Sidor ...

tisdag 31 maj 2011

Blomstervandring Riddersholm med STF Roslagskretsen

STF Roslagskretsen genomförde lördagen den 28/5 en blomstervandring på Riddersholms naturreservatet under tillsyningsman Gunnar Lodins ledning. Kretsen representerades av 11 medlemmar som fick lära sig mycket om reservatets flora och fauna. Vädret bjöd på uppehåll och var perfekt för att njuta av en skön vandring på två timmar.

Christian Nordström
Vice ordförande
Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen


STF har en blogg!

Dessa leverantörer får underkänt.

Jag är nu irriterad, så att det svämmar över.

Jag har beställt en vara, med särskild leverans. Jag har betalt extra, för att få leveransen i tid. Utlovat var leverans inom 24-48 timmar. I onsdags meddelades att varan var på väg, varvid jag förväntade mig en leverans under fredagen. Varan fanns på Arlanda tidigt fredag morgon. Av anteckningarna framgår; "delivery arranged" - kl 0854, fredag morgon. Arlanda ligger inte mer än lite drygt en timme bort.

Igår - måndag - sökte jag frenetiskt efter leverantören och fick förskrivna mail i retur. "Vi är glada att kunna stå till tjänst". Utan att stå till tjänst. Utan att försöka utföra den leverans de åtagit sig att göra, som de tagit betalt för att göra.  Svaren var helt utan ansvarstagande inställning. Nu vet jag att leveransen når mig i morgon. Onsdag. En vecka efter att varans färd började. Inte två dagar. Förutsatt att jag är hemma för att ta emot den. Annars kommer varan inte att levereras.

Irritationen flödar. Leverantören tar betalt. Och avstår sedan från allt ansvar. Ica-fotoDHL transport och Björkmans Transport (Norrtälje) bör i möjligaste mån undvikas i framtiden. Ingen av dem tar ansvar för den uppkomna situationen. Det finns ingenstans att "klaga" eller påverka situationen, som nu skapat problem för mig.

Dessa leverantörer får underkänt. Helt klart underkänt.

Anette Grinde

söndag 29 maj 2011

Stockholm Marathon - lördagen den 28 maj 2011

15-17 grader. Det var grått och mulet, och lite blåsigt på sina ställen. Solen bröt igenom vid något enstaka tillfälle. Det hotande regnet höll sig på håll. Det var ett riktigt bra löparväder. Under de tidigare tillfällen (2007-2008-2009-2010) när vi har sprungit Stockholm Marathon har det varit avsevärt mycket varmare. Detta var en bra marathon-spring-temperatur.

Starttiden var flyttad från kl 1400 till kl 1130. Det var lite obekvämt, men löste sig naturligtvis. Uppstigning, frukost, en liten promenad och en mycket tidig "lunch" innan avfärd till den stora staden och dagens göromål.  Gratis färd med SL med nummerlappen som biljett uppskattas. Det är gott att Sthlm Marathon fångat SL som sponsor i loppet. Eftersom min nattsömn innan loppet var helt undermåelig uppskattade jag därtill att jag lyckades somna en liten stund på bussen.

På bussen kända figurer fanns, förutom Leif & jag, också tre av de övriga veteran-marathon-tjejerna från Rånäs 4H. Jennie Sandberg, Carolina Andersson och Susanne Wahlqvist fanns på plats, laddade och taggade. Lotta Frenander anslöt i Sthlm. Veteran-marathon-tjejerna i Rånäs 4H är riktigt duktiga och det är fantasiskt roligt att vi är så många, och så jämna i denna gren.

3.21.55 Lotta Frenander
3.37.46 Jennie Sandberg
3.43.29 Anette Grinde
3.44.24 Carolina Andersson
3.46.52 Susanne Wahlqvist

Lotta Frenander sticker ut, som en riktigt duktig veteranlöpare, medan vi övriga ligger relativt samlade lite senare i resultatlistan. Vi bryter målsnöret en stund efter henne, men är nöjda och glad. Lottas resultat är fantastiskt roligt att se. Vi alla klarar oss riktigt väl i konkurrensen med de över 15000 löpare som når målsnöret denna dag. Det är roligt att springa marathon - och vi alla återvänder igen och igen.

Stockholm Marathon är ett riktigt bra arrangemang. Det är riktigt, riktigt bra. Informationen om loppet når löparen tidigt. Det är många veckor kvar, när information om loppet når oss i lådan. Vi kan frossa och förbereda oss utan stress.

Nummerlappshämtning, m m - som ett marathonfrossarexpo - är välarrangerat under några dagar innan loppet. Byggnationer med tält, fållor, lotsningsvägar, mm gjorde färden genom nummerlappsproceduren lätt och bekväm. Det arrangören inte kunde styra över, under fredagskvällen, var det hällande regnet. Pastaparty utomhus i ett hällande regn kräver riktig glöd för att skapa utesittare. Underhållningen fick nöja sig med att spela för tomma bänkar under regnstunden, men vi hörde den goda musiken när vi stod och tryckte under träd och paraplyer strax bortanför. Pastan var mycket god och mycket välbehövlig.

Efter banan finns många depåer. Det är riktigt många. De är väl bemannade. Och de är bemannade med funktionärer som lyser av glädje och pepp. De är imponerande. De bidrar till att vi orkar. De peppar, inspirerar och för oss framåt. Vätska finns på väldigt många ställen. Det finns vatten och sportdryck med korta intervaller, kanske 3-4 km emellan varje depå. Därtill finner vi buljong, cola, druvsocker, saltgurka, energikakor och mängder av bananer. Man kan nästan äta och dricka sig alldeles mätt under detta lopp. Det är en fantastisk organisation runt hela banan.

I målgång, inne på Stadion, möts man av folkets jubel. Det möts man för övrigt av hela banan runt. Där finns mängder av publik som hejar på alla som passerar, som peppar, glöder och sjunger. Det är underbart fantastiskt att se och höra alla dessa människor som förundrande betraktar de tusentals människor som springer. De betraktar alla de människor som med glädje och olika grad av plåga i kroppen och i blicken i lagom takt tar sig runt den "lilla" sträckan på 42 195 meter runt den vackra huvudstaden.

Inne på Stadion möts man av den fantastiska (eller hänsynslösa) målgångsklockan som berättar hur det har gått. Jag möttes av ett positivt resultat. Det gladde, jag var nöjd och jag inser att jag kan skapa mer. Det ger mig en känsla av tillförsikt inför kommande aktiviteter. I målgångsområdet möts man också av de härliga funktionärerna som lotsar oss vidare ner till efterområdet. Medalj, vatten, "stolthetströja", bananer, bullar, korv, kexchoklad, nötter, russin, cola, öl, med mera finns tillgängligt för omedelbar energipåfyllnad. Människorna ser plågade ut, det gör en aning ont att gå nedför trappan till området och nedför den kulle vi gärna sätter oss på för att vänta in våra vänner, när det är knökafullt nere på "gräset" på planen - men löparna är samtligt lättade att detta ljuvliga arrangemang är till ända.

