet. * Släktforskning * Roslagsbro. * Norrtälje. *

Vem söker du stöd hos & hur bemöts du när du söker?

Jag läser ett fint inlägg av Anneli Fromell på hennes blogg BrandingSpirit. Hon talar om det viktiga stödet, som vi alla behöver för att komma vidare i våra förehavanden i livet. För att komma upp och komma ut eller för att skapa de underverk vi kan. I ensamhet kommer vi inte långt. Med anledning av Annelis inlägg har Matilda Sjödell skrivit på samma tema. Det självklara stödet är helt nödvändigt, men glöms ibland helt bort. Ibland är det också enormt svårt att be om.

Alltför ofta ser vi livskriser som slutar med att människor i deras omgivning försvinner. Just då, när de behövs som bäst, lämnar de sina vänner i tystnad. Sjukdomar, skilsmässor, arbetslöshet och andra tragedier lämnar ofta människor i ett tomrum och ofta alldeles ensamma. Jag har sett det på nära håll. Vi läser också om dem igen och igen, så vi kan se att det inte är ovanligt. Jag blir lika förundrad varje gång det händer. Ja, visst beror det på vår rädsla för det okända och oförmåga att veta hur man skall förhålla sig till varandra. Kanske beror det också på att vi är olika och inte riktigt kan sätta oss in i den andra människans reaktioner, som färgas av känslor, kunskap om helheten som andra inte har, mm. Reaktioner och förhållningssätt, där människor inte förstår varandra och inte har hela bilden - från ömse sidor - skapar "felaktiga" resultat, som skadar och skapar ensamhet.

"Att inte ha stöd i sitt liv är något av det mest otäcka man kan uppleva, som en känsla av att allt rämnar." - skriver Anneli. Hon har verkligen rätt.

Matilda Sjödell skriver i sitt inlägg med anledning av Annelis inlägg "En annan viktig sak är att faktiskt göra dig av med de omkring dig som inte stöttar dig."  Någon har tidigare kallade dem för "hinktömmare", sådana som dränerar på energi och skapar minus i livet. Här kan jag hålla med, men ändå inte. När du gör dig av med "hinktömmare" kan du också skapa en omåttlig sorg hos dem som du gör dig av med. Kanske skulle det ha varit bättre att ha formulerat problematiken tillsammans. Annars riskerar du att skapa din egen frihet på bekostnad av någon annans.

Att be om hjälp kan vara svårt. Än svårare blir det när de som har bett om hjälp inte ser att medmänniskorna kan förmå sig till att se, lyssna och stödja. Eller när omgivningen inte förstår vad den som ber behöver, inte tycker att det är den personens ansvar och bara stannar utanför.

Vår roll som medmänniska till människor som befinner sig i svåra situationer är oerhört viktig. Det kan vara en skillnad mellan liv och död.

Det kräver mod, både av den som ber och av den som ger.

Utan mod kommer vi ingenstans. Utan mod riskerar vi att skada varandra.

A..


 Länkar;  

torsdag 26 april 2012

Svenska barnvisor

De är fantastiska, alla de där barnvisorna. De nynnas, sjungs och spelas i olika vrår, år efter år. Vi återkommer till dem gång på gång.

Igår kväll cyklade jag hemifrån och in mot centralorten, ca 2 mil bort. Halvvägs, vid vägkanten nära kyrkan, stod tre kvinnor och ett barn. De hade helt uppenbart en barn-sång-stund. De gjorde gester, danssteg och uppträdde allmänt glatt. De gjorde mig glad, där jag stretade fram i vinden på min väg in mot staden. De tre kvinnorna kunde uppenbart sångerna, där de stod mitt ute på landsbygden i vägkanten och sjöng för den lilla som satt i cykelstolen och sjöng med. Man blir glad av sådant.

Men, det är ju inte alltid vi minns dem. Ibland minns vi en bit av texten, men missar resten och kanske  melodin. Ibland blandar vi ihop sångerna och ibland blir det bara tok. När vi, vid nyår, satt vid stranden i västra Indien och min fina dotter sjöng om Trollkarlen från Indialand, så blev det om och om igen bara någon enstaka vers. Hade vi haft denna bok med oss, så hade hon helt enkelt kunnat sjunga hela den tokiga visan. Ja, här finns nu en bok som hjälper oss med text, melodi och takt. Texten finns med, noterna likaså. Och när vi ändå inte får till det, så finns pianot och munspelet där till hjälp.

Ja, vi kan nu med lätthet sjunga Du käre lille snickebo´ eller Trollkarlen från Indialand. Eller kanske den fina visan Ska vi byta grejer? Mormors lilla kråka, Var bor du lilla råtta och Idas sommarvisa gör sig också lätt med noter, text och färdig musik. Här finns en sångskatt, som vi alla minns och vill föra vidare till våra barn och barnbarn. Det är fantastiska sånger och denna bok gör verkligen så lätt igen.

En fin form, härliga illustrationer, mängder av härliga sånger och god hjälp med pianot till texten som vi allteftersom minns. Detta är en bok för dig som har fått en liten eller för dig som vill minnas någon av den skatt vi lyckats glömma.

Isbn 9789171262349
Bokförlaget Max Ström
Författare/musiker Tina Ahlin
Formgivning Victoria Bergmark
Illustratör Jessica Kurki

På min färd hemåt igen, någon timme senare stod kvinnorna inte kvar vid vägkanten och sjöng och dansade. Jag fick helt enkelt sjunga för mig själv, i det hällande regn som skymde min sikt just där just då.


Länkar

Svensk polis läckte om mutor kring vapenaffär...

DN 25 april 2012. Heder åt Sten Lindström, tidigare kriminalkommissarie och utredare vid Ekobrottsmyndigheten, som läckte om mutor kring Boforsvapnen till Indien.

Heder åt den som slår larm kring oegentligheter. Heder och dem som också bistår i uppgiften att uppmärksamma larmen i bruset, så att de inte bara sorteras in i ett arkiv eller läggs i papperskorgen.

Heder åt dem som granskar och sätter press på dem som glömmer lag eller moral. Heder åt organisationer och glödande människor som uppmärksammar brister i de mänskliga rättigheterna världen över. Heder åt dem som "strider" för ickevåld.

Heder till t ex Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen - för uppmärksamhet kring vapenfrågor, Kristna Freds - för handling och kraft som observatörer och Sveriges Kristna Råd, som följeslagare i konflikten mellan Israel/Palestina.

A..

* Politometern om  mutor. 
* Läs även andra bloggares åsikter om - Svenska Freds - Kristna Freds - Indien   

onsdag 25 april 2012

Uthyres sommar 2012; hus i ljuvlig roslagsmiljö


Den fina lillstugan på vår gård är ledig för semesterfirare. (Ni delar alltså gårdsplan med husägaren)

Kök, vardagsrum, ett rymligt sovrum, hall, badrum, några mysiga krypin och en stor kvällssolsveranda. Ca 60 kvm i två plan.

Huset rymmer 4-5 bäddar, men bebos lämpligast av 1-2 vuxna personer. Det är fullt utrustat (sängar, möbler, tavlor, radio, tv, diskmaskin, porslin/husgeråd, vattenkokare, mm). Barnstol finns. Huset har tidigare använts som permanentbostad, där två personer har bott under en längre period.  

Huset ligger i Roslagsbro församling, Norrtälje kommun. Det är ca 1,5 km till en badsjö och ca 5-6 km till havsbad. Ca 2,2 mil till Norrtälje. Ca 2 mil till Älmsta. I Norrtälje och i Älmsta finns ett gott utbud för köp av mat, mm. Badmöjlighet, cykelstråk, paddlingsvatten, vandringsled och svampplockarskogar finns i närheten.

Buss (SL buss nr 645) går från Norrtälje och förbi vår by, eller ca 1 km bort.

Huset uthyres veckovis: 4000.-/vecka.

Kontakt/förfrågan tfn 0708 905 731 (ej sms) eller via mail; anette.grinde (snabel-a) foretagshuset.net

* Råda Naturreservat ligger inte långt härifrån. * Roslagsleden likaså. * Stuguthyresbroschyren. * SL-buss nr 645.



Fin vandringsled går några km härifrån.
Vintervy - men, nu är våren & grönskan här!


