Sidor ...

torsdag 31 maj 2012

John Bauers skogar...

John Bauers skogar
Text David Söderlind
Foto Mats Andersson
Isbn 978 91 633 8501 8
2011
Concret.se - matsandersson.nu

Det är en sällsam berättelse om John Bauer. Vi ser livet, vi ser tragedin, vi ser kärleken och vi ser hans bilder, nu genom Mats Anderssons fotografier.

David Söderlind har skrivit. Mats Andersson har fotograferat. Jag läser berättelsen och sörjer. Det är tragiskt och fasansfullt. Det är lika tragiskt nu, som när det hände. Olycksaligt. David Söderlind berättar om John Bauer, om hans familj och de öden som de står för. Berättelserna är formulerade utifrån sparade brev, artiklar, böcker liksom från kunskap bevarad hos Jönköpings läns museum.

I boken finner vi också glädjen och kärleken. Den enkla och den komplicerade. Den till naturen och den till människorna. Textmakaren David Söderlind skriver väl.

Mats Andersson fotograferar. Han har vandrat i John Bauers spår. Han har sökt det trolska som Bauer såg. Han har sökt och funnit. Genom hans bilder ser vi kärleken till naturen, det trolska och fantastiska. Han bär en förkärlek för det mörka, men ljusets strimmor når oss i varje bild. Han bär en kärlek för annorlunda bilder, som passar sig väl. De är vackra, krävande och konstnärligt speciella. Ja, fotograf Mats Andersson fotograferar väl. Annorlunda och väl.

Boken får mig att njuta. Den innehåller god, om än väldigt sorglig, text. Den innehåller också vackra bilder, som talar till mig, som får mig att undra, begrunda och som får mig att le. Bilderna får mig att längta.

John Bauer älskade naturen. Han skapade fantastiska bilder för våra små. Jag ser att Mats Andersson också älskar naturen. Han skapar fantastiska bilder för oss vuxna.

"Tomtarna finns där.
Bortbytingarna likaså.
För de som vill se."

Och ja, visst finns tomtarna och trollen i bilderna. Titta, så får du se.

Köprekommendation? Ja!

Anette Grinde




Länkar & sånt...
Adlibris - Bokus - John Bauer - Neva Books -  Mats Andersson - Mullsjö Fotofestival 2012. Knuff om böckerKnuff om Isbn 978 91 633 8501 8.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturfotograferna - John Bauer -  Bloggare om naturfotograf - Mats AnderssonDavid Söderlind ...  Kungliga biblioteket. Concret.se - Å r s t i d e r n a av Mats Andersson. - 24 bilder säger samma som 1977 ord, av Mats Andersson & David Söderlind. - Djur. 66 bilder. Foto Mats Andersson. -  David Söderlind. Wikipedia om John Bauer. -

onsdag 30 maj 2012

Hon ger sig aldrig...

Jag känner inte till någon som är så vacker som hon. Hon är som en strålande sol. Maj är hennes bästa tid. Hon ler, njuter och lever i fulla drag. Hon tar för sig och är. Hon syns. Ingen kan missa henne.

Därtill är hon stretsam. Hon är envis som synden. Hon är beundransvärd. Hon är stark och stolt.

Ändå är hon avskydd av så många. Kvinnor och män ser med avsky på henne. De vill inte vara hennes vän. De vill inte ha henne nära. De gör allt de kan för att mota henne. De använder våld, hot och vrede. De som bär riktig ovilja använder ibland också gift.

Hon ger sig ändå aldrig. Aldrig någonsin skulle hon ens fundera på att ge upp. Hur stretsamt det ibland ter sig. Nej, minsann, hon växer. Hon glöder. Det fullkomligt strålar om henne.

När någon motar, hackar och avskyr så tar hon ändå nya tag. Någon Jante finns inte i henne. Hon bär inte heller någon tanke som innebär att hon tyst och stillsamt skall backa.

När någon säger, nej, henne vill vi inte ha här så tittar hon bara lite stillsamt leende mot dem. Ja, hon ler sådär som bara hon kan. Jag kommer tillbaka, tänker hon milt. Deras angrepp bryr hon sig helt enkelt inte om. Ja, ibland blir de hårda. Riktigt hårda. Men, hon kommer alltid tillbaka. Hon trivs med sin tid, med sitt liv och hon trivs med allt det vackra i denna tid.

Ja, visst är det så. Hon kan helt enkelt inte motas. Hon vet att hon är vacker, även om alla inte håller med. Hon är fantastiskt stretsam. Vilket vi bör lära oss av.

Vi bör lära oss att maj är en fantastisk tid. Vi bör lära oss att vi skall tro på oss själva, att vi skall lägga Jante i sopkorgen och vi skall se att vi är vackra (såväl utanpå som inuti). Vi skall också inse att vi har rätt till ett gott & jysst liv, där vi inte skadar andra.

Systra sa att hennes granne inte tyckte om henne, och att hon då kände att också hon borde tycka och göra så. Alltså, agera med frenesi och avsky. Men, varför då? Varför skall vi tycka illa om henne som är vacker och stretsamt fantastisk? Hur kan vi avstå från att beundra det som är så aktivt och starkt? Och varför skall vi lägga krut på en strid vi ändå kommer att förlora?

Aktiv, envis, vacker och stark vill jag vara. Precis som hon. Hon - vackra Fru Maskros, här strax intill.

Anette



 Knuff om blomsterhav - jante -  Bloggare om maskrosVilla uthyres i Roslagen.

Jag önskar mig helt enkelt fler skribentuppdrag...

Syster ringer & meddelar att hon tycker att det är roligt med ekonomi och skattefrågor. Hennes nya bolag ger henne anledning att leta information. Hon gläds åt den nya kunskapen. Jag gläds med henne.