Som gammal projektledare för Midnattsloppet i Sthlm fäster jag gärna ögonen på hur arrangemang fungerar. Stockholm Marathon är ett riktigt, riktigt bra arrangemang. En stor eloge till hela organisationen. De sprider glädje och glöd.

I år tog jag mig för första gången på ett marathon förbi min sambo Leif. Jag tog mig förbi vid ca 24 km, och det höll sedan hela vägen i mål. Äntligen, får man väl säga. Men, jag får nog passa mig. Nästa år försöker han nog komma före mig igen.

Nöjda och glada möter vi dagen idag. Nu vilar vi från löpningen under några dagar, innan vi strävar vidare mot nästa lopp. Nästa lopp innebär en ny sorts utmaning, så nu  får vi nog byta träningsriktning en aning.

Lycka är att vara hel & frisk, och känna glädje efter en prestation som denna. Endorfin är tillfört. Det bubblar frenetiskt och kroppen vill gärna ha mer. Det skall den få. Om en dag eller två.

Anette Grinde


Stockholm Marathon

Nästa lopp går i Vålådalen

Och därefter New York Marathon
 http://www.nycmarathon.org/


2013 springer vi Tokyo Marathon.
Då skall Sofie, Anette & Leif med
glädje delta i "rundan"!

Ordat om Sthlm Marathon 2011
SvdDn - NT

onsdag 25 maj 2011

Strax bortom...

Strax bortom kröken, efter backen, svänger vägen till höger. Vägen är smal och krokig. Det är en sådan som man gärna färdas per motorcykel på. Där man i lagom maklig takt kan njuta av vidder, grönska och sköna kurvor på en fartfri väg.

Strax bortom de stora byarna ser jag det lilla kapellet. Där händer det saker allteftersom. Det gör mig glad. I Nyby kapell byggs det. Det har byggts ut och blivit större. Och det byggs aktiviteter och relationer.

Invigning i juni. Midsommarfest. Ungdomsgård. Första hjälpenkurs och hjärtstoppsutrustning. Fåglar, ängar och cykelturer står det också på programmet.

Nyby är en liten, liten by som ligger nära kusten, men ändå djupt inbäddat i Roslagens labyrintiska nät av vägar. Här finner jag glöd och engagemang, liksom vilja att skapa för den vackra hembygden.

Det som för bara några år sedan var ett tomt och ensamt kapell är nu ett aktivt och engagerat hembygdshus.

Det har skett för att någon eller några fyllt byn med kraft. Och därmed skapat mer för fler.

Har du sett...?

Har du sett de fantastiska färgerna?

Allt det gröna som är utslaget i en sprakande färgdans. De olika nyanserna av grönt som syns vartän du dig vänder.

På de grönskande ägnarna exploderar de gula solarna. De lyser glädjefyllt och ger en fantastisk bild mot allt det ljuvligt gröna. Den klarblå himlen med de vita svepande slöjorna skapar än mer i den ljumma kvällningen.

De vackra nyanserna av grönt, gult och blått skapar värme och glädje i min själ.

Så oerhört vackert det är.
Här.
Mitt i Roslagens djupaste famn.

Anette Grinde

Smultronställe står det på skylten.

Jag sätter mig på bryggan.
Det är stilla. Jag hör fåglarna tala i vänliga ordalag. Någon hoar lite lugnt. En annan kvittrar en sällsam sång.

Det krusar sig lätt på vattenytan. Vattnet är en aning svalt, men det är ljumt och ljuvligt i kvällsluften.

Någon vandrar på vattenytan. Eller kanske snarare simmar ovanpå. Det ser ut som om de inte bryter ytan, men ändå tar simtag som för dem framåt med redig fart.

Det doftar frid.
Vattnet, vinden och värmen tillsammans med tystnaden doftar frid.

Det doftar ljuvlig frid.
Anette Grinde

Förlåt.....

Förlåt mig. Jag är människa. Och en ofullkomlig sådan. Jag vill vara perfekt. Men, jag misslyckas från gång till annan.

Ibland tror jag mig ändå vara perfekt. Men, inser också strax därefter att det finns andra sätt att se på frågan. Det är hopplöst, på något sätt, men också fantastiskt. Det ger en hel del utvecklingsmöjligheter. Och nya tankespår.

Jag besöker då och då nätverksgrupper, där fokus ligger på att skapa mer affärer och kontakter till varandra. Vi har en linje att följa. Vi har regler och förutsättningar. Vi har en riktig agenda och vi sticker inte under stol med varför vi är där. Vi är där för att skapa mer. Bara så. Helt enkelt.

I förutsättningarna finns att var och en skall dela med sig, utifrån vissa givna förutsättningar. Några gör det, och några gör det inte. Vi är människor, och kapabla på helt olika sätt. Jag delar gärna med mig, men jag kan också bli bättre på att se vad andra vill ha och behöver. Bättre blir jag t ex genom att lyssna mer och att själv vara tydlig.

Ibland blir jag dock en aning ledsen, men inser också att jag själv ibland kan agera på motsvarande sätt. Jag - och vi människor - kan ibland vara sådär antingen eller. Vi ser ibland saker så mycket i svart eller vitt. Och vi är ibland väldigt duktiga på att döma andra. Och glömma bort att vi inte är helt perfekta själva. Det är en aning frustrerande, kan man tycka ibland. Ibland hör jag de dömande orden så hårt och så tydligt. För mig gör det ont och det känns helt enkelt alldeles fel.

Jag vill lära mig att förlåta andra. Mer. Och vara tydlig i förhållande till andra att det är min uppfattning och vilja. Och också att förlåta mig själv. Jag vill förlåta mig och oss, för att jag och vi inte är perfekta. För att vi reagerar konstigt i och inför olika situationer och för att vi inte infogar oss i de regelsystem som vi lovat att följa när vi anslutit till gruppen. Och för att vi är som vi är och inte förmår ändra oss som systemet vill att vi ska. Men, att vi ändå visar att vi försöker. Eftersom vi har åtagit oss detta.

Jag vill ge människor en andra chans. Och en tredje och en fjärde. Jag vill inte utesluta. Jag vill omsluta och ge dem möjligheten att medverka och utvecklas. Precis som jag vill bli av andra. Även om vi reagerar och agerar helt olika.

Jag vill lyssna på dig - du som talar, du som vill att jag lyssnar. Och jag kan bara hoppas att du vill lyssna på mig. Och allvarligt försöker förstå vad jag säger. Och också på den som sitter bredvid mig, ty han/hon är i samma situation som du och jag. Han/hon är också en människa. En sådan som kan lära mer. Som vill och som kan. Om vi tillåter honom/henne att göra det, och om vi delar hopp och förståelse för hur det är och vad som kan komma om vi gör.

Förlåt, min oförmåga. Nu är tid att försöka igen. Och strax senare - en gång till. Eller kanske t o m två.

Anette Grinde

tisdag 24 maj 2011

Stulna - men viktiga - tankar....

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg glasburken och två koppar kaffe:


"En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom burk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det. Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna.

Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen.

Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt "ja".

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

- Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så... var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt.

Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.


En av studenterna räckte till sist upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log. Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän. "





Idag grät jag när jag slog upp tidningen.