Flaggstång för firande när det sig bör.
Möblerat & modernt













Ett hus i Bredsättra, som är lite större än detta, är ledigt för permanenthyra. 100 kvm. Info om det huset finner du här...

tisdag 24 april 2012

Drunkna inte i dina känslor


För dig som tror dig förstå att detta skulle kunna vara en bok som skulle kunna förklara saker och ting...

- köp den t ex hos Adlibris eller hos Libris, som är utgivande förlag ....

måndag 23 april 2012

Bouppteckning (dödsfall) ...

En bouppteckning är en handling som beskriver de tillgångar och skulder som ett dödsbo har efter en persons dödsfall.

Bouppteckningen blir en legitimationshandling för dödsbodelägarna, att användas t ex när den avlidnes bankkonton eller dess fonder, mm, skall fördelas och avslutas. Innan den är ingiven och godkänd kan konton, fonder, mm normalt inte fördelas.

Bouppteckningen skall förrättas av två personer, som samtidigt inte kan vara dödsbodelägare, efterarvinge eller ombud för dödsbodelägare eller efterarvinge. Förrättningsmännen skall utses av den eller de dödsbodelägare som skall lämna uppgifter till boet. Förrättningsmännen skall vara kunniga och trovärdiga. 

Förrättningen - där bouppteckningen slutligen görs - sker den dag då dödsbodelägarna och andra berörda samlas och går igenom boets tillgångar och skulder. Bouppteckningen upprättas under denna dag av förrättningsmännen tillsammans med bouppgivaren.

Till förrättningen skall kallas dödsbodelägare, efterarvinge, efterlevande make, registrerad partner eller sambo, god man om sådan finns (eventuellt Allmänna arvsfonden). Dödsbodelägare kan vara t ex den efterlevande maken eller registrerade partnern, sambo (om bodelning skall ske), arvingar, universella testamentstagare och Allmänna arvsfonden och arvingar efter en tidigare avliden make.

Om den avlidne var gift, ärver den kvarvarande maken. Detta gäller även om det finns gemensamma barn. De gemensamma barnen ärver först när båda föräldrarna har avlidit.

Om den avlidne var gift, och hade barn tillsammans med någon annan har de barnen (särkullbarn) rätt att få ut sin andel av arvet omgående. De kan avstå denna rätt till förmån för den efterlevande maken. Det innebär att särkullbarnet får vänta på sin andel tills den efterlevande maken avlider.

Om make eller barn saknas ärver den avlidnes mor och far. Som nästa led kommer den avlidnes syskon och därefter dess syskonbarn. Därefter, om dessa inte finns eller inte finns i livet, ärver farfar, farmor, morfar, mormor - och om någon av dem är avliden, ärver dennes barn.

Sambo eller kusiner ärver inte, om det inte finns ett specifikt förordnande i ett skriftligt och korrekt undertecknat och bevittnat testamente.  

Bouppteckning skall upprättas senast tre (3) månader efter dödsfallet och inges till Skatteverket en månad efter det att den har upprättats.

Ingivare av bouppteckningen kan vara t ex en dödsbodelägare eller en av förrättningsmännen.

Värdet på de tillgångar och skulder som skall tas upp i bouppteckningen utgår från det marknadsvärde de har på dödsdagen. Kostnader som har uppkommit efter dödsdagen skall i princip inte tas med, förutom begravningskostnader och kostnader för bouppteckningen. Vi har ingen arvsskatt kvar i vårt land idag, så frågan är mer en utredningsfråga med möjlighet till kunskap om äganderätt, mm.

Bouppgivaren skall försäkra - på heder & samvete - att uppgifterna i bouppteckningen är korrekta, och därmed även att samtliga tillgångar och skulder som fanns på dödsdagen finns med.

Förrättningsmännen skall intyga att allt har antecknats korrekt och att boets egendom har värderats efter bästa förstånd.

När bouppteckningen är gjord, undertecknad, ingiven till Skatteverket - och återsänd till ingivaren - kan fördelningen av boets överskott, såsom t ex banktillgodohavanden och fonder, göras.

Heder & samvete, och en fördelning enligt testamente eller laglig arvsrätt. Även om den ibland kan kännas omåttligt orättvis, eftersom makar, partners eller sambos inte alltid har sett om sitt hus. Eller så har de just det.

A..






Företagshuset upprättar bouppteckningar 
 med anledning av dödsfall.

· Företagshuset dokumenterar bygdens folk genom 
minnestexter, samlade av fotografier, mm. 




Länkar;  * Läs andra bloggares åsikter om - testamente - bouppteckning - efterlevande maka  - skatteverket* Politometern.Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com  *  Adlibris & BL-info. *  Bokus & BL-info

Plan Sverige? Plan? Vad är vad och vad gör de?

Jag ser att Plan Sverige har verksamhet i Indien och beställer deras landrapport för Indien, för några år tillbaka.

Plan arbetar, enligt deras hemsida, t ex med att möjliggöra att 56 miljoner barn och deras familjer i 58 000 samhällen själva kan påverka och förbättra sin livssituation. De har över 8000 anställda i hela världen.

I 2008 års landrapport om Indien skrivs t ex om utbildning. Det är en viktiga fråga i ett land där utbildningsfokus är för lågt för att försörjningsbördan är för hög eller arbetsmarknaden för dålig för att klara hela befolkningens väl. Utbildning är oerhört viktigt, så det är glädjande att Plan arbetar med utbildningsfrågorna. Men, rapporten är generellt sett, oerhört tunn och intetsägande. De borde ha oerhört mycket mer att säga till de 4135 svenska faddrarna som då fanns. I rapporten skrivs också om en fröbank i delstaten Orissa som ger delägarna bättre odlingsförutsättningar och ett vattenprojekt i delstaten Andhra Pradesh som resulterat i en hållbar utbyggnad av vatten- och sanitetssystemet i byn Dubba Thanda. Båda dessa projekt låter som goda och viktiga projekt, men informationen känns oerhört tunn.

I 2009 års landrapport om Indien skrivs t ex om projekt som arbetar för att flickor och unga kvinnor skall nå samma status i samhället som pojkar. Den ger också en indikation kring att arbete sker kring hygienfrågor och brist på rent vatten i skolor. Rapporten ger mig ingen eller mycket lite information om hur Plan arbetar i projekten eller hur de överlåts till andra, vilka resultat som har åstadkommits och hur de tänker sig framtiden. Övergripande och tunt. Vatten, toalett och hygienfrågorna är oerhört viktiga i Indien. Säkerhet, utbildning, sjukdomar, mm - särskilt för flickor & kvinnor - påverkas oerhört av tillgång till rent vatten och ordentliga (& rena) toaletter. De måste tas på stort allvar. Med skyndsamhet. Det hade varit värdefullt att se en tydligare rapport kring dessa frågor.  

2010 års landrapport om Indien berättar om utbildning för att minska mödra- och barnadödlighet, om utbildning för möjlighet till ett bättre liv och om att leva ett normalt liv som hiv-positiv. Om detta hade jag gärna läst mer, men informationen tar slut innan den ens har skapat nyfikenhet. Samma sak gäller för 2011 års landrapport om Indien, som talar lite flyktigt om barns rätt till skydd.

På ingen av rapporterna finns någon uppgift om organisationens fullständiga namn och inte heller deras organisationsnummer. På rapporterna finns inte heller någon adress eller andra kontaktuppgifter. Vem står egentligen bakom dem?  

Minus, säger jag om den rapportering som Plan - eller vad de nu heter - har tillsänt mig rörande deras verksamhet i Indien. Jag hoppas verkligen att de driver sin verksamhet bättre än det sätt de rapporterar om den.

Plan International Sverige Insamlingsstiftelse är godkänd gåvomottagare av Skatteverket, för privatpersoner att kunna få skattereduktion vid gåvor. Om detta finner jag ingen information på Plans hemsida. Varför, undrar jag. - Är Plan, Plan Sverige och Plan International Sverige Insamlingsstiftelse kanske inte samma organisation?

Biståndsorganisationerna har viktiga roller att fylla. De spelar roll för många barn, kvinnor, män och familjer världen över och den spelar roll för världsutvecklingen och världsförbättringen. Men, eftersom mitt synsätt har förändrats kring bistånd och organisationernas sätt att arbeta, efter min tid i en biståndsorganisation och i en "välgörenhetsorganisation", så vill jag tydligare se vad de gör innan jag bidrar med pengar. Plan ger mig inte den informationen. De gör säkert väl för många, men jag lägger mitt bidrag till kvinnor, barn, män eller familjer i Indien på annat sätt.

