Sidor ...

söndag 30 juli 2017

Roslags-Kulla kyrka i Ljusterö Kulla församling

Kyrkor och kyrkogårdar skall besökas, betraktas och begrundas. Gravarna och människors liv skall funderas kring - vad hände och varför? Alltid finns det någon tanke som skall tänkas när vi vandrar på kyrkogårdarna. Vem och varför? Hur levdes liven? Varför byggdes kyrkan så och hur gammal är den? Varför får några så ofantligt mycket utrymme, nästan som en stor park, och andra så lite, så lite.

Roslags-Kulla kyrka är en träkyrka i ett landskap som har många stenkyrkor. Varför blev det just så? Ja, förstås för att någon styrde riktningen och denne någon styrde omfattning, material och genomförande. I den tid och på den plats som hen, eller vanligtvis en han, kunde styra riktningen på. Som andra har gjort på andra platser i alla tider, även mina egna förfäder.

Denna kyrka är byggd i början av 1700-talet, läser jag på församlingens hemsida och på wikipedia. Vi hittade ingen informationsskylt om kyrkan vid ingången till kyrkan.

Heter orten Roslags-Kulla, Roslagskulla eller Roslags Kulla? Vad är rätt?

Länkar om kyrkan;

Roslags-Kulla kyrka uppfördes under åren 1705–1706 av timmer i
en korsplan med centraltorn över korsmitten.

Vad är historien bakom texten på gravstenen och varför står texten på baksidan av stenen?












Ockelbo - vad kan man göra i Ockelbo?

Fiske.
I Ockelbo kommun finns sju fiskevårdsområdesföreningar (FVOF), läser jag på kommunens hemsida. Där sägs också att det efter inköp av fiskekort är tillåtet att fiska i nästan alla vatten. Några fiskevårdsområdesföreningar har arrenderat ut fiskevatten till fiskeföreningar eller klubbar, så där är det kanske lite särskilda förutsättningar. I trakten finns det möjlighet att fiska, så mycket är dock klart.
Skoterleder.
Ja, skoterleder går tvärs och kors genom landskapet. Det finns mängder av natur, sjöar och friluftsliv här. Det är möjligen bara snötillgången som sedan avgör sträckningen på turen.
Längdskidåkning & långfärdsskridskor
Ja, det finns längdskidspår i Ockelbo. På kommunens hemsida hittas var de är belägna. Kanske också om de är spårade och klara. Om snöläget är mindre gott, men det ändå varit kallt, så kanske långfärdsskridskor är en syssla att idka. Det finns gott om sjöar i området.
Slalom.
Jag ser en markering om en slalombacke i närheten (Rönnåsen). Där verkar det vara vacker vandringsnatur och milsvid utsikt. Det är inte heller så rysligt långt till Kungsberget, där backarna är fina under säsongen.
Löpning, cykling och vandring.
Fantastiska omgivningar, sjöar och natur. Det finns gott om leder, skogsvägar och fin natur. Ja, här kan man springa, cykla och vandra.

Wij trädgårdar.
Trädgården är vida känd. Detta skall förstås inte missas av den som gillar trädgårdarnas alla möjligheter.
STF Gästrikland inkluderar Ockelbo.
Friluftsfrämjandet Ockelbo.
Jädraåsens museijärnväg.
Inte alls långt bort från Ockelbo hittas den fina smalspåriga järnvägen som drivs av ideella krafter. Ja, ett riktigt fint utflyktsmål.
Jädraåsens bryggeri.
Jädraås bryggeri brygger öl, sägs det. Ja, det kanske tål att utforskas också det. Framför allt tål att det kanske att utforskas för att de är resenärer och svängde vänster i en korsning som gav en ny affärsidé. Sådant gillas.

Nära mitt i byn ligger järnvägsstationen.
Till Ockelbo är det alltså mycket lätt att ta sig. Tåg och buss bär hit, liksom vanlig bilväg. Per cykel eller vandringsskor går det förstås också att ta sig.
Systembolag?
Ja, mitt i centrum. Tillräckligt stort för ett systembolag, alltså. Ockelbo är därmed inte hur litet som helst.

Ica-butik?
Ja, mitt i centrum.

Turistinformation?
Ja, mitt i centrum.
Campingplats?
Ja, i närheten.
Blomsterbutik?
Ja, mitt i centrum.
Begravningsentreprenör?
Ja, mitt i centrum.
Långfärdscyklister.
Ja, här kan du passerar både i nord/sydgående riktning eller ost/västlig. Det finns intressen åt alla håll när man betraktar kartan. Strävar du mot kustnära vatten, mot de mörka skogar och långa vägsträckningarna eller vill se de vackra skogssjöarna runt i kring? Här finns natur, så det räcker till många.