Själv är jag mördande dödstrött på ekonomi- och skattefrågor. Det är helt enkelt inte roligt alls, längre. Ja, utbildning & information är skoj - men det praktiska hanterande roar mig inte längre. Inte alls. Det är en god kunskap att ha med sig i bagaget, när man arbetar med företagare och företagandet, men det praktiska hantverket får någon annan handha framledes. Jag tror mig gå mot ett avslut vad gäller denna del.

Det roar mig däremot att orda och att skriva. Orden, texten och bilden roar. Formen likaså. Informationen roar. Den som är tydlig, är korrekt och skapar mer. Inte den som bara skapar onda ord & frustration i retur.

Ja, skrivandet roar. Så, det är hög tid att byta bana och istället roa sig med sådant som roar. Det som roar är t ex ordandet och skrivandet om företagandet/näringslivet, människorna, naturen, fritiden, bistånd, människors väl, idrott, motorcykel och rättvisa. Och Indien, förstås. Med mera. Det finns ju mycket roligt att skriva om. Det bör sålunda vara detta jag skall göra - mer av. För visst är det så, att man skall göra det man tilltalas av. Såsom att orda - föreläsa, berätta, inspirera. Och att skriva - informera, utforska & utreda liksom att fotografera - dokumentera eller mest bara njuta av allt det fantastiskt vackra.

Just nu önskar jag mig en fotograf med ett annorlunda bildsinne, som vill samarbeta kring en bok.

Jag önskar mig också fler skribentuppdrag. Ord om t ex människor, kultur, böcker, föreningar, resor, upplevelser, vår nära natur, idrott, företag, äventyr, människors väl & deras utmaningar - eller annat - skriver jag gärna.

Det är hög tid att vandra på nya spår...

Anette Grinde
- För samtal om ord, text, föreläsningar, bild, mm - kontakta mig gärna via; anette.grinde (snabel-a) foretagshuset.net eller per tele 0708 905 731



 Knuff om fotograf - Sverige -  Bloggare om fotografVilla uthyres i Roslagen.

Jag önskar mig en fotograf...


Just nu önskar jag mig en fotograf med ett annorlunda bildsinne, som vill samarbeta kring en bok.

Känner du en sådan? Kontaktinfo här.


A..




 Knuff om fotograf - Sverige -  Bloggare om fotografVilla uthyres i Roslagen.

tisdag 29 maj 2012

Fritidshus till salu...

Jag besöker hemnet och finner mängden fastigheter som är till salu. Där finns nytt och fint, där finns gammalt och säreget och där finns sådant som man undrar över.

Varje år byter mängder av fastigheter ägare, men det verkar alltid vara några som är hopplöst svårsålda. Vad beror det på? Hur kommer det sig att något av huset har varit till salu i mer än ett år? Beror det på huset eller beror det på miljön? Eller beror det på säljaren eller på mäklaren? Eller beror det på beskrivningen eller prislappen?

Ett hus i Gräsö, Hallstavik, har varit till salu (enligt hemnet) i 442 dagar. Mäklaren skriver; För åretruntboende eller bekväm fritid. Lantligt beläget hus byggt i lösvirke. Eget v/a. Altandäck. Natur- och skogstomt. Ca 1 mil till Hallstavik. Beskrivningen är torr som fnöske och informationen är helt oinspirerande. Kan den månne göras bättre? Svensk Fastighetsförmedling i Norrtälje ansvarar för objektet. För ca 14 dagar sedan beställdes ett prospekt. Mäklaren svarade att hon var borta på semester, men att hon snart skulle återkomma. Då skulle hon sända prospektet. Det har ännu inte anlänt.

Fantastisk genuin Roslagsmiljö på Singö. Denna fastighet delar tillsammans med tre andra på en samfälld fastighet S 17 där man har tillgång till egen sandstrand, bygglov finns för brygga, tillfällig tillgång till flytbrygga. Vacker utsikt över Singöfjärden från båda planen i huset där man kan se cirklande havsörnar. - skriver Benny Forsius på Mäklarringen i Norrtälje om huset på Singö med en tomt på ca 1900 kvm med vatten i vyn. Fastigheten har legat på hemnet i 377 dagar.

Jag promenerade förbi hos Länsförsäkringar i Norrtälje häromveckan. Där fanns vinterbilder på hus som talade om vackra sommardagar. Samma sak finner jag hos Roslagens Sparbanks mäklare. Har mäklarna inte tid att uppdatera prospekt och bilder, när det ser ut att behövas? I en raskt närmande sommartid känns det tossigt att titta på vinterbilder. Det är också en tid sedan snön lämnade våra trakter. Skall vinterbilderna vara kvar? Är det den bästa marknadsföringen för bostäder och fritidshus, som säljs för sommartrivsel i vår/sommartid?

Jag undrar hur säljaren tänker - när huset inte blir sålt? Vet de att mäklarna inte svarar på frågor eller sänder den info som efterfrågas? När det går månad efter månad utan resultat? Hur många tittar på huset, igen och igen? Är säljaren nöjd med beskrivningen, antal visningar, bud & konsekvenser? Varför låter de huset ligga kvar hos mäklaren, när det inte blir sålt på så länge?

Undrar. Förundrad.


A..








Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om fastighetsförmedling - Hallstavik -  Bloggare om LänsförsäkringarVilla uthyres i Roslagen.

måndag 28 maj 2012

Djur. 66 bilder. Fotograf Mats Andersson

Titel: Djur. 66 bilder.
ISBN: 9789163700439
Förlag: Concret
Fotograf: Mats Andersson
2011 (Vänligt signerad - Nr 131 av 166)

Hans bilder är annorlunda. Tilltalande annorlunda. I boken om - djur. 66 bilder - möter vi djuren. Vi möter de små, de stora, de vilda och de exotiska. Djuren, som han äskar & njuter av att betrakta och att fotografera. Vi möter dem inte som vi brukar.  Här möter vi dem på helt nya sätt. Det är befriande ljuvligt att möta dem. Jag känner dofterna, värmen, njutningen, spänningen, närvaron och glädjen.