Någon säger att 90-kontot ger en garanti för att medlen används rätt och att det är tryggheten som behövs. Det har jag lärt mig, genom åren med bistånd och välgörenhet, att det absolut inte är rätt. Det ger inte en garanti för att medlen används på en konstruktivt och väl avvägt sätt, som ger de resultat som vi vill ha.

A..

Länkar; * Plan Sverige. * Politometern om  Plan Sverige. * Läs även andra bloggares åsikter om - fadderbarn - faddrar - Indien  - vatten - toaletter * Politometern.Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com  *  Instruktörerna Plan Sverige. * 90-konto är ingen garanti. * Plans landrapport om Indien  2008 - 2009 - 2010 - 2011.  * Insamlingskontroll (som granskar 90-konton) är en ideell förening som drivs av några av arbetsmarknadens parter (SAF/Svenskt Näringsliv, SACO, TCO, LO och FAR).

söndag 22 april 2012

Annie Lööf...

 Annie Lööf, partiledare för centerpartiet, hamnar i blåsväder. Eller kanske snarare i en dundrande orkan. Hon kanske får ta några steg tillbaka, tänka om och kanske svänga i en annan riktning, om hon skall lyckas hålla sig kvar. Jag tycker, eller har tyckt, att Annie Lööf är en frisk fläkt som bör kunna göra skillnad. Jag funderar i dag kring om jag fortfarande tycker så. Nej, jag tänker inte såga henne som person, för det är hon för färgstark och aktiv, men jag konstaterar idag att jag tycker helt annorlunda än vad hon gör i frågor kring respekt, vapen, demokrati och mänskliga rättigheter.

Annie Lööf intervjuades i Ekots lördagsintervju igår. Några av hennes ord lämnade en del frågetecken och kvarstående undringar hos mig. Jag lyssnar igen till intervjun och tycker ganska snart att det är ordentligt obehagligt.

Jag hör att centern tycker att det är viktigt att vapenexportreglerna tar hänsyn till mänskliga fri- och rättigheter och att dessa fri- och rättigheter inte är något man kan kompromissa om. Det måste finnas i lagstiftningen. Men, jag hör inte budskapet att centern, i de ord som deras partiledare här framför,  arbetar för att detta skall ske när det kommer till kritan. Jag hör inte något som tyder på att vi - Sverige - inte skall exportera vapen, oavsett sort, till länder som använder eller riskerar att använda dem mot sitt egna folk, mot de som lever inom sitt eget lands gränser. Jag hör inte heller något som visar att det finns en förståelse för att vapen skadar andra människor och skapar ytterligare svårigheter i världen.

Jag hör att det är svårt att se vad som är en diktatur och vad som är demokrati. Men, är det verkligen det? Jag hör att vi skall följa vår lagstiftning och våra avtal, men jag hör inte något som gör samtalet om respekt för mänskliga fri- och rättigheter trovärdigt. Annie Lööf sätter inte en hög prioritet i den riktningen. Jag hör att vi skall exportera vapen. Jag hör att näringsliv och pengar går före mänskliga fri- och rättigheter.

Jag hör också att förtroende från omvärlden är viktigt, och att däri inte ligger att säga upp avtal. Vi vinner respekt när vi ingår avtal och levererar produkter som andra länder behöver och nyttjar. - Även om avtalen är förskräckliga, sett ur andra perspektiv än rent juridiskt lagliga. Lagligt, är viktigt. En tanke kring världens fred och för de människor som finns i regimernas regioner verkar inte finnas med i tanken.

"Verkligen är ju så." - I världens finns krig och vapen, som vi underhåller och spär på när vi tillverkar och säljer dem till andra länder. Är det den verklighet som vi vill ha?

Nej, säger jag. Det är inte den verklighet som jag vill ha. Jag vill inte att Sverige säljer vapen eller underlättar för diktaturer att kontrollera sitt folk. Jag ser inte våld, vapen, hot, övervakning och krig som en framkomlig väg för fred mellan land och folk och tillgång till mänskliga fri- och rättigheter.

Demokrati är demokrati och diktatur är diktatur. Det vet säkert även Annie Lööf idag, även om det föreföll oklart igår.

När svenska arbetstillfällen och pengar till den egna kassan tydligt går före mänskliga fri- och rättigheter finner jag politiken hänsynslös. 

Det gör ohyggligt ont att höra.

A..



Länkar;
DN. Annie Lööf - 22 april. Svd. Annie Lööf - 21 april. Svd. Annie Lööf - 22 april. Svd - A Lööf känner till vapenembargot 22 april.. Politometern om Annie Lööf. Läs även andra bloggares åsikter om - centerpartiet - vapenexport. *  Politometern.  Intressant Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com  



lördag 21 april 2012

Lena Adelsohn Liljeroth

Foto: Johan Ödmann
Lena Adelsohn Liljeroth, Kultur- och idrottsminister, blev under den gångna veckan indragen i en provokation som resulterade i krav på hennes avgång av Afrosvenskarnas riksförbund och ett brev till stadsministern uttryckande oro från European Network Against Racism (ENAR).

World Art Day och Konstnärernas Riksorganisation hade ett 75-årsjubileum på Moderna museet. Yttrandefrihet, kampen mot censur och konstens frihet att utmana och provocera stod på agendan och Lena Adelsohn Liljeroth invigningstalade.

Som invigningstalare ombads Lena Adelsohn Liljeroth sedan att skära en bit av Makode Lindes verk. Lena Adelsohn Liljeroth skar därmed en tårtbit. Tårtan var formad som en kvinna. Den efterföljande debatten och reaktionerna blev stora, ibland hårda. Hos mig infann sig snart känslan att hon avsiktligt lurades in i att bli en typ av provokation som hon själv inte förstod eller önskade, för att sedan krävas på avgång, mm. Det är förskräckligt, tänker jag, om konstnärer och debattörer som provocerar genom att utnyttja, pressa, manipulera och skada andra människor. Lena Adelsohn Liljeroth tillfrågades knappast om hon var villig att vara en del av konstverket och den provokation som fanns i detta.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, skriver (den 19 april) på sin blogg; "Jag blir inte upprörd. Makode Lindes konstverk är entydigt anti-rasistiskt och utgör en opinionsyttring mot kvinnoförtryck. Provocerande, men tydligt i sitt budskap. Lena Adelsohn Liljeroths bekymmer var att hon genom att skära upp tårtan och skrattande mata den skrikande, karikerade svarta kvinnan med en tårtbit blev en del av konstverket, av installationen. Kulturministern fick illustrera den aningslöshet som ofta ligger till grund för förtrycket." Han skriver vidare; ".... Lika stort värde vi tillskriver den konstnärliga friheten måste vi tillskriva individens - i det här fallet ministerns - rätt att avstå från att bli en del av ett konstverk."

Provokation må vara ok, men inte när det drar med andra människor på ett sätt att de inte själva kan göra ett medvetet val. Lena Adelsohn Liljeroth torde vara en människa, även om hon också är kulturminister. Med människa menar jag att det är tillåtet att inte förstå att man är utsatt för en provokation, även om man är kulturminister.

Nej, sannolikt är det inte någon vits att bli upprörd över Afrosvenskarnas riksförbund, European Network Against Racism (ENAR) eller andras vrål kring ansvar, oro och avgångskrav. Men, jag finner dem inte viktiga på de sätt de själva anser sig viktiga, när de skriker och kräver som de här gör.  De uppmärksammar saken med fel riktning, tänker jag. 

Ja, det är viktigt med konst. Ja, det kan vara rätt att provocera. Ja, det är viktigt att samla sig i olika typer av föreningar. Men, nej, det är inte rätt att kräva att en minister avgår av skäl som dessa. Eller är kanske det också en del av provokationen? Så att det skall ses som en del av konstverket och dess budskap? Det har ju onekligen fått väldigt mycket större uppmärksamhet just genom detta.

Tvi och sunk, säger jag, om provokationer som skadar på vägen mot sitt mål.

A..


Länkar;
Lena Adelsohn Liljeroths artikel om händelsen. DN. Afrosvenskarnas Riksförbund (DN). ENAR (DN). Läs även andra bloggares åsikter om - Lena Adelsohn Liljeroth - provokation - konst. Uk.   Intressant Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com 

fredag 20 april 2012

Martin Schibbye & Jonas Gratzer


Jag läser en artikel, som tidigare har publicerats i Hufvudstadsbladet i april 2011. Den är nu publicerad i tidningen Johan & Martin.