Ja. Tårarna forsade ur mig.

Aaron Caceres Aros blev 23 år. Han firade sin födelsedag med sina vänner, genom att gå ut och äta i Sthlm. Han hade just flyttat i hop med sin flickvän i en ny lägenhet i Norrtälje. De hade livet framför sig.

I kön till en Max-restaurang blev han ihjälslagen av främmande män. Bara för att han var vid fel plats vid fel tillfälle.

Detta våld är så fruktansvärt. Så oerhört onödigt.

Jag lider så, med hans familj. Med hans mor, hans bröder och hans flickvän. Och med hans vänner, särskilt med de som var med honom när det hände.

Jag lider också med alla oss andra, samhället i stort, som inte lyckas stoppa allt detta meningslösa våld. Det måste ta slut. Det måste verkligen ta slut.

Vi - du & jag - måste få allt detta våld att ta slut.

Anette Grinde

måndag 23 maj 2011

Konstrundan 2011 i Norrtälje är i mål...


Under helgen 21-22 maj 2011 pågick konstrundan i Norrtälje. 75 konstnärer visade sina alster för kringfarande besökare. I varje hörn av kommunen fanns det någon som visade sina verk. Verk av väldigt skilda slag.

För min egen del var detta första gången jag ställde ut mina alster i dessa sammanhang. Jag har tidigare ställt ut en gång på Turistbyrån i Norrtälje, men för övrigt inte alls. Att ställa ut några av mina fotografier i detta sammanhang var en mycket positiv upplevelse. Det gav helt enkelt mersmak.

Ca 20 gäster besökte oss under lördagen och ca 30 under söndagen. De kom i små grupper, allteftersom. Några var två och några var fyra.

Några av besökarna kommenterade och funderade ett slag kring bilderna. Möjligen i omvänd ordning. Vänliga ord mötte mig ofta under dessa dagar.

Sol och värme. En ljuvligt god kladdkaka. Sofie på besök. Och vänliga ord.

Vad kan man mer begära?

Detta var helt enkelt roligt och inspirerande. Det skall jag göra igen.

Anette Grinde

söndag 22 maj 2011

21 maj 2011 åkte MC Snöflingan och Svenska Turistföreningen Roslagskretsen...

Lördagen den 21 maj 2011 åkte MC Snöflingan och Svenska Turistföreningen Roslagskretsen, i ett samarranemang, på Roslagsvägar i lagom takt.

30 personer deltog i arrangemanget. Turen startade i Norrtäljes hamn. Färden gick via gamla Norrtäljevägen till Rö. Därefter mot Smedsmora och Lisinge. Vidare till Fasterna Kyrka där gruppen tog en kortare benstäckare. Därefter gick färden vidare norrut till Rånäs och till Knutby Kyrka där gruppen njöt av medhavd matsäckfika vid tolv tiden. Efter pausen hakade ett gäng Honda Valkyrian åkare på Snöflinge och STF gruppen och slog följe upp till Gimo. Hargshamn var nästa mål. Ett kortare stopp efter Järnhuset före Hargshamn blev det också. Därefter vidare till Hallstavik och Häverödal med stopp i Häverödal för tankning. Sedan Älmsta, Gåsvik, Rörvik, Utål, Röksta och slutligen hamnen i Norrtälje igen. Totalt blev resan ca 20 mil. Alla 30 åkte inte riktigt hela vägen runt, men dom flesta kunde räknas in igen till slut. Bilder från turen finns på http://www.snoflinganmc.se/  Ledare för turen var; Lasse `Krullo` Berglund.

STF Roslagen arrangerar gärna mc-turer tillsammans med MC Snöflingan igen.


Anette Grinde
Ordförande Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen
Tfn 0708 905 731

10 september 2011. Vandring på Roslagsleden - med Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen

Lördagen den 10 september vandrar Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen, på Roslagsleden söder om Norrtälje. Du hälsas varmt välkommen att följa med på turen.

Från Länna till Frötuna vandrar vi genom ett omväxlande landskap av barrskog, lövskog och åkermark. Samåkning i egna bilar från Brännässkolan kl 09.30. Beräknad hemkomst ca 15.00. Medtag matsäck för lunchrast och tag gärna med en kikare.

Avgift för medlemmar 20:- , icke medlem 30:-.

För information och anmälan ring Inga-Britt Jacobson 0176-107 31 eller sänd ett mail till; roslagskretsen (at) stfturist.se

Väl mött!

Anette Grinde
Ordförande Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen
Tfn 0708 905 731

15 oktober 2011. Tunnbrödsbak i vedeldad bakugn - med STF Roslagskretsen

Lördagen den 15 oktober bakar Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen, tunnbröd i gammaldags vedeldad bakugn i Friluftsfrämjandets klubbstuga Gläntan.

Deltagarna gör egen deg. Recept och instruktioner erhålles efter anmälan. Begränsat antal platser.

Information och bindande anmälan till Inga-Britt Jacobson 0176-107 31 eller roslagskretsen(snabel-a)stfturist.se senast den 8/10.

Kostnad för medlem i Svenska Turistföreningen 120:-, för icke medlem 150:-.

Aktiviteten börjar kl 10.00 och pågår till 16.00.

Denna aktivitet har gjorts förr. Det har varit en uppskattad aktivitet, så Roslagskretsen ber dig att vara tidig i din anmälan om du inte varit med förr. Då är sannolikheten större att du får plats.

Väl mött!

Ordförande STF Roslagskretsen
tfn 0708 905 731

Reflektioner Allteftersom rekommenderar;

Upplev Roslagen - en ny webplats för aktiviteter i Roslagen



lördag 21 maj 2011

Idag är en bra dag...

Idag är en bra dag.
En ljuvligt fantastisk dag.

Idag är det konstrunda i kommunen. Mängder av konstnärer ställer ut i kommen, och människor åker runt och titta in. De begrundar. De ifrågasätter. Och de njuter. Njuter av konsten, kaffet och de fantastiska omgivningarna.

Hos oss kompletteras bilderna med kaffe och kladdkaka. Jordgubbar och en klick grädde får läggas till för den som vill. Kladdkakan och sockerkakan skapar en ljuv doft i huset, även om den kanske bör uppmuntra till att inte glömma dagens promenad innan dagen nått sitt slut.

Röda ballonger syns vid grindstolparna. I lillstugan hänger tavlor för beskådande. Välkommen in.

Sofie kommer på besök. Det hör inte till vanligheterna, så det glädjer mig stort. Då blir vi tre till middag. Till middag får det bli Idas finfina ugnspotatis, rökt eller gravad lax - lite, lite värmd och den ljuvliga rom-lök-gräddfilssåsen till. De små underbara tomaterna, röd/gul paprika, den ljuvliga St Augur och ett gott vin därtill. Mmmm. Jag längtar redan till vår middag.

