Sidor ...

torsdag 17 maj 2018

Teaterregissören Ronny Danielsson

Teaterregissören Ronny Danielsson är gäst hos Fredrik Önnevall - i programmet Sverige! (Svt). Han är en regissör som söker kontroll i sina uppdrag. Han behöver kontrollen och ogillar kaoset, åtminstone det som syns utåt. Kaoset får finnas inom honom, i det konstnärliga och i kreativiteten, men det ska vara ordningsamt och kontrollerat utåt - i hans utanpå. Han säger att hans identitet ligger i hans jobb. Han säger sig inte vara någonting utan sitt jobb. Jag gläds åt att han har fått vara sig, utvecklas i sig och bli en fantastisk - grundtrygg - människa och konstnär. Jag funderar kring vad det egentligen innebär att någons identitet bara ligger i hens arbete.

Han får frågan om motgångarna är en motor i honom. Han säger sig bli förlamad av motgångarna. Han ger uttryck för att han krymper av motgångar och motstånd. Han växer av att bli uppskattad och av att människor uppmuntrar.

Han växer av framgången, ja, det gör vi många. Det är ett mänskligt drag. Några växer också av motgångar, där den lilla tävlingsdjävulen drar igång och skapar mervärden. Jag känner plötsligt igen mig i det han säger om att bli förlamad av motgångarna, att man krymper av detta. Jag har inte tänkt tanken så, men känner igen mig i hans ord. Det känns också tydligt att han förlikat sig med den situationen. För mig känns det inte så bekvämt - för mig - att det är så. Det känns ur något mått sorgligt, men det känns också viktigt att tänka den tanken. Det förklarar en del händelser och reaktioner i livet. Kanske också jag ska förlika mig med detta?

Må lycka och fortsatt framgång följa i Ronny Danielssons spår. Jag noterar också att jag gillar Fredrik Önnevalls lugna sätt i sina samtal. Lugnt och tryggt, utan tvära kast i röst och rörelser för han samtalet vidare. Intervjuerna är värda att lyssna till. Verkligen, ja.

I samma program finns ett reportage om fotografen Anna Clarén. Hon är en uppmärksammad sådan. Jag tänker mig vilja fånga och begrunda hennes nya fotobok. Vem har givit ut den, tro?

A..

onsdag 16 maj 2018

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? - Stina Oscarson

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?
Författare: Stina Oscarson 
Illustratör: Sara Granér
2018
Leopold förlag

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? - är en handbok i att vara medborgare. Det är en kunskapsbank i hur man skapar förändring i ett samhälle utan våld. Kort sagt: vad som krävs för att demokratin ska upprätthållas. En viktig inspirationskälla för Stina Oscarsson och många andra som längtar efter ett ickevåldsligt samhälle är den amerikanske tänkaren Gene Sharps idéer om ickevåld som medel för samhällsförändring. Gene Sharp (1918-2018, Boston) har skrivit flera böcker, artiklar, mm som har påverkat många att arbeta ickevåldsligt - och att längta efter ett sådant samhälle.

Boken kastar sig mellan teorier om demokrati och samhällsförändring samt ger konkreta exempel på lyckad aktivism. Boken är rikt illustrerad av Sara Granér.

I boken finns mängder av bra, enkla och konstruktiva exempel på ickevåldsliga sätt att lösa och utmana frågeställningarna. Några av exemplen är förstås problematiska på olika sätt, men många, de allra flesta, är genomförbara - ja, olika på olika plats i världen eller i landet, förstås. Allt beror alltid på.

Ett exempel som glimrar lite särskilt är; nr 117. Klara K. Stöd, ställ upp för varandra. Visa andra att du stödjer andra. Det kanske inte går att stoppa hatet, men det går att mildra skadorna genom att stå upp för varandra.

Ja, det finns många andra exempel som glimrar, förstås. Det här är en fin bok att läsa och att sedan hålla kvar som en återkommande uppslagsbok. Den innehåller en lång, lång lista med exempel på sätt att göra saker på, tillsammans med exempel på vad andra har gjort.

Jag har tidigare lyssnat till Stina Oscarson - i föredragets form - där hon berättade om sin resa och om ickevåld. Hon inspirerar. Hon insisterar. Ja, just insisterandet är rätt viktigt för att kunna göra skillnad.

Nej, vi lär inte kunna förändra värden utan att anstränga oss. Vi bör hitta sakfrågorna och vi bör hitta vänner som vill göra det tillsammans med oss, så att det blir möjligt att föra frågorna framåt. Det kräver ansträngningen.

A.


söndag 6 maj 2018

Vår i Roslagen

Ja, nu grönskar det i bygden. Det är vackert att se hur det nya växer fram. Det knoppas, snart finns det blomster i markerna, det gamla faller bort och det nya kommer fram. Så vackert, så fint.

tisdag 1 maj 2018

Labacken - St Eriks Gille - Roslagsbros hembygdsförening

Labacken, Övra Söderby. Hembygdsgården som ägs av St Eriks Gille - Roslagsbros hembygdsförening.
Det har regnat - eller durat - under dagen, men i kvällningen skiner solen på det vackra huset.
Idag är det den 1 maj 2018. Är våren här nu?
Foto Anette Grinde