Artikelns ämne - med text av Martin Schibbye och foto av Jonas Gratzer -  "Snöleopardens återkomst", berör starkt de människor som bor i Himalaya där glaciärerna smälter och hotar deras livsmiljö. 

"För varje nytt isblock som kalvar ner från glaciärtungan på berget ovanför stiger sjöns vattenyta ytterligare, och trycket mot moränväggen ökar. Om den ger vika kommer en störtflod av miljoner kubikmeter vatten, uppblandad med sten, grus och jord, att kasta sig nedför sluttningarna och spola bort broar, vägar, vattenkraftverk, hus och vetefält: en tsunami i Himalaya. Det har redan hänt en gång - den 12 juli 1991."

Lokalbefolkningen är upprörda över situationen, även om de på sitt sätt inte bryr sig om klimatförändringarna eftersom de ändå inte kan påverka dem. Upprördheten kommer sig av att de förleds att tro i fel riktning av forskarna, de säljer sina hus och gårdar till underpriser eller riskerar att hamna i en ny tsunami utan möjlighet att komma undan. Uppvärmningen påverkar vardagen stort genom förändrade förutsättningar. Föränd-ringarna kan konstateras vara stora när jakarna i grannbyn har fått löss, glaciärisarna på många ställen är helt borta, regnet är mer ihållande, odlingsförutsättningarna förändras med väderförändringarna, kackerlackorna närmar sig och snöleoparden syns alltmer i dalen.

- Det gör ont i mig när jag läser om de förändringar som sker, när naturens med dess krafter och förutsättningar ändras. Det är hög tid att ändra våra levnadssätt, så att glaciärerna inte fortsätter att smälta, så att havens djur inte får magarna fulla av plast och så att vi, våra barn, våra barnbarn och barnbarnsbarn har en vacker - och fungerande - värld att leva i. Det är verkligen hög tid.

A..



 Läs fler artiklar av Martin & Johan = köp tidningen; Pressbyråns Tidningar. * Johan & Martins stödförening. * Sveriges Radio. * Dagens Media. * Aftonbladet. * Anne Johansson på GP. * Peter Englund (ständig sekreterare i Svenska Akademien).  * Johan Malmberg. * Johan Hakelius. * Etc.. * Svd Januari 2010. * HBL. * Naturskydssföreningen nyligen om plasten i havet.  *

torsdag 19 april 2012

Bilden är som en vacker tavla...

På bilden finns två män och två barn. Jag tänker att de är far och dotter. Två fäder och två döttrar. Bakgrunden är berg i Jemen. De ligger i en spännande dimma och det klättrar några få hus efter bergskanterna. Barnen är två flickor. De är 8 år gamla. De har långa och vackra klänningar på sig. Den ena bär rött och den andra bär grönt. Klänningarna är vackert dekorerade. Bilden är som en vacker tavla.

Texten till bilden säger; "Före detta klasskamrater. Åttaåringarna Tahani och Ghada med sina tjugo år äldre makar i byn Hajjah, Jemen. Flickorna var tidigare klasskamrater, men går inte längre i skolan."

Texter på uppslaget säger vidare; "Varje år blir omkring 10 miljoner flickor under 18 år bortgifta.De går därigenom miste om barndom, utbildning, kamrater och frihet. Istället väntar en stängd och styrd tillvaro, ofta med inslag av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld och alltför tidiga graviditeter."

Ett par sidor bort finns en bild på tre flickor. De är klädda i sirligt vitt. Glitter och paljetter pryder dem, liksom fina frisyrer, målningar på händerna och vackra blommor. Bildtexten säger; "TRIPPELBRÖLLOP. Sidaba Saleh Ali Wardan, 11, Qawla Harmeed Wardan, 12, och Galiya Saleh Hameed Wardan, 13, strax före den ceremoni där de skall giftas bort med tre bröder i Hajjah, Jemen."

Bildreportaget finns i pappersupplagan av tidningen VI - nr 4 - april 2012. Det gör ont. Jag kan inte längre säga att bilderna är vackra. De talar till mig. De träffar mig hårt i magen. Som ett slag. Stephanie Sinclair har tagit bilderna.

Jag kan inte visa bilderna här, för jag äger inte rättigheten. Du ser dem i tidningen, eller på hennes hemsida. 

A..


 Läs mer om ... 
Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com - ... - Politometern om barnäktenskap. Vi.
Bloggare om; barnäktenskap - Fotograf Stephanie Sinclair - ...
Rädda Barnen. - UNICEF -

Jinge publicerar bilden. Det ser ut som att det sker utan att Jinge respekterar rättigheterna till bilden. Det är tragiskt och respektlöst.

onsdag 18 april 2012

Vad kan man göra för att minska sin egen förbrukning av plast?

Foto; Anette Grinde

Naturskyddsföreningen ordar om plast och några av dess förskräckliga konsekvenser. Läs här.

Jag tycker personligen att plasten är ett nästan hopplöst gissel. Det är snudd när omöjligt att komma ut från matbutiken utan plast.

Det är rent förundrande. Och bara negativt.

A..



 Läs mer om ... 
Bloggare om; plast -  ....

Unicef hälsar att 95 ungar vaccineras! Igen och igen...

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn 

















UNICEF vaccinerar i Elfenbenskusten © UNICEF/Asselin
Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte är hälsospecialist så publicerar jag det här inlägget istället. I och med det vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.
Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.
Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

Bloggkampanjen
tillsammans med Apotek Hjärtat är en del av UNICEFS årliga kampanj ”För varenda unge”. Under en månad anstränger de sig lite extra för att värva nya Världsföräldrar. Bland annat genom Humorgalan som sänds i TV4 den 1 maj kl 20.

måndag 16 april 2012

St Eriks Gille - Roslagsbro hembygdsförening.

Artikeln om St Eriks Gille bygger på information som återfunnits i t ex  verksamhetsberättelser, balans/resultaträkningar, privata anteckningar, mm. 
Har du mer information, som ger mig mer "kött på benen" till denna artikel, så är jag stort tacksam för att du hör av dig. Jag söker verksamhetsberättelser, siffror, anteckningar, bilder, mm - från föreningens hela livstid, d v s från 1960 och fram till dags dato. Jag söker också information om när och vad som har gjorts med husen vid Labacken under den tid de har funnits i St Erik Gilles ägo. Information om arbetet kring husen förekommer högst sparsamt i verksamhetsberättelser, mm, som har utgivits av föreningen. Arbetet med husen är dock inte "sparsamt", utan väldigt aktivt och flitigt.  Detta vill jag gärna dokumentera.

Du kan skriva en kommentar nedan (kommentarer), sända mail till; anette.grinde (snabel-a) foretagshuset.net eller kontakta mig via telefon 0708 905 731 för info om postadress för min möjlighet att låna handlingar, fotografier, mm för kompletterande information och dokumentation för framtiden.


*** *** *** *** *** ***

Bild lånad av St Eriks Gille - föreställande Labacken, Övra Söderby, Roslagsbro.
(Skannad sommar 2017)
På baksidan av bilden står 15/8 1946


1960. St Eriks Gille är Roslagsbro hembygsförening. Föreningen bildades den 18 maj 1960, på 800 års-dagen av Erik den heliges död. St Eriks Gille har till uppgift att verka för hembygds- och församlingskänslans stärkande, att bevara rester av hembygdens gamla kultur samt att försöka skydda kultur- och naturminnesmärken, som kan bedömas att vara av värde för kommande släkten.


1964. Foto daterat 1964. Sthlms läns museum. Foto från kurvan in mot Labacken, Övra Söderby.

Fotograf: Nordström, Alf , Länsstyrelsen i Stockholms län , 1964-05-14.
(Tillstånd har erhållits från Sthlms läns museum att publicera bilden på bloggen.)

1981. Uthusen på Labacken. Bild lånad av St Eriks Gille (skannad 2017).
På baksidan av fotot står 1981.


1984. Foto daterat 1984 på fotografiet och 1982 i Sthlms läns museums information. Sthlms läns museum. Föreställande Labacken i mycket dåligt skick. (Tillstånd har erhållits från Sthlms läns museum att publicera bilden på bloggen.)