Bilden av trollsländan (s 6-7), fotograferad i Småland i juli 2011 - är magisk. Det är en bild av verkligheten, som ändå är helt verklighetsfrämmande. Trollsländan är i sig liten, men här gör den bilden. Den är hela bilden, fast den bara är en liten del. Strax ser jag att utan resten skulle den inte göra sig alls. Trollsländan, skogen, himlen, mörkret och ljuset skapar tillsammans en fantastisk bild. Det är mörkt och hotfullt, men ändå ljuvligt vackert. Trolskt, i ett ögonblicks verk.

Ja, det går många älgar i våra skogar. Och på våra hyggen. Mats Andersson har fångat några. En av dem står ensam i mörkret (s 38). Jag känner sorgsenheten och tyngden, men också friheten i naturen. Jag känner storheten. Skogens konung är ett fantastiskt mäktigt djur. Stillsamt vandrar den i sin natur, begrundar. Just här vandrar skogens konung utan skog. Kanske är det därför sorgsenheten och tyngden vilar över bilden.

Hunden Frasse (s 72), njuter av naturen i Småland. Jag känner den stilla kvällen. Jag känner lugnet. Närvaron. Nuet. Lugn och trygg njuter han sin afton. Kvällen känns ljum och skön.

Strax bortom (s 74) ligger dovhjortarna i gräset och njuter av tystnaden. De lyssnar, men ligger tryggt kvar. Bilden är som en vacker målning, med ljuset, tystnaden, doften och skogens längtan tydlig. Här är det tryggt att vara. Här finns ingen rädsla alls.    

Bilderna i denna bok påverkar mig. De skapar glädje. Jag ser, känner och hör. De tilltalar - när de talar till mig. Mats Anderssons bilder är särskilda. Speciella. Han bär en kärlek till naturen och till djuren. Han bär en tydlig kärlek för det diffusa, men finner ändå djuren och naturen specifikt.

Kraften i naturen är tydlig i hans bilder. Den känns.  

Anette Grinde




Boken beställer du lämpligast direkt av fotografen; Mats Andersson


 Adlibris - Bokus - Knuff om böcker. Knuff om Isbn 9789163700439.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturfotograferna - djur -  Bloggare om naturfotograf - Mats Andersson  ... Kungliga biblioteket. Recensioner.

söndag 27 maj 2012

Hitta Ut. Nu


Nej, det där med orientering har aldrig varit min starka sida. Jag springer för långt - jag kan alltså inte läsa kartan så noga att jag ser hur långt det egentligen är mellan kontrollerna. Jag finner mig själv vara flera hundra meter förbi kontrollen, innan jag börjar titta mig omkring. Jag kan inte läsa landskapet i förhållande till kartan. Stenen förefaller ligga på en annan plats, liksom även stigen som så väl finns utmärkt. Orientering kräver en helt annan närvaro, än vad jag hittills lyckats prestera på mina löparrundor. Närvaro, tålamod & uppmärksamhet, förefaller krävas i detta. Kanske är det där det brister?

Ja, det är nog också så att man behöver öva mer för att bli duktig. Det vore onekligen roligt att kunna orientera, kunna springa i skogen och därmed också hitta rätt (utan att bli ompromenerad av äldre herrar med käpp).

OK Roslagen - orienteringsklubben i Norrtälje - har tillsammans med Norrtälje kommun & ett gäng lokala sponsorer anslutit till Hitta Ut som finns på flera platser i Sverige. Uppsala, Härnösand, Sundsvall, Västerås, Göteborg och Jönköping är ytterligare exempel på städer som är med i projektet. Man kan alltså delta på många platser, hitta sin egen nivå och göra det när man själv önskar. Det passar alla åldrar och kan göras även om man dras med olika mått av orörlighet. Nivåerna grönt, blått, rött och svart är som pisten i slalombacken. Lätt, svårt eller svårast - gör det roligt och lagom utmanande för den som kan och vill.  

Så. Nu när Hitta Ut har utformat sin nya karta kanske det är läge att ge sig i kast med detta. Kartan har sänts, via Norrtelje Tidnings Helgbilaga, till de som bor i centralorten. Själv cyklade jag in till den stora staden för att hämta den igår. Den låg lättillgänglig i en låda utanför Turistbyrån i Norrtälje. Själva Turistbyrån var (märkligt nog) stängd denna lördagsförmiddag i turisttider i vackra Roslagen. Jag tror också att kartan skall finnas t ex på Norrtälje Stadsbibliotek & på Norrtelje Tidning.

Jag provade några av kontrollerna på vägen hemåt igen. Det gick väl sådär, kan man säga. Två av kontrollerna fann jag inte alls, en återfanns efter en stunds vimsande mellan stenar & höjder, och en prickades finfint. - Alltid något. Men inte gott nog. På´t igen, får nog gälla. Det är riktigt störande om jag inte skall kunna få till orienteringen på ett bättre sätt. Detta måste det onekligen bli bättring på.

Anette Grinde



HittaUt.Nu - OK Roslagen - NaturNäraÄventyr -  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.

lördag 26 maj 2012

Dagens ord....




Dagens ord hos 1av3.se är en skrivövning. Det är ett sätt att forumlera sig kring ett ämne, en tanke. I syfte att lära, förkorta, skriva & kanske också att njuta. Dagens ord är rusta.  Ja, tanken kan gå till en butikskedja. Den tanken lämnar jag därhän. Tanken kan också gå till att rusta för något. Som att ställa i ordning, göras redo.