Idag är det också en mc-tur för de som finner roslagsvägarna sympatiska. MC Snöflingan och STF Roslagskretsen arrangerar tillsammans en tur i det härliga försommarvädret. STF Norra Upplandskretsen har tidigare stått för mc-arrangemang i STF.s regi, men nu har stafettpinnen lämnats över till Roslagskretsen. Det känns spännande och roligt. Detta år leds turen av Lasse "Krullo" Berglund, som är aktivt engagerad i MC Snöflingan. Klubben har fått sitt namn av medlemmarnas hårfärg. Vi när ett stort hopp om att deltagarna får en fantastisk tur och att detta står på vår gemensamma agenda vid fler tillfällen framöver.

Idag är en bra dag.
En ljuvligt fantastisk dag.

Vilket påminner mig om en fin låt, som Lili Öst skrivit. Du finner en snutt av Lili Östs "En bra dag" här.

Anette Grinde

Reflektioner Allteftersom rekommenderar;

fredag 20 maj 2011

Som ett mästerverk...

Som ett mästerverk växer deras nät sakta fram. De drar trådarna i vackra rutor. Vi ser dem sväva. Nästan som att de flyger. Fast de ändå inte kan.

De bygger starkt. Segt. Fint. Förundrande tunt.

De nyttjar sin kunskap om naturen. För att klara sig själva och de sina. De föder. De bygger. De äter. De fyller sitt liv och sin dag med det de måste. Precis som vi.

Vi river ibland det som de bygger. Det som de lagt sin kraft på. Vi river ner. Som om de, deras arbete eller deras liv, inte har ett värde. Som om vi har rätt att sätta oss över deras livslott och deras roll. Deras plats i vårt universum. Som om det bara vore vårt.

De bygger ett fantastiskt mästerverk. Ett mästerverk som daggen gärna vilar på i somrig morgontid.

Anette Grinde

Himlens färg fyller mig med kraft...

Den blå färgen, med de enkla ljusa penseldragen draperade över himlavalvet, och den ljuvligt varma solen strax bortom, ger mig styrka att vandra framåt genom dagen. Den tillför kraft. Den fyller mig med energi som skapar glädje och tillförsikt.

Det ljuvligt blå.
Bygger kraft.
Och fyller mig.
Med energi.
Som jag kan använda.
När jag vandrar.
Framåt.
Genom dagen.

Anette Grinde

Med inslag av blått...

Vi byggde. Vi målade. Vi utökade.

Över virket låg en blå presenning. Den var klarblå. Utan anknytning till naturens färg.

I naturen syns annars det gröna klart. I mängder av olika nyanser. Ibland mörkt. Ibland ljust. Ibland på gränsen till brunt. Ibland dovt. Ibland klart.

Nyanserna är många. Den gröna färgen är växternas färg. Naturen egen nyansrika färg.

Plötsligt vilar, på den blå presenningen, något som har växternas färg. Något som har en annan form. En annan uppgift. En annan kraft. Än den som växterna har.

Där vilar...

Ett annat liv.
Ett utsatt liv.
Ett vackert liv.

Anette Grinde

Det speglar sig...

Det speglar sig, därute på myren. Det se lite märkligt ut, när vi passerar. Vi hinner inte riktigt se mer än att det ser märkligt ut. Som något som inte riktigt passar in. Som det borde.

Vi vänder. Vi förundras. Vi njuter. Vi undrar. Vi ler.

Därute, på den norrländska myren, står en kyrka. Alldeles för sig själv. Det speglar sig i den. Naturen ser sig själv i kyrkan. Och vi ser den kringliggande naturen på ett helt annat sätt, när den möter kyrkan. Som står där mitt på myren. Som ett spännande verk. Alldeles för sig själv.

Men den är inte själv. Den är en del av den underbara naturen. Naturen, som blir så annat, när det står en kyrka på en plats där man inte tänker sig.

Det utmanar. Det väcker tankar. Det bygger nytt. Det tillför.

Anette Grinde

onsdag 18 maj 2011

Efterlyses; Stuga i Vålådalen....

Jag skall besöka Vålådalen i augusti. Om Vålådalen har något som heter centralt, så vill vi bo där. Det var ett tag sedan jag var där, så jag minns inte riktigt hur det ser ut.

Jag skulle vilja bo i en stuga som rymmer två personer. Den behöver alltså inte vara så stor. Den skall vara bekväm och finlirsmysig. Jag kommer att vilja sova bekvämt - jag kommer att vara trött efter dagens värv. En ordentlig dusch med härligt varmt vatten kommer jag också att vilja ha.

Jag vill också kunna ha en trivsam middag med min vän när jag är där. Fulltständigt utrustat kök i en trivsam miljö i stugan, är därmed ett önskemål.

Jag & min vän skall springa ett fjällmarathon, så vi kommer att vara trötta och spaka - men vi vill gärna bo i en finfin stuga när vi är där.

Har du? Eller känner du någon som har en sådan stuga, så lotsa gärna vederbörande till mig.

Anette Grinde
NaturNära Äventyr
tfn 0708 905 731
Reflektioner Allteftersom rekommenderar;



tisdag 17 maj 2011

Svenska Turistföreningen - Årsredovisning 2010

Jag nås av en fin årsredovisning. Det är Svenska Turistföreningen som har färdigställt sin årsredovisning för 2010. Den finns på Svenska Turistföreningens hemsida att hämta som pdf och den kan beställas från kansliet i Sthlm.

Svenska Turistföreningen firade sitt 125-årsjubileum 2010. Det firades på Skansen i samband med föreningens årsstämma i maj 2010. Det är sålunda en förening med en lång och spännande historia. Det har runnit mycket vatten under broarna.

I årsredovisnignen finner jag sju viktiga skäl för medlemsskapet i STF. De är;

1. STF som en miljövärnande, solidarisk, sympatisk organisation.
2. Tidningen Turist
3. STF hjälper till med inspiration och med att upptäcka Sverige.
4. STF erbjuder en infrastruktur med bland annat boende över hela Sverige.
5. STF erbjuder medlemsrabatter och förmåner
6. STF har ett stort kunnande
7. STF tillgodoser behovet av kontrast, och en genuin och äkta svensk semster.

Ett budskap som därutöver står för Svenska Turistföreningen är Känn ditt land.  Med hjälp av Svenska Turistföreningen kan vi verligen lära känna vårt land. Föreningen, genom alla dess kretsar, skapar möjligheter till en mängd olika naturupplevelser. De arrangeras i huvudsak på ideell grund och skapar mervärden för väldigt många personer.

Enligt årsredovisningen har hållits nästan 1900 aktiviteter under 2010. Till detta kommer säkerligen en del aktiviteter som inte funnit sin väg in i statistiken. Det kan t ex vara de aktiviteter och möten som många gånger blir följden av alla de arrangerade aktiviteter som föreningen bistår med.  Det skapar mer, helt enkelt.

Svenska Turistföreningen har verkligen djupa rötter i svensk natur- och kulturturism. Det finns oerhört mycket att upptäcka vid sidan av vägen, och där finns ofta föreningens kretsar i många av sina arrangemang. Detta är ett viktigt skäl att vara med i STF. Möjligheterna att upptäcka mer. Ja, visst kan vara och en göra detta alldeles själva, men ofta är det ett oerhört stort mervärde att göra det tillsammans med andra. Just din närvaro kan skapa oerhört mycket mer för någon annan. Och kanske gäller detta också omvänt. Kanske möter du någon på dessa evenemang som skapar mer också för dig.