Fotograf: Nordström, Alf , Länsstyrelsen i Stockholms län , 1982



1985. Den gamla gården Labacken kommer i St Eriks Gilles ägo. Labacken, belägen i Övra Söderby, med boningshus, ladugård, lada och inventarier tillföll föreningen genom arv/donation. St Eriks Gille ber bygdens folk om donationer för reparationer, då fastigheten är i mycket dåligt skick. Fastigheten består av ett bostadshus med två våningar, ladugård med lada och visthusbodar, separat lada och jordkällare. För Roslags-Bros del innebär donationen att en hembygdsgård nu kommer att skapas i bygden, med möjlighet att samla och förvara gamla inventarier och att bedriva en aktiv hembygdsverksamhet.

1988. Medlemsavgift 25 kr. Sommarauktionen i Brogården gav 11 600 kr till föreningens kassa. En rundresa i Roslags-Bro socken har gjorts, under sakkunnig ledning av författaren till Roslags-Broböckerna, Sven-Olof Garland.

Under sommaren har Labackens huvudbyggnad blivit färdigrenoverad. Det har skett med frivilliga krafter och genom skänkt timmer till byggnationerna.


1996. Verksamhetsberättelsen för 1996 berättar att styrelsen består av Vilhelm Holmström (ordf), Eskil Noge (vice ordf), Ellen Runelind (kassör), Kerstin Stahl (sekr), Kurt Eriksson, Lennart Eriksson och Torsten Törnqvist. Som suppleanter har valts Margareta Eriksson, Leif Eriksson och Claes Holmström.

Föreningen har 295 medlemmar. Medlemsavgiften uppgick till 50 kr.

Verksamheten under 1996 har bestått i följande: Januari. Lennart Bagger Sjöbäck besökte Sockenstugan och berättade om Beata Haag från Upplunda. Beata Haag var flickan som levde för 300 år sedan och som blev borgmästarfru i Norrtälje. Februari. Föreningen visade gamla filmer ur Torsten Nordströms samlingar om livet i Norrtälje. Mars. Det lyssnades på inspelade intervjuer som gjorts med äldre Roslagsbrobor om hur livet var förr. April. Johnny Mattsson från föreningen Brosjögruppen informerar om deras arbete med att trygga sjöns fortlevnad. Maj. Åke Tidigs leder en gökotta i Andersvedja. Den 18 maj hölls årmötet i Sockenstugan, Roslagsbro. Juni. Utflykt till Riddarholmen i Stockholm och den historiska festivalen som arrangerats med anledning av "Hembygdens år". Den 21 juni firades midsommaren vid Labacken. Juli. En välbesökt friluftsgudstjänst hölls vid Labacken. Lars Fredin ledde senare i juli en byvandring i Gryta. Augusti. Slåttergille vid Kråkhättan tillsammans med Roslagens Naturskyddsförening. Hembygdsgårdens dag vid Labacken firades med öppet hus den 4 augusti. Utflykt till Forsmark med besök vid kärnkraftverket, bruksmuseet, mm. September. Eskil Noge berättar om sin tid i Kanada. Oktober. Sigvard Larsson besökte Sockenstugan och berättade om luffare som vandrade runt i Roslagen. November. Åke Andersson visade bilder i Sockenstugan - om och från naturen.

Under året har flera av föreningens medlemmar arbetat med att skära vass i Brosjön. Denna vass har sålts och gett ett bra tillskott till föreningens kassa.

Labacken. Körvandringen är nu på plats och ett spåntak är lagt av några av föreningens medlemmar. Gärdesgård har satts på gården. (Jag saknar information om varifrån körvandringen kommer, på vilka villkor den har nått St Eriks Gille och hur ägandet nu ser ut kring denna)

Under året har de redskap som har funnits vid Nääs flyttats till en loge i Söderby, för vilken en hyra av 1000 kr/år skall erläggas mot att sedvanligt underhåll görs.

Ekonomi. St Eriks Gille har, under 1996, haft inkomster uppgående till 80 748.14, utgifter uppgående till 59 722.50 och ett överskott om 21 025.64. Den sammanlagda behållningen vid årets slut uppgick till 171 256.65. Av inkomstsammanställningen kan t ex noteras medlemsavgifter 14 650 kr, midsommar & öppet hus 14 289.50 och vassförsäljning 10 000 kr. Därtill finns poster som gåvor, lottringar, kollekt, böcker, mötesverksamhet, mm. De största utgiftsposterna under året bestod av t ex mötesverksamhet 10 025 kr, Labacken 14 291 kr och tryckning av böcker 19 556 kr.

1997. Verksamhetsberättelsen för 1997 berättar att styrelsen under året har bestått av; Vilheml Holmström (ordförande), Eskil Noge (vice ordförande), Ellen Runelind (kassör), Kerstin Stahl (sekreterare) samt ledamöterna Kurt Eriksson, Lennart Eriksson och Torsten Törnqvist. Såsom suppleanter har Margareta Eriksson, Leif Eriksson och Claes Holmström verkat.

Föreningen har 283 medlemmar. Åke Hemlin har varit materialförvaltare för Labacken. Medlemsavgiften uppgick till 50 kr.

Januari. Mats Lind besökte Sockenstugan och berättade/visade bilder från Kashmir från ett år som FN-tjänsteman. Februari. Sture Harrysson berättade om sitt händelserika liv som lanthandlare. Mars. Lennart Bagger Sjöbäcke läste ett urval favoritdikter på temat "människan i naturen", med mellanspel av folkmusik på pianot. April. Bertill Helmersson berättade om tiden när Roslagsbro tillhörde Lyhundra kommun. Maj. Årsmöte i Sockenstugan samt gökotta i Gryta under ledning av Åke Andersson. Juni. Midsommarfirande vid Labacken. Juli. Friluftsgudstjänst vid Labacken med efterföljande kyrkkaffe. Augusti. I början av månaden firades Hembygdsgårdarnas dag med öppet hus vid Labacken. I slutet av månaden arrangerades en utflykt till Vätö med besök bl a i Vätö kyrka, gamla och nya stenhuggeriet samt en medeltida klosterplats. Vätö Hembygdsförenings ordförande Bror Pettersson var guide vid Vätöutflykten. September. Olle Lönnheim besökte Sockenstugan och berättade om en man som föddes i Helsingborg men som sedan flyttade till Norrtälje, startade en fabrik och kämpade för nykterheten. Vem denne man var förtäljer inte verksamhetsberättelsen för 1997. Oktober. Sivert Pettersson visar gamla och nya filmer, t ex från arbetet med Labacken. (Ahh! Dessa bilder vill jag gärna se!) November. Åke Andersson visade naturbilder.

Under året har det skurits vass som har sålts och givit ett välkommet tillskott till föreningskassan.

Labacken. Arbetskvällar har arrangerats vid hembygdsgården Labacken. Fuktmätning vid Labacken har givit rekommendationer att huset skall ha en temperatur om 3-4 grader. Någon form av fläkt som får luften att cirkulera bör monteras.

Ekonomi. Intäkterna har under 1997 uppgått till sammantaget 58 535,39. Från detta har utgifter dragits med 56 837,50 vilket har genererat ett överskott om 1697,89. De största intäktsposterna i resultatsammanställningen består av medlemsavgifter (14 050 kr), midsommar/öppet hus (19 272,50) och vassförsäljning (10 000 kr). De största utgiftsposterna består av kostnader för Labacken (11 062 kr) samt tryckkostnader för böcker (33 913 kr). Föreningens banktillgodohavande vid årets slut uppgår till 172 954,54. 
 
1998. Styrelsen består av Vilhelm Holmström (ordf), Eskil Noge (vice ordf), Kerstin Stahl (sekr), Ellen Runelid (kassör), Kurt Eriksson, Lennart Eriksson, Torsten Törnqvist. Såsom suppleanter har valts Margareta Eriksson, Leif Eriksson och Claes Holmström.

Föreningens årsmöte för summering av 1998 har hållits den 18 maj 1999.