SAOL (Svenska Akademiens Ordlista) säger; Rusta; förse med eller skaffa krigsmateriel. Utöka krigsmakten. Göra i ordning. Rusta upp; sätta i stånd, förbättra.

Krigsmakten rustar sig för försvar. Jag rustar mig för frukost. Någon rustar sig för en tentamen, någon för ett springarrangemang och någon för en mc-färd i vackra Roslagen. Jag kan också rusta ett hus eller en trädgård, där innebörden blir att förbättra, sätta i stånd - som i att göra riktigt fint.

Jag är rustad när jag står redo. Jag är rustad när jag har hängt på mig min rustning - den som skyddar mig från att såras eller allvarligt skadas, vare sig det rör min själ eller min kropp. - Då är jag klar för det som är min uppgift. - Då är jag så klar så att det finns förutsättningar att det skall gå tillräckligt bra.

Vi bör rusta oss för dagen.
Tänka den god,
men ändå vara beredda på ondskan runt hörnet.

Vi bör rusta oss för dagens möten.
Tänka dem vara öppna och vänliga,
men ändå vara beredda på de som är hårda och oförsonliga. 

A..



1av3.se. SAOL.    Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om 1av3.se - dagens ord -  Bloggare om 1av3.se -

fredag 25 maj 2012

å r s t i d e r n a - fotograf Mats Andersson



å r s t i d e r n a
Fotograf Mats Andersson
Texter David Söderlind
Isbn 978 91 633 5882 1
2009

Mats Anderssons fotografier är mörka, dova och vackra.
Ibland smyger sig också ljuset in.


Bilderna få mig att undra.
De får mig att längta efter svar.
Vad gömmer sig där bakom, egentligen?

Men kanske
måste jag
inte
veta

Kanske är det nog 
att bara se...känna...& längta...

Utan bilder kan vi inte vara...

Trollsjön, Västergötland (s 173-174)

Med mjuka steg
vandrar trollen
i kanten
De tittar försiktigt fram
som för att se
när Ronja kommer

Mullsjö fiskdammar, Västergötland (s 157)

Ljuvligt skira älvor 
dansar 
bortom
bortåt
sakta

Vättern vid Brunstorp, Småland (s 132)

Bortom
omslutande grönska
mjuknar 
vattnet
av tiden

Fryst
en kort sekund
ger oss en annan bild
av livet som forsar fram

Mullsjö fiskdammar, Västergötland (s 47) 

Jag skymtar vatten
nästan som en björkstam
i ett färgsprakande ljus
av höstlig grönska

Utan bilder kan vi inte vara
Jag drar djupa andetag
njuter stilla
av bildens sällsamma kraft





Boken köper du hos Mats Andersson eller Concret.




 Adlibris - Bokus - Knuff om böcker. Knuff om Isbn 978 91 633 5882 1.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturfotograferna - Sverige -  Bloggare om naturfotograf - Mats AnderssonDavid Söderlind ... Kungliga biblioteket.

torsdag 24 maj 2012

24 bilder säger (inte) samma som 1977 ord

24 bilder säger samma som 1 977 ord
Foto Mats Andersson
Text David Söderlind
Isbn 978 91 633 7428 9
Exemplar nr 340
Upplaga 500 ex - numrerad upplaga.
2010

En fotograf. En skribent. Ett uppdrag. Att utmana varandras kreativitet.

Ena veckan har Mats Andersson sänt en bild till David Söderlind. För David att skriva om. Nästa vecka har David sänt en text till Mats. För Mats att möta med en bild. Resultatet är samlat i denna bok. Det består av 24 bilder och 1 977 ord.

Bokens titel - 24 bilder säger samma som 1 977 ord - stämmer inte i min tanke. En bild och ord kan aldrig sammanvävas till något som är samma. Orden formuleras som en tanke med anledning av bilden eller som något som skall skapa bilden, men den kan aldrig vara samma som en bild. Och det blir antagligen helt annorlunda när nästa person betraktar bilden - eller texten. Bortsett från detta finner jag fotografens och textmakarens tanke sympatisk. Det är en tanke som utmanar, spänner och frestar. Den är lätt, samtidigt som den ter sig oerhört svår. Jag gläds allteftersom jag läser och betraktar. Kreativiteten utmanar. Den skapar mer.

Mats Anderssons bilder är diffusa. Abstrakta. Mörka. David Söderlinds texter kräver. Som poesi gör. Vilket för övrigt Mats Anderssons bilder gör också. De kräver och förundrar.

Hålet i mitt hjärta ger mig hjärtklappning. Jag läser den igen. Och igen. Texten dansar genom den bild min tanke ger mig. När jag sedan betraktar den bild som fotografen ger mig, ser den annorlunda ut, men ändå lite lika. Så när som på färgen, som ändå ändrar sig allteftersom.

I bilden till Avsaknad av saknad ser jag livet i dimma. Som att det tonar bort. Det är ljust, men ändå mörkt. Det är klart blått, men ändå helt färglöst. Som en dov nyans. Som när något försvinner i oskärpans glömska. Sakta tonas bort.

Ånej, här är bilden fel, tänker jag när jag läser om 45 sek på Storgatan. Jag längtar här efter bilden av pappan och sonen som går tillsammans. På bilden är sonen ensam. Bilden och texten talar inte samma. - Eller ser du något annat? Men, kanske står pappan ändå där strax intill. Kanske står han i kanten, strax utanför bildkanten. Visst gör han det? De är ju tillsammans, så han kan ju inte vara så långt bort.

Texten Det är dofterna jag minns bäst - stämmer väl till bilden. Eller är det tvärtom? Dofterna känns. Jag ser minnena och mötet. Jag ser kon som böjer sig i en bugning och drar sin mule genom gräset. Jag känner gräset. Jag känner kons mjuka mule. Jag hör sommarskratten rulla över ängarna samtidigt som jag känner dofterna. De ljuva. De starka. De njutbara. Och de som kon lämnar efter sig.