Turism? Industrier? Kyrka? Bokhandel & pappershandel? Frisör? Klädbutiker? Loppis? Pizzeria?

Vad sägs om Ockelbo?

Vem passerar Ockelbo och varför? Vem stannar till i Ockelbo och varför?

Är Ockelbo en plats jag vill utveckla en speciell verksamhet på? Ja, kanske. Jag klurar & räknar på saken.

Anette Grinde






lördag 29 juli 2017

Norra stadsberget Sundsvall

Gärdesgård i Sundsvall - vid norra stadsberget. Gärdesgårdar är vackra, tycker jag. Särskilt de som är gjorda utan spik & ståltråd. På norra stadsberget i Sundsvall finns ett litet Skansenliknande område
med djur, gamla hitflyttade hus, Sundsvalls stadscirkus och andra kulturevenemang. Platsen är väl värd ett besök.
Ormmannen Göran Hermansson - en mycket huggormsintresserad man, som länge och intresserat berättade om sina ormeskapader, sin ormvänner och om miljön på norra berget. Han var uppenbart i sina invanda kvarter och med de djur han trivdes med. Det var liksom hans egen särskilda plats.

Svart och trygg ligger hen här och filurar. Ormmannen Göran Hermansson sitter och talar till den strax intill.
Himlens ständiga förändringar förundrar. Ibland är det klarblått, strax senare växer molnformationerna fram. Det står inte på förrän det trillar ner regn från himlen igen. 

Vi var i Sundsvall och på norra berget häromveckan och tittade runt. Södra berget besökte jag häromåret, när jag var i Sundsvall och höll kurs, så det fick vara denna gång. Norra stadsberget i Sundsvall är en fin plats att besöka. Kultur är en lämplig områdesbeteckning. Det är mer idrott på det södra stadsberget och mer kultur på det norra, hälsar vandrarhemspersonalen.

Här, på norra berget, finns ett litet Skansenliknande område med djur, gamla hitflyttade hus, Sundsvalls stadscirkus och andra kulturevenemang. Livet på bondgården, i fäbodvallen eller timmerkojan kan begrundas en aning genom de hitflyttade husen, de sommararbetande ungdomarna och de beskrivna berättelserna. Fika går förstås att få om man hittar rätt bland de fina husen. Ja, mat också förstås.

I området finns en huggormsplats. Där möter vi också huggormsmannen Göran Hermansson som gärna talar om sitt intresse. Vi trodde först att han var en galning som insisterade på att gå där man påtalat att man inte skulle gå, men förstod sen att han var en man med ett mycket stort intresse och kunnande om just huggormar. Det var skoj och intressant att lyssna till honom, vilket det ju oftast är när man tar sig tid för människor som gärna delar med sig av sina stora intressen. Skall vi kalla honom udda eller var det bara intresset som var (för oss) en smula udda? Oavsett vilket, så gjorde han oss glada.




torsdag 27 juli 2017

Arholma

Ön Arholma är vacker. Hon är belägen utanför Norrtälje. Du tar dig dit med båt från Stockholm, Norrtälje eller Simpnäs. En utflyktsdag gör sig bra hit. Ja, det går fint att övernatta också, förstås. Det kan du göra i din båt, på tältplatsen, på vandrarhemmet eller kanske i den stuga du har hyrt för ändamålet.

Det finns en krog nära hamnen. Den västra hamnen, dit båtarna går, alltså. Den östra hamnen kan du landa i om du kommer med egen segelbåt. Där finns gott om lä, tänker jag.

Sevärdheter är t ex båken med sommarutställningar, kyrkan som är öppen och den vackra Bull August-gården som nu är ett STF vandrarhem. På ön finns också aktiviteter (t ex Arholma Nord och kajakuthyrning) och en mataffär vid ankomstbryggan. Skärgårdsstiftelsen vårdar stora delar av Arholma, som också är naturreservat. Skärgårdsstiftelsen har också byggt en bastu på ön, som kan bokas av den som passerar eller bor på ön.


Den vackra Arholma kyrka, den fina kvarnen strax intill och den stolta flaggan vajande i vinden.


Dörren till den vackra kyrkan såg låst och stängd ut. Låst. Jag kände inte ens på den. Vi lämnade platsen, stängde
grinden och läste på anslagstavlan utanför. Fel ordning alltså. På anslagstavlan stod att kyrkan var öppen
dagligen. Jag blev tvungen att gå upp till kyrkan igen - ja, den var öppen! Så glad jag blir av öppna kyrkor.