STF vill att människorna skall upptäcka sitt, som i vårt, land. STF tror att alla vill upptäcka, att en unik resa kräver lite mer, att människor letar efter upplevelser, att den lokala kunskapen är guld värd och att möten berikar människors liv. STF tror också på hållbar turism. Det är viktigt att värna och vårda, såväl människor som natur.

STF letar efter nya smultronställen. Nyfiket och engagerat. De delar gärna med sig av dessa till sina medlemmar och till övriga besökare.

I statistiksammanställningen för kretsarna för 2010 ser vi en stor bredd i de olika kretsarna. Som mest har en krets haft 88 aktiviteter (Aroskretsen). Däri torde finnas en stor bredd och ett fantastiskt ideellt engagemang. Nästan 285 000 medlemmar har sålunda, under 2010, haft nästan 1900 aktiviteter att välja mellan. Medlemmarna hör normalt till en krets, men välkomnas till alla aktiviteter oavsett vilken krets som arrangerar dem.

Roslagskretsen har, under 2010, haft en fåtal aktiviteter. 2011 arbetar vi aktivt dels för att utöka antalet aktiviteter och därtill för att utöka antalet aktiva medlemmar. Vi strävar också efter att bli fler, i en stor mängd åldrar. Vi längtar efter att lyckas rekrytera fler unga människor till vår förening, såväl ungdomar som familjer med unga barn.

STF är äkta vara. Unikt och fantastiskt. Vår nästa aktivitet är en mc-tur i Roslagen och därnäst kommer en blomstervandring i det vackra Riddersholm. Titta in på kretsens hemsida eller på http://www.upplevroslagen.se/ - så hittar du de aktiviteter som ligger närmast i tid på våra agenda.

Hör väldigt gärna av dig, om du vill veta mer.

Anette Grinde
Ordförande STF Roslagskretsen
tfn 0708 905 731

Reflektioner Allteftersom rekommenderar;

*
NaturNära Äventyr hyr ut stugor i vackra Roslagen

* Tillväxtverkets web-plats - www.ambassadorer.se
för bokning av en företagande kvinna i bygden
som (gratis) talar om Kvinnors företagande.
Tipsa gärna din förening om möjligheten till ett gratis föredrag!

lördag 14 maj 2011

Så laddar vi med kajaker till NaturNära Äventyr...

Nya kajaker når oss. Gula och röda, nya och fina. Nya NaturNära Äventyr står på agendan och det känns oerhört roligt.

Med kajaken tar man sig lätt fram genom grunda vatten, mellan klippor och skär i den fantastiska och nära skärgården.

Anette Grinde
NaturNära Äventyr
http://www.foretagshuset.net/
tfn 0708 905 731



Reflektioner Allteftersom rekommenderar;
* NaturNära Äventyr hyr ut stugor i vackra Roslagen
* Tillväxtverkets web-plats - www.ambassadorer.se
för bokning av en företagande kvinna i bygden 
som (gratis) talar om Kvinnors företagande.

Det skall vara kul....

Det skall vara kul. Ja, så sade hon, den inspirerande kvinnan från Norra Upplandskretsen, när hon talade till oss häromkvällen. Det skall vara kul på varenda möte, annars får det vara. Ja, så rätt hon har, och så inspirerad jag blev.

Efter mötet tänkte jag på en annan förening där jag sitter med i styrelsen. Jag tror bestämt att jag skall kliva ur den föreningen. Där är det helt enkelt inte kul. Jag bemöts inte på ett sätt som gör att jag mår bra och arbetet är inte ett tillsammansinspirerande arbete. Så. Ja. Det är dags att kliva ur den styrelsen.

STF är det inte dags att kliva ur. Här är det dags att göra mer. Mer och tillsammans. För att skapa mer för fler.

Ett oerhört stort tack, till Christian Nordström som såg till att vi påbörjade detta arbete. Och ett oerhört stort tack, till May & Lotte, från Norra Upplandskretsen, som besökte oss och delade med sig av sin glädje och inspiration.

Ja, det skall vara kul.

Väl mött, till dig som vill ha kul tillsammans med oss.

Anette Grinde 
Ordförande STF - Roslagskretsen
Tfn 0708 905 731


Reflektioner Allteftersom rekommenderar;

* NaturNära Äventyr hyr ut stugor i vackra Roslagen
* Tillväxtverkets web-plats - www.ambassadorer.se
för bokning av en företagande kvinna i bygden 
som (gratis) talar om Kvinnors företagande.

onsdag 11 maj 2011

17 november 2011. Ord & bild om en resa i främmande land.

Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen, inbjuder till en föreläsning om en motorcykelresa i Indien.  Det blir ord och bild om en resa i ett fantastiskt land - det enormt stora Indien, där föreläsaren har färdats per motorcykel i sydligaste delstaterna Kerala, Tamil Nadu och Karnataka.

Landet är enormt, ur många perspektiv. Färden ger bilder som sätter sig på näthinnan. De påverkar, de förändrar och de skapar nytt. Möten med företeelser och människor skapar nya tankar om hur vi har det i våra liv.

Anette berättar om den resa som hon & hennes sambo Leif gjorde december 2010 - januari 2011. Medan vintern härjade som mest hemma i Sverige njöt de av värmen, nya människor och fantastiska miljöer.

När; 17 november 2011, kl 1830
Var; Stadsbiblioteket Norrtälje. Centralt & nära!
Info och anmälan; Roslagskretsen@stfturist.se eller per telefon 0708 905 731

Anette Grinde 
Ordförande STF - Roslagskretsen
Tfn 0708 905 731

Reflektioner Allteftersom rekommenderar;

NaturNära Äventyr

Tillväxtverkets web-plats - www.ambassadorer.se
för bokning av någon som (gratis) talar om Kvinnors företagande.

Upplev Roslagen

24 oktober 2011 - STF Roslagskretsen besöker Forsmarks kärnkraftverk

Svenska Turistföreningen - Roslagskretsen - är nyfikna på Forsmarks kärkraftverk. Vi bokar därmed in tid och förutsättningar för ett studiebesök på anläggningen den 24 oktober 2011. Vi välkomnar alla nuvarande och blivande/presumtiva medlemmar att följa med på detta besök.

Vi kan vara som mest 30 besökare på detta evenemang och vi samåker i egna bilar till Forsmark. Vi börjar besöket med en lunch på Forsmarks värdshus kl 12.00.

Övrigt program:
13.00 Ankomst till Forsmarks informationscenter, incheckning och legitimationskontroll
13.30 Föreläsning om Forsmarks verksamhet
14.30 Studiebesök vid SFR (slutförvaret) för max 30 personer
15.30 Avresa åter hemåt

För att få besöka SFR (d v s slutförvaret) får man inte ha några rörelsehinder. Man måste kunna gå själv utan hjälpmedel. Skälet till detta är att anläggningen är inte handikappsanpassad och att säkerhetsnivån är högt lagd, t ex vad avser utrymningsmöjligheter.