Bilderna är vackra. Ofta mörka. Särskilda. Texterna är enkla, men ändå krävande. Fotografens och textmakarens utmaning till varandra - den som ger oss bild & ord, att läsas & betraktas var för sig och tillsammans - tilltalar.

Jag vill se mer.
Jag vill se fler bilder. Att betrakta. Tolka. Jag vill se texter som hör till. Som jag kan lyssna till. Begrunda. Vända.

Text & bild.
Tillsammans.
Som en enhet. Eller var för sig.

Boken beställer du genom Mats Andersson eller David Söderlind (se länkar här nedan). Läs den sedan långsamt.

Av dessa herrars kreativa kraft ser jag gärna mer.

Anette Grinde





Länkar & sånt till detta inlägg...
Adlibris - Mats Andersson - David Söderlind - Bokus - Wikipedia - Neva Books - Concret - ...


Knuff om böcker. Knuff om Isbn 978 91 633 7428 9.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturfotograferna - Sverige -  Bloggare om naturfotograf - Mats AnderssonDavid Söderlind ... Kungliga biblioteket. JönköpingsNytt.


Bokbloggerskan samlar bokrecensioner från Reflektioner Allteftersom....

tisdag 22 maj 2012

STF Roslagskretsens höstprogram 2012

Söndagen den 5 augusti 2012. Vi besöker hembygdsgården Labacken, Övra Söderby/Roslagsbro. 

Samling kl 1200. Övra Söderby - för gemensam promenad till den vackra och välvårdade hembygdsgården. Gården har ”öppet hus” och vi får möjlighet att titta på byggnader, inventarier och redskapssamlingarna i såväl det stora huset som i den nybyggda utställningslokalen.

Pris 20 kr för medlem i STF (ej medlem 30 kr). Avgiften betalas till Bg 620-3657 tillhörande STF Roslagskretsen.

Anmälan med inbetalning av avgiften senast 1 augusti 2012. För ytterligare information, vägbeskrivning & anmälan kontakta; Anette Grinde 0708 905 731 eller roslagskretsen@stfturist.se

Information om denna och andra aktiviteter finner du också på vår hemsida; www.svenskaturistforeningen.se/roslagskretsen 


Lördag den 25 augusti 2012. Prova att paddla havskajak i Roslagens skärgård.

Vi börjar dagen kl.10.00 på Gräddö Brygga med genomgång av kajaker, paddelteknik och säkerhet. Sedan glider vi ut i vattnet och paddlar i ett lugnt tempo vidare mot vårt lunchstopp. För den som önskar finns möjligheten att ta ett bad i samband med lunchen. Efter lunch paddlar vi åter till Gräddö Brygga för att vara där ca kl.14.00. 

Denna tur passar för dig som vill prova på och paddla under säkra förhållanden tillsammans med Kajak & Utelivs duktiga guider. Efter turen finns det möjlighet för de som önskar att examineras för Paddelpasset nivå vit, vilket är den första nivån i Kanotförbundet utbildningsstege. 

Maxantal deltagare 12 personer. Pris 120 kr för medlem i STF (ej medlem 160 kr). Avgiften betalas till Bg 620-3657 tillhörande STF Roslagskretsen. Anmälan (med inbetalning av avgiften senast 12 augusti) till; roslagskretsen@stfturist.se 

För ytterligare information kontakta; Anette Grinde 0708 905 731, (eller mail, ovan).

Information om denna och andra aktiviteter finner du också på vår hemsida; www.svenskaturistforeningen.se/roslagskretsen 


Lördag 1 september 2012. Skördemarknad med biodlingsfokus. 

I Nyby är det skördemarknad i och utanför det lilla kapellet som numera är en hembygdsgård. Dan Egerland driver sin biodlingsverksamhet strax intill. Han visar oss en demonstrationskupa med levande bin och berättar hur bina lever och hur de tillför till vår natur. I bygdegården finns gott fika och några sittplatser.
Kl 1100. Nyby kapell/hembygdsgård (beläget mellan Rörvik & Råda)

Till Nyby tar man sig med egen bil eller med SL-buss nr 645. 

Pris 20 kr för medlem i STF (ej medlem 30 kr). Avgiften betalas till Bg 620-3657 tillhörande STF Roslagskretsen. 

Bindande anmälan med inbetalning av avgiften senast 30 augusti 2012. 

För ytterligare information & anmälan kontakta; Anette Grinde 0708 905 731 eller roslagskretsen@stfturist.se

Information om denna och andra aktiviteter finner du också på vår hemsida; www.svenskaturistforeningen.se/roslagskretsen 


Lördag 15 september 2012. Vandring efter Roslagsleden

Vi åker buss till Roslagsbro kyrka och vandrar sedan åter till Norrtälje. Sträckan är ca 10 km och går i ett vackert roslagslandskap. Traktorspår, grusvägar, fina byar och lantliga miljöer passeras under vandringen. Kanske får vi lyssna till fåglarna som sjunger i kanten, kanske går fåren i hagen strax intill vägen och kanske går rådjuren och älgarna på ängarna strax intill. 

Pris 20 kr för medlem i STF (ej medlem 30 kr). Avgiften betalas till Bg 620-3657 tillhörande STF Roslagskretsen. 

Anmälan (med inbetalning av avgiften senast 13 september) till;  roslagskretsen@stfturist.se eller per telefon till Eva Eriksson, se tele nedan.

För ytterligare information kontakta; Eva Eriksson 0176-15277, 0722 015 277, (eller mail, ovan).