Kyrkdetalj

Arholma kyrka










Brevlådor är intressanta när ägaren har ansträngt sig en aning. Jag skulle vilja se en större bredd och fantasi när det gäller brevlådor. Form, färg och utseende bör kunna variera mer. En gädda är förstås en bra variant. Det är det inte så många som har, eller hur? Om eller kanske när jag öppnar en butik så skall jag nog sälja brevlådor, fågelholkar, bihotell och motsvarande holkvarianter - och då bara sådana som har en smula fantasi. 

Hamnen på västra sidan, mot Simpnäshållet till. Hit går båtar från Simpnäs, Norrtälje och Stockholm.


Arholma kyrka.

Besök på Arholma 27 juli 2017.

A..







onsdag 26 juli 2017

Läby - Söderby

Läby - Vattholma - Rasbokil & Rasbo - Bärby - Solvalla - Knutby - Edsbro - Söderby. Sol & fint. Inga regnkläder idag!

Idag var vi utan karta. Det är lite svårt att navigera på småvägar då. Vi körde rätt och fel, men kom så småningom dit vi skulle. Googelmaskinerna var batterislutiga, men solcellsladdaren räddade läget när solen sken. I moln och skugga var den rätt oduglig, men med solglimtarna under dagen gick det ändå väl. Från Knutby hittade vi ändå, så då kunde solfångaren packas ner.

Dagens sträcka (22263 - 21259 =) 100 km. Turens totalsträcka (22263 - 12238) = 100 mil.



Morgonplats! Vi vaknar i ljuvlig tallskog idag igen. Himlen är hyfsat blå.



Årets cykeltur 12/7 - 24/7 2017
Söderby - Östhammar
Östhammar - Laxön/Älvkarleby
Laxön - Axmar
Axmar - Iggesund
Iggesund - Gnarp
Gnarp - Sundsvall
Sundsvall
Sundsvall - Hassela
Hassela - Orbaden/Vallsta
Orbaden - Ockelbo
Ockebo - Årsunda
Årsunda - Harbo/Läby
Läby - Söderby
= 100 mil

Årsunda - Harbo/Läby

23 juli 2017

Årsunda (ljuvlig tallskog) - Österfärnebo - Gysinge - Kerstinbo - Harbo - och boende någonstans här ute i skogen nära Läby. Lite lagom vilse och utan batteri i googelmaskinen. Vi var utan papperskarta här också. Ett inte alltför bra läge för att veta var man befinner sig.

Vi började dagen med att vakna i ljuvlig tallskog. En fin natt i tält. Vi fick ihop tältet hyfsat torrt, även om det var risk för regn. Frukosten intogs i en liten holk nära en bilracingbana (Årsunda motorstadion), där det pågick mild tävlingsaktivitet utan stora vrål (radiostyrda bilar tävlade).

Ett stycke vidare efter vägen stannade vi till vid en liten försäljningslokal där de sålde fint hantverk och hade ett litet café. Vi tog en fika & laddade telefonen. Plötsligt säger Leif - det där ser ut som Roine. Ja, då stiger mästerfotografen Roine in i lokalen. Rätt osannolikt - och roligt.

Vi har haft en fin dag utan regn. Riktning hemåt.

Dagens sträcka (21259 - 20349 =) 91 km

Frukostplats!

Fikatime!

Ja, här säljs kaffe & fint hantverk. Två unga tjejer hade detta som sommarjobb - baka, sälja kaffe och förmedla fint hantverk. När vi satt och fikade här (inne) steg mästerfotografen Roine plötsligt in i lokalen - också han ute på finfina äventyr.

Det är bra med kartor efter vägen, så man ser var man är. Här snart i Österfärnebo & Gysinge. I dessa trakter finns också Färnebofjärdens nationalpark. Vi cyklade kring fjärdens marker häromåret. Det är fina trakter som kan rekommenderas för den som letar efter utflyktsmål. Gysinge är också en plats som många besöker. 

Här svänger vi vänster och sen är vi en smula vilse ett tag.
Så småningom hittar vi en fin tältplats och sover gott. Inget regn. 






tisdag 25 juli 2017

Ockelbo - Årsunda

22 juli 2017

Ockelbo (Ockelbo vandrarhem) - Jädraås (smalspårig järnväg) - Järbo (stor träkyrka) - Sandviken - Forsbacka - Årsunda (tallskogsboende i tält).