Sammankomster under 1998 har bestått i följande; Januari. Anders Tornström visar hur man kan släkt- och hembygdsforska med hjälp av internet (Sockenstugan). Februari. Lars Modén visade gamla filmer från Roslagen. Mars. Runar Söderberg visade ett axplock filmer från vår roslagsnatur. April. Nancy Linde berättade om framtagningen av Roslags-Broklänningen. Maj. Årsmöte i Roslags-Bro kyrka och i Sockenstugan. Gökotta vid Harö med Åke Tidigs. Juni. Föreningens medlemmar var inbjudna till visning av Lohärads hembygdsgård i Loskärva. Vid midsommar firades det stort vid Labacken. Juli. Friluftsgudstjänst vid Labacken, med efterföljande kyrkkaffe. Augusti. Hembygdsgårdens dag firades vid Labacken med öppet hus och visning av byggnader, redskapssamlingar och inventarier. September. Sivert Pettersson visade film i Sockenstugan från arbetet vid Labacken, mm. Oktober. Olle Henriksson berättade, i Sockenstugan, om Nortäljefirmans utveckling – "Från basaren till Flygfyren". November. Åke Andersson visade naturbilder.

Under året har det också skurits vass, som har givit ett gott tillskott till föreningskassan. Därtill skall läggas alla gemensamma arbetskvällar och enskildas arbetsinsatser vid Labacken.

Labacken. Under 1998 har en folder om Labacken tagits fram. Fukthaltsprovningar har gjorts vid Labacken och vid Sockenmagasinet. Den har visat att luften i bostadshuset bör hålla en temperatur mellan 3-4 grader. Under sommaren har föreningen satt upp rullgardiner i huvudbyggnaden på Labacken för att skydda textilierna i huset. Strömförsörjningen till huvudbyggnaden har förbättrats under året.

Hederstecken har, under 1998, delats ut till Tore Andersson, Margit Karlsson och Arne Karlsson.

Ekonomi 1998. Föreningens resultaträkning visar inkomster om 45 245,38 och utgifter om 28 886,50, vilket summeras till ett överskott för 1998 uppgående till 16 358,88. De huvudsakliga inkomsterna bestod av medlemsavgifter (13 550 kr), midsommar/öppet hus (18495 kr) och ränta (4850, 38). De huvudsakliga utgiftsposterna bestod av Labacken 14 306 kr, medlemsavgifter (3 962 kr) och porto/skrivmaterial (3 312,50). Det sammanlagda banktillgodohavandet vid årets utgång uppgick till 189 313,42.

1999. Stockholms läns hembygdsförbund har delat ut ett förtjänstdiplom till Vilhelm Holmström, Sankt Eriks Gille, för hans arbete med hembygdsgården Labacken. Labackenhuset är nu renoverade. Vilhelm Holmström har tagit fram en hel del underlag om gården Labacken. Gården var, när den övertogs av St Eriks Gille, obebodd sedan 35 år. Den var helt förfallen. Upprustningen har gjorts med ideell kraft i St Erik Gilles regi. (enligt Norrtelje tidning 990621). Enligt en personlig anteckning på tidningsurklippet har en ny ordförande valts den 18 maj 1999; Claes Holmström.

Styrelsen, vald 18 maj 1999, består av Claes Holmström (ordf), Torsten Törnqvist (vice ordf), Lars Fredin (sekr), Ellen Runelid (kassör), Kurt Eriksson, Lennart Eriksson, Eskil Noge. Såsom suppleanter noteras Leif Eriksson, Margareta Eriksson och Kerstin Stahl.


2000. Midsommarfirande på Labacken 2000.
Kaffe, lotterier, hästskokastning, tipspromenader, böcker/vykort och fiskdammen inbringades 24872:50. Som utgifter noteras musik, godis, lottringar, böcker, saft, mjölk, mm, servetter, kaffe, lottvinster och hyra högtalare uppgående till sammantaget 5070:50 kr. Överskottet från midsommarfirandet summeras till 19802 kr. Till detta skall läggas människornas glädje för evenemanget och all ideell kraft som skapat mer för många.

2001. Midsommarfirande på Labacken 2001.
Lotterier, hästskokastning, tipspromenader, kaffe och böcker/vykort inbringades 28548 kr. Som utgifter noteras engångsartiklar, färskvaror, bakning, musik och lottvinster uppgående till 3548 kr. Överskottet från midsommarfirandet summeras till 25000 kr.

2003. Föreningen hade 272 medlemmar vid utgången av 2003. Medlemsavgiften har varit 50 kr. Föreningens verksamhetsberättelse ger uttryck för att föreningens ekonomi är fortsatt mycket god.

Sammankomster arrangerade under 2003.
Januari. Videofilm om timmerkörning samt filmer ur St Erik Gilles arkiv. Februari. S-O Gustafson kåserade om sina år i byggnadsbranschen. Mars. Kurt Pettersson (Tomta) berättade om Broströmmens vattensystem och om Erken. April. Bengt Hellberg (tidigare bosatt i Gryta). Maj. Gökotta i Väsby med Åke Tidigs. Juni. Midsommarfirande på Labacken. Juli. Friluftsgudstjänst under ledning av Svante Hagman (ca 70 deltagare). Augusti. Hembygdsgårdens dag firades vid Labacken, där också Birgitta Holmström hade en utställning med stickade alster från bygden. I augusti arrangerades också en bussutflykt till Lännakatten, med över 50 deltagare. September. Tord Pettersson berättade om filminspelningar och teater. Oktober. Bengt Eriksson visade bilder och berättade om tiden mellan häst och 4-hjulsdrift. November. Åke Andersson visade naturbilder och bildspel.

Hederstecken för förtjänstfulla insatser i föreningen har tilldelats Siv Andersson, Åke Andersson och Kurt Eriksson.

Under 2003 har en slipsten satts upp vid Labacken och larm har installerats.

Föreningen höll sitt årsmöte den 18 maj 2004. Det gångna årets verksamhetsberättelse, balans- & resultaträkning och revisionsberättelse resulterade i att styrelsen beviljas ansvarsfrihet. Sven Olov Garland gratulerades i efterhand (90 år) av St Eriks Gille med blommor och presentkort. Hedersnål utdelades till Torsten Törnqvist och Carl Axel Jakobsson.


2004. Föreningen har 270 medlemmar vid utgången av 2004. Medlemsavgiften har varit 50 kr.

Sammankomster arrangerade under 2004.
Januari. Visning av videofilm och ljudband ur St Erik Gilles arkiv. Februari. Runar Söderberg visade naturfilmer som han har tagit, bl a från trakten av Harg med ett hundratal havsörnar. Mars. Erik Björck och Anders Holmgren (lärare & amatörastronomer) talar om stjärnhimlen. April. Polisen Marie Lundberg berättade om polisverksamheten i Norrtälje. Maj. Föreningens årsmöte hölls (stadgeenligt) den 18 maj. Juni. Gökotta med Åke Tidigs vid Narven, utefter Norrtäljeviken. Midsommarfirande på Labacken. Juli. Friluftsgudstjänst under ledning av kyrkoherde Margareta Fridén. Augusti. Hembygdsgårdens dag firades vid Labacken. September. Sven Hafelt (f d mångårig hamnkapten i Norrrtälje) berättade om sina år som styrman i Vaxholmsbolaget på 50-talet. Oktober. Eskil Noge berättade om sin resa till Grönland som han genomfört under detta år. November. Åke Andersson visade bilder/bildspel från Roslagen och från sina resor till Norge.

Under 2004 har vasskärningsarbetet varit svårt. Snöbruten vass har skapat problem, men ca 180 buntar vass plus en del takvass har ändå åstadkommits av de ideella krafterna i föreningen.

Hedersnål har utdelats till Torsten Törnqvist och Carl Axel Jakobsson.

Under 2004 har brunnshävstången iordningställts och satts upp vid Labacken.

Planer finns kring ett utökat markinnehav i anslutning till Labacken och en eventuell kompletterande byggnation för att kunna hantera Gillets samlingar i framtiden.

Föreningen höll sitt årsmöte den 18 maj 2005. Det gångna årets verksamhetsberättelse, balans- & resultaträkning och revisionsberättelse resulterade i att styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Hedersnålar utdelades till Kerstin Stahl, Ove Sundström och Lars Fredin.


2005. Föreningens styrelse har bestått av Claes Holmström (ordf), Torsten Törnqvist (vice ordf), Leif Eriksson (kassör), Lars Fredin (sekr), Kurt Eriksson, Lennart Eriksson och Eskil Noge. Suppleanter har varit Margareta Eriksson, Kerstin Stahl och Karl Olov Hemlin.

