lördag 12 november 2011

New York. På resande fot...

Tisdag 1 November 2011.
Continental Airlines Sthlm Arlanda – Newark Int´l airport.
Tåg från Newark Int´l airport till New York Pennstation (12,50 usd/pers – ca 25 min).
T-bana New York Pennstation – 94.e gatan (2,50 usd/enkelresa – ca 20 min).
1 usd = ca 6,70 sek.

Vid ankomsten till NY undrade passtjänstemannen om vi bodde i Indien. De fyra visumstämplarna i mitt pass visade tydligt vårt intresse. Nej, vi bor inte där - men vi är gärna där.

Ankomst NY, tåg till stationen, tunnelbana till hotellet och lunch på en indisk krog strax intill. Vegetariskt gott, indiskt kryddat och på plåttallrik som sig bör.

Det ligger lite snörester kvar på marken från den snö som kom häromdagen. Det är lite svalt i luften. Solen skiner och himlen är blå, med några enstaka flyktiga moln.

Onsdag 2 november 2011.
En man tittar på oss där vi står med kartan i handen. Han ger oss raskt riktningen till två museum att besöka, innan har går vidare. Det gör oss glada, när människor stannar och tipsar eller bara undrar om vi undrar, när vi står där med en karta i ett hörn av den stora staden. Vänligt och glatt.

I Central Park har förra veckans väder skapat en oerhört stor oreda. Stora grenar ligger kors och tvärs och ett stort städningsarbete pågår. Det vill naturligtvis till att ingen får en gren i knoppen när man vandrar – eller springer – i parken.

I parken noterar vi nu mängder av löpare av olika kaliber. Vi kan anta att många är marathoner, med tanke på arrangemanget den 6 november 2011.

Vi ser marathonflaggor och vi passerar målet, där grundaren granskar klockan med nogsamhet. Det är fint att se grundaren som staty vid målet. Det visar att det är viktigt.

Vi vandrar vidare och besöker t ex St Thomas Church (53.e gatan), St Patricks Cathedral (5 ave - 51.a gatan) och Rockefeller Center.

En person kan göra skillnad, framgår idag på två ställen. Dels i dagens tv – en kvinna har protesterat, fått med sig andra och som resultat fått banken att sluta att ut den nya avgiften och dels genom en staty föreställande en pastor som – själv – skapade skillnad och fick andra med sig. En person kan göra skillnad – det känns viktigt att ta med sig, minnas, och ta fram när det behövs.

Torsdag 3 november 2011.
Idag står nummerlappshämtning på agendan.

En lång ringlande kö väntar oss på Javits Convention Center. Den går raskt och strax har vi visat passen för id-kontroll, fått nummerlapp, marathontröja och preklamprylspåse. Mängder av träningsutrustning, tips och lopp finns på mässan. Där finns också ett stort antal löpare. Ca 50 000 löpare och deras nahöriga eller anhängare skall passera här de närmaste dagarna. Pengarna rullar stort i detta maskineri. Löpare förefaller vara goda konsumenter.

Efter nummerlappshämtning och mässbesök tar vi oss söderut, till Union Square vid 17.e gatan. Vi njuter av solen, gatusorlet och de relativa lugnet före stormen. Med ett glas vin och en granskande blick på marathoninformationen konstaterar vi att vi gör rätt som njuter av världens städer där viktiga lopp går av stapeln. Detta blir vårt 8.e marathon. Det är verkligen inte fy skam vare sig för mig, som för en man (Leif, då 56 år) som tog sitt första löpsteg sen höst 2005.

På vår vandring genom staden noterar vi Empire State Building (34.e gatan) och The Chrysler Building (42.a gatan). De sträcker sig högt upp mot himlen. Empire State Building är återigen den högsta byggnaden, efter terrordåden mot World Trade Center 2001.

Grand Central Station (42.a gatan) imponerar stort med en mäktig byggnad och över 100 spår för tågens färd under jord. Byggnationerna är förundrande, såväl de som byggt ovan jord som de under. Hållbarhet för mäktiga skyskrapor, som strävar upp mot himlen, trots håligheter med viktiga spår under. Tekniken, såväl förr som nu, är fantastisk.

Kyrkor, järnvägsstationer och saluhallar är platser att besök på¨vår marathonfärd runt världen. Därtill caféer i parker eller nära torg, där vi kan betrakta världens människor av alla slag. Det är fantastiskt att se hur olika vi är. Fast vi ändå är så lika.

Anette Grinde



1 kommentar:

Anonym sa...

Vore jag en blivande New Yorkmaratonare skulle jag ha stor nytta av era nyvunna erfareheter. vilken lycka att ni slapp snön och att ni hann med några muse´er. Fick ni hämta era varma kläder i bussarna? Vart åker ni för nästa mara? Avundsjuk