Vi hade en himla trivsam morgon och frukost på vandrarhemmet. Vi mötte gäster från Vallentuna som hade många liknande intressen, typ cykling, motorcykelåkning och Indien. Vi hade också gemensamma bekanta. Det finns anledning att tro att våra vägar korsas igen. Vandrarhemsvärdarna såg vi inte till, de skötte ruljansen bara med telefon & swish - men vandrarhemmet gillar jag ändå.

Efter avfärd drog vi i väst/sydvästlig riktning mot Jädraås, där en smalspårig järnvägsstation hade tågets dag. Den drivs av ideella krafter och samlade mycket folk denna dag. Leifs barnbarn, med medföljande föräldrar, var där för bus och lek, så det blev förstås en nödvändig destination när vi nu var så nära. Det var skoj att se en sådan plats, driven av ideellt folk. Sån´t gör mig glad. Efter hej och hej då åkte vi vidare söderut till Forsbacka, via Järbo, Jäderfors och Sandviken. I Forsbacka fick vi en kort visning av den stora masugnen och fabriksbyggnaden innan vi hann få en kopp kaffe. Sen vidare söderut för att leta efter vandrarhem för natten. Vi gick bet på boendefrågan och fick istället campa i en ljuvligt vacker tallskog strax söder om Årsunda. Att bo i tält i vacker tallskog är fint, riktigt fint. Vi sov gott denna natt.

Dagens sträcka (20349 - 19476 =) 87,3 km


Detta hus gillas. Mitt i byn skall förstås ett vandrarhem ligga.

Jädraås - västsydväst om Ockelbo - med smalspårigt tågskoj för den tågintresserade.



Intresserad funktionär i teamet.

Vacker tallskog någonstans i Gästrikland. Ett ledkryss skymtar. Ja, sådana ser vi ofta här.



Fikapaus vid Kungsfors nära Kungsberget

Järbo - här fanns en stor träkyrka. Här fanns familjegravar som var
mer än 100 år gamla med alla namn skrivna. Man undrar över
levnadsöden när man ser att flera av barnen har dött i unga år.

Stax söder om Årsunda, riktning söderut. Fin nattplats i vacker tallskog. Riktigt, riktigt fint!





Orbaden/Vallsta - Ockelbo

21 juli 2017

Orbaden/Vallsta (Trollbo vandrarhem) - Växbo - Mohed - Bergvik (Variant & Konsum) - Lingbo - Ockelbo (Ockelbo vandrarhem, STF).

(Dagens sträcka 19 476 - 18 498 = 97,8 km)


De senaste dagarna har vi sett många skoterleder. Det går leder kors och tvärs över
vägen, igen och igen. Ofta har de skotermärket på sig, men ibland korsar också
vandringsleder vägen. Det känns fint att de finns så många iordningställda leder
för rekreation och brukande även för de som inte har egna marker att njuta av.

Grön, grönare och grönast. Huvudsaken är att skogen är frisk och kry, att den finns kvar och att vi alla kan njuta av den.

Ockelbos vandrarhem. Detta hus gillar jag! Ja, rent av så mycket att jag skulle kunna tänka mig att köpa det!


Hassela - Orbaden/Vallsta

20 juli 2017.

Hassela (Hassela vandrarhem - hit återvänder vi gärna) - Bricka (oj, vilket loppis) - Friggesund - Bjuråker - Delsbo - Kalv - Nor - Medsand - Orbaden (Trollbo vandrarhem - hit återvänder vi inte gärna).

Idag har vi passerat långa skogspartier, med väg utan särskilt mycket trafik.

Vi landar på kvällen på Orbaden/Vallsta (Trollbo vandrarhem) en bit söder om Järvsö. Till detta vandrarhem tänker jag mig inte återkomma. Opersonliga värdar, illa placerade gäster och fasansfullt lyhört.

(Dagens sträcka 18 498 - 17555 = 94,3 km)



Med för långt till nästa, långa rakor och uppförsbackar och "nog för idag" stannade vi här igår. Det var ruggigt även inomhus, så vi fick brassa på elementet en stund. Då blev det varmt och gott. Värdparet pratade gärna. Han var gammal långfärdscyklist - sådant gillas särskilt, ofta av både oss och den andra. Det gillas att tala om gemensamma äventyr. Detta var ett udda hus, hyfsat stort, ingrävt i skogsbacken och med mycket liten parkering. Det kan dock gott rekommenderas för den som söker boende i trakten. Trivsamt!