Information om denna och andra aktiviteter finner du också på vår hemsida; www.svenskaturistforeningen.se/roslagskretsen 


Onsdagen 17 oktober 2012. Kretsafton med STF Roslagskretsen

Kl 1830. Norrtälje Stadsbibliotekt (konferensrummet, en trappa upp).

Vi välkomnar våra medlemmar och andra intresserade för ett samtal om vad som pågår i kretsen, i STF i stort och passar samtidigt på att lyssna till en föreläsning om en naturupplevelse som heter duga.
 
För ytterligare information kontakta; Anette Grinde 0708 905 731, roslagskretsen@stfturist.se
  
Information om denna och andra aktiviteter finner du också på vår hemsida; www.svenskaturistforeningen.se/roslagskretsen 



20 oktober 2012. Tunnbrödsbakning i vedeldad bakugn.

Vi bakar tunnbröd i en vedeldad bakugn i Friluftsfrämjandets klubbstuga Gläntan, i Rimbo. Detta är en mycket uppskattad aktivitet, så anmäl dig med skyndsamhet! Avgift för medlem i STF 120 kr, ej medlem 150 kr, betalas till Bg 620-3657 tillhörande STF Roslagskretsen. (Betalningen görs efter instruktion från Inga-Britt Jacobson).

Anmälan skyndsamt, dock senast den 10 oktober till Inga-Britt Jacobson 0176-107 31, eller roslagskretsen@stfturist.se

Information om denna och andra aktiviteter finner du också på vår hemsida; www.svenskaturistforeningen.se/roslagskretsen 


5 december 2012. Årsbokspresentation

STF utkommer årligen med en fin årsbok, som ingår i medlemsavgiften. Årets bok har, som vanligt ett eget tema, som på något sätt berör natur & kultur i Sverige. Britt Wennerfors presenterar årets årsbok - med ord och bild.

Kl 1830. Norrtälje Stadsbibliotekt (konferensrummet, en trappa upp).

Pris 20 kr för medlem i STF (ej medlem 30 kr). Avgiften betalas till Bg 620-3657 tillhörande STF Roslagskretsen.

Anmälan/info senast den 3 december 2012 till; roslagskretsen@stfturist.se 

Information om denna och andra aktiviteter finner du också på vår hemsida; www.svenskaturistforeningen.se/roslagskretsen 


Vår sanna natur - fantastiska naturfotografer ser...

Vår sanna natur - Naturfotograferna ser på Sverige
Text Henrik Ekman
Bildredaktörer Anders Geidemark & Jörgen Wiklund
Fotografier från medlemmar i Naturfotograferna/N
Isbn 978 91 534 3683 6
Ica Bokförlag - Forma Books Ab
2011

Att cykla är inte så dumt. Böcker är heller inte så dumt. Jag fick cykla 2 * 2,1 mil för att hämta boken på postutlämningsstället i Norrtälje, men det var det värt. Boken är riktigt fin & cykelturen var skön i det sommarfina vädret.

Om vi nu skall tala gå-bort-presentbok så är detta ett mycket lämpligt objekt. Ja, den kostar lite mer - men värden för kalaset bör (!) bli riktigt glad eftersom boken är riktigt fin. Ja, det kanske beror på om vederbörande uppskattar fina bilder och texter som rör naturen och dess skiftningar, förstås. Men, ändå.

Denna bok är inte läst på en kvart. Den läses igen och igen, tänker jag. Ett stycke eller ett kapitel i taget, med reflektion och med tanke. Den ligger framme. Det är en njutningsbok, som inte på länge än förtjänar att åka in i bokhyllan för samling med de övriga. Riktigt fina gå-bort-presentböcker är sådana som man verkligen också vill ha själv. Detta är en sådan. Absolut!

Sverige har ca 2 300 km kust och sträcker sig 1 572 km från norr till söder. Den största bredden är cirka 500 km. Det ställer vi i relation till vår cykeltur i vintras, som omslöt 1 900 km längs den västra indiska kusten eller männen som vi mötte i Uppsalatrakten igår som cyklat mer än 5 000 km från Gibraltar - med sikte vidare upp mot Nordkap. Långt är sålunda relativt.

Men, vårt land är långt, eller hur? De har oändligt många naturmiljöer som präglas av det klimat som finns på de olika platserna. Våren kommer olika på olika ställen vid helt olika tidpunkter och sommaren är avsevärt mycket längre i söder än vad den är i norr. Norr har den makalösa midnattssolen och söder har helt andra värden som bara finns just där. Om detta kan vi läsa i denna stora och fina bok. En bok med fantastiska bilder och en text som är väl värd att lägga timme efter timme på.

"I söder knackar sommaren på dörren" Foto Ove Eriksson - i en prunkande grönska, de gula, det gröna, de nysådda fälten och det stora blåa havet utanför - medan "Renarna återvänder till kalvningslandet upp i Norrbottensfjällen" Foto Tor Lundberg - i en stillsam vandring i dis och dimma i ett snövitt landskap. Det pågår nästan samtidigt. Grönt och vitt, i samma tid.

I maj slår bokarna ut och mörkret lägrar sig över skogsmarken, skriver Henrik Ekman, till en ljuvligt grön bild. Foto Jan Grahn. Bilden på sid 19 är ljuvlig. Den är troskt dimmig, diffus. Det är som om jag väntar mig att en vildvittra eller rumpnisse skall titta fram mellan stammarna. Kanske står de där, bakom stammen bortom de gröna solljusa bladen. Kanske står de där och väntar, för att titta fram om vi går förbi.

Kapitlet Samtidigt - i en annan del av Sverige leder oss igenom vår land och visar oss på skillnader. Samma sak händer i avsnittet om Den långa kusten, som för oss nära havet.

På uppslaget sidorna 26 - 27 känns havets kraft (foto Erik Malm). Havet är upprört och fyren står där mitt i. Ståtlig. Bilden är som en tavla, som ett målat mästerverk trots att det är ett fotografi, som visar oss kraften. Där, mitt i, vill vi inte vara - men vi står gärna vid sidan om och betraktar denna fantastiskt förundrande kraft.