Föreningen hade 270 medlemmar vid utgången av 2005. Medlemsavgiften är 50 kr. Föreningens ekonomi är fortsatt mycket god.

Sammankomster under 2005 .
Januari. Sören Karlsson, vd Norrtälje Tidnings Ab & bosatt i Väsby, berättade om tidningssituationen i Norrtälje & i Sverige i övrigt. Februari. Pierre Anjou i Velända berättade om företaget "Anjous Potatis" och gav tips på potatisodling. Mars. Wilhelm Holmström & Torsten Törnqvist kåserade om jakt förr och nu. April. Jan Thorén berättade om hur den mycket omfattande och noggranna restaureringen av Nors herrgård har fortskridit. Maj. Föreningens årsmöte hölls med inledning i Roslagsbro kyrka och fortsättning i Sockenstugan. Juni. Gökotta ledd av Åke Tidigs vid Fräkensjön i Gryta en tidig morgon i början av juni. Flera arbetskvällar har genomförts vid hembygdsgården Labacken för att förbereda inför den stora midsommarfesten. Midsommarfirande vid Labacken med ett mycket stort antal deltagare. Juli. Friluftsgudstjänst vid Labacken under ledning av kyrkoherde Charlotta Westin. Ca 80 personer deltog. Augusti. Hembygdsgårdens dag firades vid Labacken, med öppet hus och loppmarknad. Birgitta Holmström visade olika typer av hantverk och Ragvei Wiktorsson visade bildvävnad. September. Utflykt med buss till Vagnhärad och Trosa med besök på den gamla kungliga väntsalen på Vagnhärads station och hembygdsgården Trostorp. Bussen kördes av vår hovchaufför Anders Karlsson (fullsatt). Senare i september berättade Per Ove Unevik från Norrtälje om postvägen från Stockholm över Grisslehamn till Åland och Finland. Oktober. Anne Rönnholm från Väsby berättade om Brosjögruppen och vad den uträttade för att ge Brosjön en framtid. November. Ulf Linderholm från Harö berättade om sina år inom restaurangbranschen och speciellt om de 24 åren som ansvarig för restaurangen ombord på S/S Norrtälje i Norrtälje hamn.

Hedersnål har tilldelats Kerstin Stahl, Ove Sundström och Lars Fredin.

Vassskärningen har givit ett värdefullt tillskott till föreningens kassa.

Föreningen höll sitt årsmöte den 18 maj 2006 . Det gångna årets verksamhetsberättelse, balans- & resultaträkning och revisionsberättelse resulterade i att styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Utdelning av hedersnålar 2006 har gjorts till Eva Eriksson, Margareta Eriksson och Elisabeth Eriksson för mångårigt arbete på hembygdsföreningens midsommarfester. I årsmötesprotokollet noteras att föreningen nu börjar odla gamla växter vid Labacken.


2006. Enligt föreningen verksamhetsberättelse för 2006 har föreningens styrelse bestått av Claes Holmström (ordf), Torsten Törnqvist (vice ordf), Leif Eriksson (kassör), Lars Fredin (sekreterare), Kurt Eriksson, Åsa Laestadius och Eskil Noge. Suppleanter har varit Margareta Eriksson, Kerstin Stahl och Karl Olov Hemlin.

Föreningens resultatsammanställning för 2006 visar att inkomsterna för året uppgått till 86 715,65 och utgifterna till 44 067,21. Årets överskott uppgår därmed till 42 648,44. Bland intäkterna kan nämnas t ex medlemsavgifter 13150 kr, midsommarfirande och öppet hus 49 086 kr, och vasskärning 9 130 kr. Kassa- och banktillgodohavandet vid årets slut uppgick till 337 889,32 och tillgångar i fonder har ett värde av 55 423,15. Några skulder finns inte noterade.

Föreningen hade ca 270 medlemmar vid utgången av år 2006.

Sammankomster under 2006.
Januari. Åke Andersson visar bilder i Sockenstugan. Februari. Eli Åhman Petersen, chefredaktör, berättade om sitt arbete på Norrtelje Tidning. Mars. Lennart Edbom visade film som tagits på Grönland i samband med en resa dit (Föreningen Norden). April. Eskil Noge berättade om Upplundas historia från vikingatid fram till våra dagar. Maj. Arbetsdag vid Masbybastan (byte vindskidor). Årsmöte i Sockenstugan, med inledning i Roslagsbro kyrka. Gökotta med Åke Tidigs i trakten av Löfdal, ca 1,5 km norr om Nor. Juni. Sthlms läns hembygdsförbund hade styrelsemöte på Labacken. Visning av Labacken för lärarna vid Drottningdals skola. Välbesökt midsommarfirande vid Labacken. Juli.Välbesökt friluftsgudstjänst vid Labacken. Augusti. Hembygdsgårdens dag vid Labacken firades med öppet hus. St Eriks Gille deltog i firandet av Roslagsbrodagen i Drottningdal. September. Arbete vid Masbybastan. Tre skolklasser cyklade från Drottningdal till Labacken för studiebesök med visning av gården, tipsrunda och matsäcksätande. St Eriks Gille deltog i hembygdskaveln i Norra Järva. Sven Inge Lundh från Veterantraktorklubben berättade om gammal lantbruks- och traktorkultur - i Sockenstugan. Oktober. Eddie Biemann berättade om sitt företag samt om en resa till Australien. November. Åke Andersson visade bilder från en resa till nord-Norge och till Norska havet.

Hedersnål har tilldelats Eva Eriksson, Margareta Eriksson och Elisabeth Eriksson (enligt årsmötesprotokoll den 18 maj 2006 samt verksamhetsberättelse för 2006).

Vasskärning har, trots att blötsnön förstörde mycket vass, givit ett bra tillskott till föreningens kassa.

Föreningen höll sitt årsmöte den 18 maj 2007 . Valborg Hemlin och Lennart Eriksson utnämndes till hedersledamöter. Hembygdsförbundets hedersnål utdelades till Ann-Mari Mattson, Monica Hemlin, Monica Jonasson och Kerstin Harju. För övrigt noteras att en broschyr om Hembygd Roslagen har utgivits (Det är okänt vem som är ansvarig för broschyren, i protokollet står att utgivaren är "turistföreningen").

2007. Av föreningens verksamhetsberättelse för 2007 framgår att styrelsen, efter den 18 maj 2007, har bestått av Cleas Holmström (ordförande), Torsten Törnqvist (vice ordförande), Leif Eriksson (kassör) samt Åsa Laestadius (sekreterare). Övriga ledamöter har varit Kurt Eriksson, Eskil Noge och Kerstin Stahl. Såsom suppleanter har Margareta Eriksson och Karl Olof Hemlin verkat.

Föreningen hade ca 270 medlemmar den 31 december 2007. Medlemsavgiften för året uppgick till 50 kr.

Under året har föreningen haft följande sammankomster. Januari. Göran Furuland redovisade Hembygdsförbundets verksamhet samt talade om vad hembygdsföreningar bör samla, vårda och spara. Februari. Anette Grinde och Leif Hemlin berättade om sin motorcykelresa i Indiens Himalaya. Mars. Torsten Törnqvist och Svante Hagman berättar om Roslagsbros kyrkas histora, målningar och inventarier, bl a genom bilder tagna av Åke Andersson. April. Visning av filmer och lyssnande på band som finns i föreningens ägo. Maj. Årsmöte i Sockenstugan, med inledning i Roslagsbro kyrka. Juni. Gökotta med Åke Tidigs, för besök på Värnberg och Upplunda (Eskil Noges ägor). Midsommarfirande vid Labacken med många besökare. Juli. Friluftsgudstjänst vid Labacken. Augusti. Hembygdsgårdens dag med öppet hus vid Labacken - med textilutställning och loppmarknad. St Eriks Gille medverkade senare under augusti vid firandet av Roslagsbrodagen. September. Bussresa arrangerad av Anders Karlsson och Turistbyrån, Norrtälje. Besök gjordes t ex vid Roslagsbro kyrka, Labacken och Nors herrgård. Senare under september berättade Pekka Puolakainen om sina 40 år hos polisen. Oktober. Visning av gamla filmer och lyssnande på avsnitt ur band som spelats in av KA Grandin. November. Åke Andersson visade vackra bilder och bildspel. December. St Eriks Gille deltog i julmarknad arrangerad av Roslagsmuseets vänner och Pythagoras museum och vänförening.