En fin liten trollbacke mitt ute i skogen är uppmuntrande för den som passerar. Ja, just här bodde dess troll. Finfint!

Här fanns ett helt gäng glada troll!

Trollmor kom just från frissan! 

Raka skogsvägar utan ände!

Jag gillar skogssjöarna - det är vackert stillsamt här! 

Bricka - Bjuråkers bygdegård - oj, oj, oj vilken fantastiskt loppis! 

Det finns gott om gräns- och milstenar längs vägarna. Ibland är de av järn och ibland är de av sten.
Oavsett vilket, så gör de mig glad! De minner om förfluten tid. Hur levde de här, då när det begav sig?

Ibland baxnar man av vyerna, som inte gör sig detsamma på en telefonbild som i verkligheten. Det är verkligheten som är fantastiskt - kanske som belöning efter en stretsam skogscykling, fartfyllda äventyr eller ett tålamodsprövande regn.
Sverige är fantastiskt vackert. (Kalvsjön & byn Nordsjö öster om Järvsö, sydväst om Delsbo).



onsdag 19 juli 2017

Sundsvall - Hassela

19 juli 2017.

Sundsvall - Hassela.

Kuperad skogsväg. Skog på ömse sidor, eller hyggen. Få byar, få hus. Mycket uppför, stretsamt. Ja, fint ändå. Det är så många skiftningar, så många olika miljöer. Det är fantastiskt att se. Ja, det var mest skog idag.

Mitt ute i ingenstans satt en kille med märkliga 3D-glasögon och en konsol - och flög en liten drönare över väg och ängar. Lite obehagligt. Han hade nog skoj, som det verkade, men han flög den så aggressivt så det var obehagligt för oss som passerade. Med de glasögon som han bar var det nog som i en liten simulator, att det var som om han satt i drönaren. Ruskigt, helt enkelt, men han verkade trivas där han satt på sin stol vid vägkanten.

Vi bor idag på Hassela vandrarhem. Ett äldre par driver ett vandrarhem i ett äldre hus byggt i en skogsbacke. Fint & bra, men en smula udda. Jag inspekterar badrum nu allteftersom. Detta var specialbyggt, med kokhett vatten och risk för skållning. Får man verkligen ha så varmt vatten utan termostat? Ett barn skulle lätt kunna skada sig på detta vatten - värmen är helt klart en risk för skada här. Badrummet var ett litet krypin, fixat av en amatör. I Gnarp var badrummen lutade åt fel håll och vattnet rann ut mot dörrarna. I Sundsvall var det i sin ordning, även om ressällskapet där hade åsikter om hur man fäster en hållare på väggen. Man kan le åt diskussionerna. Var och en ordnar sitt, på det sätt som nöden kräver och som den som gör konstruktionen har kunskap till.

Oavsett badrumskonstruktioner kom vi alltså till Hassela idag. Vi promenerade runt i byn, som inte gick på så många knop. Här fanns en liten matbutik, en pizzeria och ett loppis förstås. En pizzeria och ett loppis finns på nästan varje ort landet runt. Det är rätt fantastiskt, tycker jag.

Vi drar vidare mot syd under morgondagen, vill jag tro.


Långa, raka vägar. Nära skogar. Fint. Uppför är förstås en smula jobbigt, men det är sådant
man får stå ut med på sina cykelturer landet runt. Vissa landskap är mer uppför i än andra. Vissa
landskap har mer skog än andra. Cyklarna är ojämnt lastade. Om man släpper taget faller de lätt. Leif
parkerade cykeln, som kom i obalans och föll över honom ute på vägbanan. En märklig volt. De som kom i en bil
när det hände blev en smula förskräckta men hann stanna i god tid. Allt gick väl - och det kan les åt i efterhand.

Till slut fick vi slå oss ner i vägkanten för en fikapaus. Fint ändå.

A..


(Dagens sträcka 17555-17009 = 54,6 km)


Sundsvall & ormmannen i parken

18 juli 2017

Vi träffade ormmannen Göran Hermansson i Sundsvall. Han hade god erfarenhet av huggormar och gick runt i ormområdet och kallade på dem. Vi trodde först att han bara var en smula galen, men det visade sig att han var en talför huggormsfantast. Han var god vän med alla ormar som bodde i området, uppe i den fina parken på Norra berget i Sundsvall.

Vi själva bodde på vandrarhemmet strax intill (Gaffelbyn, Norra berget, Sundsvall).

En svart huggorm

Ormmannen talar lugnt med sin ormkompis . som är döv, men känner lukt och vibrationer. De är väl bekanta med varandra.