Silvertärnan, gravanden och skarven är några som samsas om utrymmet och vi månar om dem på olika vis i olika tid och på olika platser. Någon njuter av vissa och någon bråkar om andra. Vi uppskattar naturen och dess invånare på så olika vis, beroende t ex av vårt enskilda intresse och kanske också av vår näring.

Silvertärnorna på sidan 36 (foto Torbjörn Lilja) ser ut som en ljuvligt vacker begravningsbild. Bilden ger mig glädje. De vackra fåglarna, den underbart blå himlen med de vackra bomullsmolnen strax ovanför gör mig hänförd. Vackra bilder tillför guld till tillvaron. De gör mig riktigt glad.

Den långa vackra kusten passerar ljuvliga skärgårdar. De är karga, öppna, utsatta och fantastiskt vackra i sin enkelhet. På uppslaget med sidorna 63-64 drar jag djupt efter andan när jag betraktar skärgårdsfotografiet (foto Stefan Isaksson). Himmel och hav bär liknande färgtoner. Bilden är från dygnets mörkertid, även om det är ljust. Det är stillsamt. Tänk, att här sitta på en klippa och njuta av tystnaden och stillheten. Här skulle ljudet gå miltals om vi ropade ut över det stilla vattnet. Med det är det ingen som gör, här. Tystnaden hörs.

Tänk, så mycket olika det finns. Här finns guld, tystnad, färger och fantastiska platser i mängd. Kapitlet om Den långa kusten mellan Svinösund och Haparanda följer djuren, naturen, platserna, människorna, fåglarna och miljöerna allteftersom. I ord och bild följer vi med på den ofantligt vackra färden. Den som lotsar, leder och frestar oss att söka nytt. Ny kunskap, ny glädje och nya möten.

I kapitlet om Skogen vi tämjde ordas om granen, kalhyggen, skogsbruket och lövskogarna. Man ordar även om elden, boken och medeltidens ekar. Med mera. Linné återkommer i texten, vilket jag kan se som lite komiskt sammanträffande med tanke på att vi besökte hans sommargård (Linnés Hammarby) så sent som i söndags. Kapitlet inbjuder till tanke och till ny kunskap. Jag gläds åt mångfalden i texten och åt de vackra bilderna.

Kalhyggesbilden på sidan 87 (foto Anders Geidemark) är å ena sidan vacker och å andra sidan fasansfull. Dessa kalhyggen, som just nu också diskuteras i artiklar i DN, är verkligen inte en vacker syn. Fotografiet av Magnus Elander på den lilla lappugglan (sid 106-107) som sitter och spanar i ett träd ger oss insikten om att träden och alla de olika djuren - mångfalden - måste finnas kvar för att alla skall kunna leva. Deras livsmiljöer behövs.

I inledningen till kapitlet om Bondens landskap finner vi den ljuvliga bilden där tanken går till; älskar, älskar inte, älskar, älskar inte, älskar ....(sid 110-11, foto Erik Malm). Tänk, vad en bild, i detta fall enkel blomma, kan ge helt andra tankar än det bilden föreställer.  Jag ser, i mitt sinne, barnens och ungdomarnas somrar ute på landet hos föräldrar eller far/morföräldrar, där springet kan finnas utan gräns.

Sedan följer mer. Vindar. Vatten. Djur. Fjäll. Natur. Och stadens brus. Förundrande ord & makalösa bilder. 

Puh, minsann. Denna bok är ett storverk. Den bär mängder av fantastiska bilder och den ordar om vår natur från norr till söder, från väster till öster, över tid och över landskap, över berg och hav, genom skog och över ängar, med landskapet, naturen, djuren och människorna som fokus. Jag gläds över kunskapen. Jag gläds över tiden. Jag gläds över de fantastiska bilderna. Jag gläds över alla nya tankar denna bok genererar.

Ja, detta är definitivt en bok som jag kommer att återvända till. Igen och igen. När lusten att lära mer slår till, när lusten att läsa om naturen och om vårt land med alla dess skepnader kryper fram så skall boken öppnas igen. Det lär den verkligen göra igen och igen, allteftersom dagarna går och en stund här och där ger mig möjlighet att njuta över detta fina verk.

En stor eloge till Ica Bokförlag, liksom till författaren Henrik Ekman och de många naturfotograferna som finns med i denna bok. Fortsätt på inslagen väg. Ica Bokförlag, genom att ge ut alla de fantastiska böcker ni ger ut. Henrik Ekman, till att utforska och skriva om natur, kultur, mm och till alla de duktiga fotograferna som bidrar med så många fantastiska bilder. Fortsätt så, till tidens ände. Vi andra behöver er så väl.

Köprekommendation? Ja!

Anette Grinde 



Söker du bostad i Norrtäljetrakten? Klicka då på bilden för mer info.


Länkar & sånt om detta inlägg...
Knuff om böcker. Knuff om Isbn 978 91 534 3683 6.   Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comKnuff bloggar.  Knuff om naturfotograferna - Sverige -   Bloggare om naturfotograf - Ekman - Ica - ... Boken kan köpas t ex hos; Adlibris - Bokus - Bokia - Ica BokförlagDN ledare 20/5 2012. Forma Books. DN 30/4 2012. DN 1/5 2012. DN 8 maj 2012. Skogsaktivisten. Mats Anderssons fina blogg. Kungliga biblioteket.

Bokbloggerskan samlar bokrecensioner från Reflektioner Allteftersom....

måndag 21 maj 2012

Grönt, gult och blått...

Söndag 20 maj 2012.