Föreningen höll sitt årsmöte den 18 maj 2008. Eskil Noge utnämndes till hedersledamot. Hembygdsförbundets hedersnål tilldelades Gunbritt & Stig Westin samt Viola & Torsten Nyström. Det gångna årets verksamhetsberättelse, balans- & resultaträkning och revisionsberättelse resulterade i att styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Under det gångna året har ansökan om bygglov inlämnats för byggnationer vid Labacken.

Vasskärning har givit ett bra tillskott till föreningens kassa.

2008. En förrådsbyggnad för redskap byggs vid Labacken 2008(-2009). En stor del av arbetet har gjorts med ideell kraft från föreningens medlemmar. Resterande del har gjorts med hjälp av anlitade lokala snickare (t ex Leif Hemlin bosatt i Övra Söderby & Ted Bengtsson bosatt i Drottningdal).

I verksamhetsberättelsen för det gångna året kan läsas att följande sammankomster och evenemang har genomförts under 2008; Januari. Sören Karlsson, styrelseordförande i Tiohundra, berättade om samordning av sjukvård och omsorg i kommunen. Februari. Bengt Ericsson, Norra Nånö, berättade om och visade bilder från Tornedalen. Mars. Visning av filmer från St Erik Gilles arkiv samt äldre inspelningar av KA Grandin (föreningens grundare). April. Sven Hafelt från Norrtälje kåserade om sina år i Vaxholmsbolget under rubriken Livat i skärgården. Maj. Årsmöte den 18 maj, i enlighet med föreningens stadgar. Åke Tidigt leder en gökotta, den sista dagen i månaden. Juni. Arbetskvällar på Labacken varje måndag. Midsommarfirande på Labacken. Juli. Friluftsgudstjänst Labacken. Augusti. Hembygdsgårdens dag på Labacken. Arkeologen Anna-Sara Noge ledde en arkeologisk kulturvandring i Roslagsbro. September. Claerence Werngren från Viborg berättade om hembygdsboken Lunda skifteslag. Hembygdskavlen gick av stapeln på Essingeöarna. Oktober. Visning av äldre filmer och lyssning på ljudband. November. Åke Andersson, Råbacken, visade vackra färgbilder och bildspel.

Föreningen höll sitt årsmöte den 18 maj 2009.

Föreningen hade ca 270 medlemmar den 31 december 2008.

Under året har föreningen erhållit 35 000 kr från Roslagens Sparbank och 9 500 kr från Balkenhausens fond. Medlen används till det nya magasinet (den nya ladan) på Labacken.

2009. Sammankomster arrangerade under 2009.
Januari . Kurt Pettersson berättade om läget i Östersjön och vad som görs för att rädda havsmiljön i havet. Februari. Berättelser från ljudband & cd-skivor. Pär Gustavsso (Harö), Berta & Josef Karlsson (Stäket) och Anna Lovisa Andersdotter (Kåsta) intervjuas. Mars. Runar Söderberg visade bilder och filmer om djur och växter. April. Eskil Noge berättade om hur språket efter hand har förändrats, under rubriken "Hur farfar pratade". Maj. Gökotta med Åke Tidigs i närområdet. Bussresa till Bjursås med lunch på Sågmyra Herrgård och besök på Jämtbogården. Årsmöte i Sockenstugan, efter en kort samling i Roslagsbro kyrka. Juni. Arbetskvällar på Labacken. Midsommarfirande vid Labacken, med dans, musik, utställningar, fiskdamm, tipsrundor, fika, mm. Juli. Friluftsgudstjänst vid Labacken med Charlotta Westin. Augusti. Hembygdsgårdens dag, med öppet hus på Labacken. Byvandring i Upplunda med Eskil Noge. September. Gun Olsson visade bilder och berättade om händelser från Stäkets pensionat. Oktober. Ingegerd Möller från Nor berättade om sitt konstnärskap och visade bilder/alster. November. Åke Andersson visade vackra bilder.

Därtill har flera av föreningens medlemmar varit aktiva i arbetet med att skära vass, vilket gav ett gott tillskott till föreningens kassa.

Under sommaren göts golvet i den nya ladan vid Labacken.

Föreningen höll sitt årsmöte den 18 maj 2010. Hederstecken utdelades till Kalle Hemlin och Lisbeth Andersson. Det gångna årets verksamhetsberättelse, balans- & resultaträkning och revisionsberättelse resulterade i att styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

2010.
Föreningens styrelse har bestått av Claes Holmström (ordf), Leif Eriksson, Kerstin Stahl, Kurt Eriksson, Eskol Noge, Nina Thorén, Carl Petter Eriksson, Anders Thornström, Margareta Eriksson och Karl Olov Hemlin. (Uppgift saknas om vilka som är ordinarie ledamöter och vilka som är suppleanter).

Föreningen har ca 290 medlemmar vid årets utgång. Medlemsavgiften är oförändrat 50 kr.

Enligt föreningens verksamhetsberättelse har följande aktiviteter arrangerats under 2010. Januari. Claes Holmström berättade om Roslagsbro kyrkan och om Sockenstugan. Februari. Föreningens medlemmar och övrigt intresserade lyssande på ljudband och tittade på filmer som finns i föreningens ägo. Mars. Clarence Werngren berättar om Lunda Skifteslag i Roslags-Bro socken. April. Karin Karlsbro, Drottningdal, berättade om släkten Sandström/Karlsbro. Maj. Bussresa till Östervåla med besök på Östervåla Hembygdsgård och stolmuseum, samt lunch hos "tomtemor". Juni. Midsommarfirande vid Labacken och många besökare. Juli. Friluftsgudstjänst vid Labacken med Yngre Erkstam. Augusti. Hembygdsgårdarnas dag firades vid Labacken med öppet hus och invigning av den nya utställningslokalen (den stora nybyggda ladan). September. Poland Palmqvist från Bergshamra berättade om ortsnamn i Roslagen. Oktober. Stig och Jan Olov Andersson från Utlunda låserade om Roslagsbro Idrottsförening. November. Åke Andersson visade några av sina vackra bilder. December. Julmarknad i Karlsbros affär dit föreningen blev inbjuden när Karin var i Sockenstugan den 26 april.

Vass har skurits under året och försäljningen av denna har återigen givit ett gott tillskott till föreningens kassa.

Föreningens årsmöte för det gångna året hölls den 18 maj 2011. Föreningen inledde sitt årsmöte med att dela ut hedertecken till Ingrid och Lars-Bertil Floge samt till Leif Eriksson. Diplom utdelades till Torsten Törnqvist som utsågs till hedersmedlem i föreningen. För tiden fram till kommande årsmöte valdes Claes Holmström till ordförande. Såsom ledamöter i föreningen (för två år) valdes Anders Thornström, Carl Petter Eriksson och Nina Thorén. Såsom suppleanter (för ett år) har valts Margareta Eriksson, Karl Olov Hemlin och Anders Forsgren. Vid årsmötet informerades om att föreningen har fått ett bidrag från Länsstyrelsen (Hus med historia) om 45 000 kr. Bidraget skall användas till underhållsarbete av husen vid Labacken samt läggning av spill på körvandringen.

2011.
Augusti. Hembygdsgårdens dag firas vid Labacken med öppet hus. På programmet stod kokning av rödfärg sam läggning av spåntak på körvandringen. Byggnader, inventarier och utställningslokalen för öppet för visning. September. Skäppa, tunna, tolvmynning, oxehuvud, skrull och ankare beskrivs i ett föredrag om äldre svenska rymdmått som hölls av Clarence Werngren i Sockenstugan. Oktober. Lennart Jansson och Kerstin Sandberg berättar och visar bilder om färghandlare Nordström. November. Åke Andersson från Råbacken visar några av sina vackra bilder.

Vid årsmötet den 18 maj 2011 valdes följande styrelse. Ordförande Claes Holmström, Karl Olof Hemlin (vice ordförande), Kerstin Stahl (sekreterare), Leif Eriksson (kassör). Kurt Eriksson, Eskil Noge, Nina Thorén, Carl Petter Eriksson och Anders Thornström valdes som ordinarie ledamöter och Margareta Eriksson såsom suppleant.

Årsavgift 50 kr.


Mer om Labacken hittar du här.



Labacken (Övra Söderby) den 15 april 2012. Foto; Anette Grinde