De flesta besöken i Forsmarksanläggningen startar med en presentation av en av våra guider i informationsbyggnaden. Presentationen består av en allmän information om Forsmark, Vattenfall AB, kärnkraft och avfallshantering.

SFR (slutförvar). Transporten till hamnområdet sker med besöksgruppens egna fordon eller buss. Forsmark tillhandahåller erforderlig skyddsutrustning som krävs för att få åka ner i bergrummet. Säkerheten är högsta prioritet och därför passerar alla genom en metalldetektor innan turen ner i berget. Det råder här förbud att införa kameror, mobiltelefoner, väskor m.m. Transporten ner i berget sker sedan med en av SKB tillhandahållen buss till utställningen ca 50 m under havsbotten. Temperaturen i SFR är ca 12-14°C, varför varm jacka rekommenderas. God rörlighet är därtill ett krav eftersom anläggningen måste kunna hantera en utrymningssituation. Detta krav gäller enbart vid besöket i bergsutrymmet (slutförvaret).

Åldersgränsen för besöket på anläggningen är 15 år. I målsmans sällskap är åldersgränsen 7 år, där max 2 barn per målsman tillåts medfölja.

Roslagskretsens kontaktperson för detta evenemang - till vilken du också anmäler dig - är vice ordförande Christian Nordström. Han nås på telefon 0176-22 94 50 eller per mail; roslagskretsen@stfturist.se

Kostnaden för besöket är; 50 kr för medlemmar och 75 kr för icke medlemmar i Svenska Turistföreningen. Därtill tillkommer kostnaden för lunchen, som betalas av var och en, liksom kostnaden för samåkning i bilar (förslagsvis delas ersättningsnivå för skattefri bilersättning på antal personer i bilen).


Väl mött!

Anette Grinde 
Ordförande STF Roslagskretsen
Tfn 0708 905 731



Reflektioner Allteftersom rekommenderar även;

Företagandet i Norrtälje kommun - Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs genomför årliga undersökningar om företagandet i Sveriges kommuner. Enligt undersökningen landar Norrtälje kommun på plats 100 av 290 gällande företagsklimatet i undersökningen som gjordes i början av 2011. Det är en förbättring med 7 platser jämfört med året innan.

Vi kan, vid genomgång av undersökningen, konstatera att avsevärda klättringmöjlighetern - som i förbättringsmöjligheter - på skalan finns i många avseenden.

Allmänhetens attityder till företagande 86 av 290.

Attityderna är på bättring jmf med de senaste årens notering, förutsatt att man anser att en klättring i skalan är en bättring. Det är min uppfattning att så är fallet, eftersom en klättring kan skapa mer för många. En avsevärd förbättringspotential kan noteras i allmänhetens attityder till företagande. Vad beror allmänhetens attityder på? Ja, den kan t ex bero på uppväxt, familjeförhållanden, utbildning, medias förhållningssätt, kommunpolitikens arbetssätt, den egna partitillhörigheten, förebilder, egen arbetssituation, mm. Den kan ändras allteftersom beroende av hur vi ser på samhällsförändringar och egna förändringar i livet.

Kommunpolitikernas attityder till företagande 34 av 290.

Kommunen har klättrat ett steg i detta avseende sedan föregående års undersökning, men de har klättrat 140 steg under de senaste fem åren. Det är en fantastiskt utveckling, eftersom kommunpolitikernas attityder starkt påverkar bilden i stort. Det skapar goda förutsättningar för en förbättring av förutsättningarna för de befintliga företagarna och också för nya människor att våga kliva in i företagarvärlden.

Kommunala tjänstemäns attityder till företagande har rasat från 75 till 119 av 290 sedan föregående års undersökning.

Det är anmärkningsvärt. I Norrtälje hör vi ofta tongångarna om stängda beslut, dvs en beslutsprocess som inte är öppen och diskuterande. Detta ras kan tänkas bero bl a på att besluten i företagarfrågor, utförsäljning, mm inte är förankrade och pedagogiskt tydliggjorda i tjänstemännens värld. Beslut och förhållningssätt kan uppfattas hotande för kommunaltjänstemännens ställning, arbetsuppgifter och kvarvarande uppdrag. Deras attityder, som i detta avseende kan ses som negativa för kommunens utveckling, bör diskuteras på arbetsplatsen. Det är en viktig kommunfråga, men också en hälsofråga för enskilda personer och för organisationen i stort.

Medias attityder till företagande har klättrat med 49 steg, till 105 av 290. Det är glädjande att se att media går i utvecklingens tecken. Att de har en alltmer positiv attityd till företagande och dess problematik och att de skriver om den i uppmärksammande termer, som en positiv kraft. Det bidrar till en allmän utveckling för kommunen, det bidrar till att forma medborgarnas uppfattning och det kan påverka såväl medborgare som politiker till en klättrande riktning. Det vill vi verkligen se än mer av.

Skolans attityder till företagande har klättrat 5 steg, till 144 av 290. Detta är en viktig plats för fostrandet kring det framtida företagandet. Här berättar vi hur samhället hänger ihop. Här berättar vi om vem/hur arbetstillfällen skapas i samhället, och vem som ansvarar för att det blir gjort. Om skolans attityd till företagandet är lågt, sätter det svåra hinder för utvecklingen i samhället.

Kommunens service till företagen har klättrat 29 steg, till 107 av 290.  Det ligger i linje med politikens inställning kring företagandet och om vem som skall ombesörja vad. Mer kan det klättras, och det hoppas vi sker till kommande år.

Kommunens tillämpning av lagar och regler har ramlat ner många steg på listan. 26 steg ner, ger en plats på 135 av 290. Detta är anmärkningsvärt, men inte förvånande med tanke på den bild vi sett i media genom artiklar och debattinlägg. Det är tragiskt, när/om tjänstemän/politiker i kommunen sätter sig över de regler som finns - eller inte är insatta i de regler som finns. Här ser vi stort fram emot en klättring på listan till kommande år.

Konkurrens från kommunens verksamheter mot privata ftg har klättrat 8 steg, till 105 av 290.  Det ligger i tiden, i den riktning som moderaterna och alliansen har lagt. Det som det privata kan ombesörja, skall också det privata handha genom de jyssta företagens värld.

Vägnät, tåg- och flygförbindelser noteras på plats 200, av 290 möjliga. Vi rasar en aning, med 7 steg minus. Vi har vägar från den stora staden, men vi saknar tåg och flyg. Vi försöker, vi bygger mer och nytt och hoppas på bättring framöver. Tåg och flyg lär vi även framledes vara utan.

Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens 163 av 290, ger ett ras med 42 steg. Få företag med goda kompetenskrav finns i kommunen, vilket ger en kompetensflykt till andra orter. Det leder till att företag inte etablerar sig i kommunen, vilket i sig leder till arbetslöshet eller besvärande långpendling.

Det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen hamnar på 100 av 290 möjliga. Procentuellt lägger vi oss då på 34.e plats (34%).

Allt hänger ihop. T ex politiken, skolan och media, liksom attityder och görande. Fostran och budskap från olika instanser behöver tydliggöras och synas pedagogiskt och begripligt.
 
Min personliga nöjdhetsnivå skulle ligga någonstans kring 15%. Det finns oerhört mycket kvar att göra.

Låt oss sträva efter mer. Låt oss vara så idoga som maskrosen är. Som aldrig ger upp. Oavsett vad.

Detta kan t ex vara fler utställningar och mässor, fler mötesplatser, fler artiklar, fler debattfrågor, mer uppmärksamhet kring företagarfrågor, mer företagare som strävar och gör. Och mer insikt om att företagarna bidrar till en samhällsutveckling i kommunen. Mer, för fler, helt enkelt.

Ju mer vi gör, desto bättre kan det bli.



Reflektioner Allteftersom rekommenderar;

www.ambassadorer.se
Boka en Ambassadör för Kvinnors Företagande!

Stuga uthyres i vackra Roslagen

tisdag 10 maj 2011

Ambassadör för kvinnors företagande...

Tillväxtverket har utsett mer än 900 kvinnor att vara ambassadörer för kvinnors företagande.

Företagande kvinnor. Landet runt. I fantastiska och skiftande verksamheter. Berättar och gör.

Kvinnornas uppdrag är att göra kvinnors företagande synligt, att vara en förebild för andra kvinnor, att sprida kunskaper om vad företagande innebär och att inspirera andra att se företagandet som ett möjigt karriärsval.

Ambassadören förväntas berätta varför hon är företagare. Kanske också en del om hur, var, inspiration med mera.  Uppdraget, som är ideellt, görs i huvudsak i företagarens närområde. Där hon bor eller verkar.

Målgruppen är icke-företagare - huvudsakligen flickor/kvinnor, men naturligtvis även män. Kunskap och inspiration är viktiga ledstjärnor. Vi vill gärna uppmärksamma kvinnor på att företagandet är en möjlig riktning.

Företagandet förknippas ofta med män, men det är lika tillgängligt för kvinnor. Ambassadören kan så ett frö, skapa mer, inspirerar, berätta och finnas till hands för skolor, föreningar, arbetsförmedlingen, privatpersoner, mm som vill få hjälp med en insats i företagandefrågan i kommunen. Med fokus på kvinnor.

Om du vill ha en sådan insats till din organisation - så anmäl ditt intresse på Ambassaden Där finns mer information och mängder av personer som vill, kan och gärna gör. Ställ en fråga om någon av dem vill tala just hos din organisation i vår, i sommar, under hösten eller kanske när vintern åter tar oss i sitt grepp.

http://www.ambassadorer.se/ är adressen.

Titta in. Tänk mer. Tänk nytt. Tänk om. Och gör. Som i att ställ frågan om en ambassadör till dig, din skola, din rotaryklubb, din förening eller din kommun. Eller varför inte till arbetsförmedlingen eller kyrkan. Det kostar inte ens något alls - det har goda förutsättningar att skapa mer.

Anette Grinde
Företagshuset & NaturNära Äventyr.


söndag 8 maj 2011

Stuga ledig för semesterfirare som vill ha lugn och ro...

Lillstugan på gården är ledig! Den ligger i Övra Söderby (Roslagsbro, Norrtälje)

Den fina lillstugan på gården är ledig för semesterfirare som vill ha lugn och ro i vacker roslagsmiljö. Stugan är ca 60 kvm i två plan. Där finns kök, vardagsrum, ett rymligt sovrum, hall, badrum, några mysiga krypin och en stor  kvällssolsveranda.

Stugan rymmer 4-5 bäddar. Fullt utrustad (tv, diskmaskin, porslin, mm).

Ca 1,5 km till badsjö och ca 5-6 km till havsbad. Ca 2,2 mil till Norrtälje.

Stugbroschyren hittar du här!

Bokning och information; Info (snabel-a) foretagshuset.net eller tfn 0708 905 731

Allt Gott
Anette Grinde

måndag 2 maj 2011

Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen, planerar för mer...

Roslagskretsen planerar för mer. Häng gärna med på de aktiviteter som passar dig - eller förslå något nytt och annat som passar dig mer.

10 september 2011. Vandring i Roslagen. Vi njuter av vacker natur. Vi gör det tillsammans med likasinnade och vi lär oss mer av varandra. Inga-Britt ansvarar för ord och arrangemang.

15 oktober 2011. Tunnbrödsbakning. Favorit i repris. Detta är ett uppskattat inslag i vår verksamhet. Anmäl dig i god tid. Detta är en härlig tillställning, med bak, värme och en härlig tillsammansaktivitet. Inga-Britt lotsar och leder, så att det blir rätt och bra.

Campus Roslagen - Luftvärnsmuséet - skall besökas. Eva ordnar och ordar om datum och förutsättningar inom kort.

24 oktober 2011. Studiebesök på kärnkraftverket i Forsmark. Programmet på Forsmark är ca 2 ½ timmar, inklusive en resa till slutförvaringen. Vi börjar med en lunch på Forsmarks värdshus (80.-) och samåker i egna bilar (delar på 18,50/mil bland de som är i bilen). Max 30 personer kan vara med i gruppen och för färd ner i berget krävs att deltagarna inte har några rörelsehinder. Sådan krav finns inte för resten av visningen. Detta besök låter onekligen spännande. Christian ansvarar för evenemanget.

Presentation av årsboken! Britt står för ord och presentation av STF.s nya årsbok. Hon har gjort det förr och är en van och gillad talare. Boken kommer ut sisådär i december, så presentationen får ske i dessa faggor. Håll utkik efter datum för detta.

Berättarkvällar, i samverkan med Roslagens Fornminnes- och hembygdsförening, Flottans män, SPRF, Roslagsmuseets vänner och Föreningen Norden. Datum för kvällarna är 28/9, 12/10 och 26/10. Det blir spännande, så att det sprakar om det. Matts frågar en föreslagen författare och Inga-Britt talar vidare med samverkansföreningarna. Snart vet vi mer om detta.

Därtill talar vi om tid och förutsättningar för en ny vargföreläsning och en föreläsning om en resa per motorcykel i Indien när mörkret faller framåt hösten igen. Länsstyrelsen informerar oss gärna om vargarna. Om de beslut som finns och hur de arbetar med dessa frågor. Det är angelägna frågor för oss här i Roslagen. Kanske är november tiden som ter sig lämplig för dessa föreläsningar.

Innan höstmörkret når oss tänker vi oss också en kajaktur i vår vackra skärgård igen. För detta ansvarar Anette, som också skulle vilja arrangera en tur med guidning på vackra Arholma. En bra Arholma-guide sökes för detta. Matts luskar kring frågor kring en tur med fantastiska Blidösund under sensommaren, eller vad sägs om en sensommartur till Helsingfors och Sveaborg. Inte med Blidösund då förstås, men väl med båt över ett vackert hav.

För dig som vill vara säker på att fånga STF Roslagskretsens aktiviteter föreslår vi att du går med som medlem och anmäler dig till vårt mailutskick. Gör det på en gång, genom ett mail till roslagskretsen (at) stfturist.se

Kul är det, vill jag lova.

Anette Grinde
Ordförande STF Roslagskretsen
tfn 0708 905 731

Svenska Turistföreningen - Roslagskretsen

Hotell - landet runt....

Våra uthålliga löpare i Svenska Marathonsällskapet åker land och rike runt och springer det ena loppet efter det andra. De besöker små orter och de besöker stora. Vårt medlemsregister innehåller ca 1 000 löpare, där många söker efter boende på jyssta hotell på små och stora orter i landet.

Om du vill att vi uppmärksammar just ert hotell för dessa löpare, så ber jag dig att du hör av dig till mig - anette.grinde (at) foretagshuset.net. En rabatt på 20% för boende till våra medlemmar skulle sitta finfint - som tack får du uppmärksamhet på http://www.marathonsallskapet.se/ och i vår tidning Marathonlöparen.

Just nu har t ex Löplabbet och Roslagskliniken (en superb naprapat i Sthlmsområdet!), förutom alla lopperbjudanden, rabatter till våra löpare. Det är vi mycket glada för. Spring ut och shoppa, vetja.

Anette Grinde
Styrelseledamot Svenska Marathonsällskapet
ansvarig för rabatter mm hos arrangörer, butiker, mm.

Sol och ljuvligt blå himmel...

Idag skiner solen. Himlen är ljuvligt blå.

På min agenda står deklarationer, skattedeklarationer och målning. Där står också aktivitetsplanering inför kajakturer och mc-turer i sommar. Och läsning och en del skrivande, förstås. Några telefonsamtal skall hinnas med därtill.
Mitt i detta krävs ett centralortsbesök och en promenad i det ljuvligt vackra vårvädret.

Kanske skall jag passa på att köpa den där stegräknaren som jag längtar efter, när jag ändå är på besök i centralorten. Min tidigare stegräknare lånades av dottern. Hon bodde med en vän. De delade på ansvaret om disken. Den som gått minst under dagen, fick helt enkelt diska. Det var en bra tävling, tycker jag, en riktigt bra tävling. Det gör då inte något att stegräknaren inte vände åter till mig.

Idag är en bra dag. En riktigt bra dag.

Anette Grinde

söndag 1 maj 2011

Om jag inte hade...

Om jag inte hade drabbats av en stor sorg 2004 så hade jag inte träffat den människa som fört med sig att jag nu har ...

- sprungit fem marathon, med fler i sikte.
- färdats på nya spännande vägar t ex på Gotland, i Europa och i Indien. Igen och igen.

Ur plågsam pina kan ibland något annat komma. Man får drista sig till att byta spår ibland. Ibland tvingas man till det, och ibland kan man välja alldeles fritt.

Det gäller att se ljuset, när det är mörkt. Det gäller att försöka igen och igen, när det mörknar i kanten. Det gäller att inse att det alltid inte är så lätt, men att det går att göra massor som tillför i mängd.

Tack, för solen.
Tack, för ljuset.
Tack, för stegen.
Tack, för hälsan i behåll.

Anette Grinde

Är du medlem?

Är du medlem i Svenska Turistföreningen?

Om du inte är det, så tycker jag att du skall bli det.

Det är en förening som månar om naturen, som träget arbetar med arrangemang och uppmärksamhet kring spännande aktiviteter och som ger andra mervärden t ex genom boende på vandrarhem landet runt. Roslagskretsen har många aktiviteter på sin agenda och vi längtar alltid efter fler medlemmar, deltagare och aktiviteter. Det blir roligare så, helt enkelt.

Så. Vi vill bli fler i Roslagkretsen. Häng med, vetja, och skapa mer för fler. Sänd ett mail till roslagskretsen@stfturist.se så får du information om våra aktiviteter samt hur du lättast gör för att bli medlem hos oss.

Väl mött.
Anette Grinde
Ordförande Roslagskretsen
tfn 0708 905 731

Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen, drar ut på äventyr...

Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen, drar ut på äventyr och vi inbjuder dig att följa med på de aktiviteter som passar just dig.

MC-tur i Roslagen i samverkan med MC-föreningen Snöflingorna

Lördagen 21 maj samlas vi i Norrtälje hamn kl. 09.45. Klockan 10.00 startar vi på en tur i norra Roslagen. Kanske åker vi gamla Stockholmsvägen till Rö, vidare via Smedsmora, Lisinge, Fasterna, Rånäs, Knutby, Bladåker mot Stensunda. (Anmälan till Lasse Berglund 0176 - 80 360, 0708 77 14 60 eller till; roslagskretsen (at) stfturist.se )

Blomstervandring på Riddersholm.

Lördagen den 28 maj vandrar vi på obanade stigar i Riddersholms naturreservat. Där finns blomster och sällsamma äventyr. En kunnig guide visar oss vägen. Anmälan - med skyndsamhet - till Christian Nordström 0176-22 94 50 eller per mail till; roslagskretsen (at) stfturist.se

Vi paddlar kajak till Ängsö Nationalpark.

I tidig sommartid tar vi kajaken och paddlar i vackra trakter. Roslagens skärgård är ljuvlig och har många guldkorn. Ett av dem är vackra Ängsö Nationalpark, som blir dagens mål. Färden dit går i lugn takt, och med hopp om lugna vatten. Du tar med dig egen kajak eller låter oss veta om du behöver hyra en kajak. Du tar på dig och med dig kläder efter väder, fika, säkerhetsutrustning och ett glatt kajakhumör.

Du har paddlat förr och kan hantera kajaken i ”väder”, inomskärs. Kostnad; 100 kr medlem STF (150 kr icke medlem STF). När; 18 juni 2011.

Var/när; Start (=avfärd) kl 10.00 (trolig startpunkt Solö). Vi räknar med en heldagsutflykt i vår vackra skärgård. Anmälan och frågor till: Anette Grinde Tel; 0708-905 731 - roslagskretsen (at) stfturist.se - Låt mig veta om du behöver hyra kajak!

Vill du bli medlem eller bistå i uppgiften att tillföra fler aktiviteter till Roslagskretsen? Vi behöver din kraft - för fler idéer, för fler aktiviteter och för nya äventyr. Vi vill mer och du får mycket gärna bistå i den uppgiften. Hör av dig! Kontakta Anette Grinde (tfn 0708 905 731) - eller tala med oss i ett mail till; roslagskretsen (at) stfturist.se

Varmt välkommen!

Som medlem i STF får du t ex årsboken, tidningen Turist, rabatter på vandrarhem och tillgång till ett stort antal aktiviteter genom de olika kretsarna som finns landet runt. Titta in på Svenska Turistföreningens hemsida - där finns alla kretsar och mängder av aktiviteter som du kan delta i.

Föreningsdemokrati - föreslå ett ombud till vår stämma 2012!

För dig som medlem, som vill nyttja din rätt till föreningsdemokrati! Besök STF.s sida och föreslå ett ombud. Föreslå någon som du tror representerar din krets väl. Kanske är det du själv, eller någon du känner som värnar stort om STF;

http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/Medlem/Foreningsdemokrati

Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen, samarbetar med Studiefrämjandet Roslagen. De står för stora värden som skapar mer för fler. Det gillar vi skarpt.


Med vänliga äventyrshälsningar från Svenska Turistföreningen, Roslagskretsen genom

Anette Grinde
(ordförande tfn 0708 905 731)