Det grönskar. Ängarna är ljuvligt gröna vart man än vänder sig. Strax intill är det plöjt och sått. Det växer så det knakar därunder. Det syns strax att det är på väg. Det nya allteftersom.

Det blommar gult i varje hörn. Maskrosorna, gullvivorna, smörblomstren och rapsen. Det doftar ljuvligt. Allt det klart gula är alldeles fantastiskt vackert tillsammans med den ljuvliga grönskan.

Himlen är blå, med några penseldrag av grått. I kanten mörknar det, men bara ett kort, kort ögonblick. Dagen är ljuvlig. Färgerna är fantastiska tillsammans. 

Grönt, gult och blått. Ja, så ljuvligt vackert det är.

Vi var en aning sena i starten, men kom i väg till slut. Vi möter många cyklister efter vägen och en bit hemifrån möter vi en lång rad motorcyklister av olika modell. Vi passerar Norrtälje och tar den kurviga vägen till Rimbo. Där stannar vi för att äta frukost, men enas om att vi istället äter lunch eftersom klockan närmar sig 12. Vi samsas med många cyklister på fiket. De är ute på en liten 18-milarunda. De startade i Uppsala och har några mil kvar innan dagsverket är klart. De verkar njuta av dagen i sina kortkorta cykelbyxor och tunna jackor. Själva har vi långkalsonger, vinterskinnvantar och skinnställ, till skydd mot kylan i fartvinden. Det blir varmt i solen på fiket, men det är skönt när vi kör. Efter vårt lunchstop åker vi vidare förbi Almunge, Länna och den lilla byn Hammarby. Vårt mål är Linnés Hammarby - Carl von Linnés sommarboende utanför Uppsala. Resmålet fann vi i Upplev Sverige, boken som lotsar oss lite hit och lite dit.

Carl von Linné köpte gården 1758 och bodde där sommartid tillsammans med sin hustru Sara Lisa och sina barn. Linnés Hammarby består av ett område med vacker natur, berg och skog där fåren vandrar fritt och håller markerna öppna. Det är ett kulturreservat. Marken och gården är i statlig ägo, vilket möjliggör dess bevarande till sen. Bostadshuset är intakt, med gamla möbler kvar och de båda flyglarna har öppna utställningar. Det stora huset visas enbart med guide som betonar vikten av att inte röra något alls i huset. Det är gammalt och bevarat - som en glimrande skatt. Den där Linné var en särskilt man, han. Han skapade, även om han led av gikt och depression.

När vi lämnar Linnés Hammarby för att styra mot Uppsala möter vi två cyklister, som vi byter några ord med. Två herrar, tyskar, uppskattad ålder 65+, per cykel från Gibraltar med riktning Nordkap. De startade i februari, cyklade 4-5 mil per dag och hade bara haft ett fåtal regndagar sedan de startade. Historien förtalte inte när de kommer fram. Ja, de hade tält med sig, men de bodde huvudsakligen på vandrarhem och dyl. En imponerande resa, får man säga.

Vi möter finaste Sofie i Uppsala innan vi styr hemåt igen. Hon har, dagen innan, varit på vårbal i sin mormors fina folkdräkt. Hennes Axel bar också folkdräkt på balen, så de blev ett annorlunda och mycket vackert par. De hade haft riktigt roligt på vårevenemanget i den vackra studentstaden. Det är dem väl unt.

Himlen ser hotfullt mörk ut, men det klarnar lite när vi kommer utanför stan. Regnkläderna behöver inte packas upp. Det glädjer oss, när vi färdas över slätternas vackert slingrande vägar. Vi får hoppas att vi slipper använda dem i år. Det vore ju riktigt skönt.

Det är fantastiskt att färdas på dessa vackra vägar i det ljuvliga landskapet. Vi glider sakta fram i maklig takt. Det är sparsamt med trafik. Vi möter cyklister igen och igen. Luften är klart och det luktar gudomligt gott. Det är berusande. Miljöerna, dofterna, den klara luften och lyckokänslan att färdas i detta är berusande. En ljuvligt berusande färd.

A..



Andra länkar. Knuff  -  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comBloggportalen.se.   Isbn 9789174242638.   Knuff om motorcykeltur - roslagen -  .  Bloggare om linné - roslagen ...Upplev Sverige finner du t ex hos  Adlibris. - Bokia. Bokus. - Bonnier Fakta. Mer om Upplev Sverige i denna blogg...

Recension av Upplev Sverige (nov 2011) - Källa Gamla kyrka (Upplev Sverige) - Täby kyrka (Upplev Sverige)

söndag 20 maj 2012

8 kvinnor ror....

Lördag 10 maj arrangerade STF Roslagskretsen en aktivitet i Norrtälje. Vi besökte Norrtälje Roddförening för att se vilken verksamhet de har och hur det egentligen går till när man ror. Nyfiken som gör, får svar. Det var fantastiskt roligt!

8 kvinnor anslöt till aktiviteten. Vi började med att få en genomgång i ord om hur det är att ro. Därefter fick vi sätta oss i en roddmaskin, för att omvandla orden till någon form av praktisk kunskap. Känslan var skön och inte alltför svår. Det svåra kom senare, när vi skulle samsas tillsammans i en båt för fyra.

Väl ute igen togs en fyra-manna-båt fram. Fyra kvinnor placerades i båten, två kvinnor och åror åt vänster och två kvinnor och åror åt höger. En, i detta fall en herre, instruerar oss, styr rodret och håller ögonen i färdriktningen. Vi andra sitter med ryggen mot färdriktningen. Den främsta av oss håller takten, lagom och lugnt. Vi övriga följer henne, lagom och lugnt. När vi finner takten tillsammans är det ljuvligt skönt att färdas över vattnet, i tystnad, med ett och annat skratt över små tokigheter och med allvaret ändå hängande i kanten. Detta var en fantastiskt härlig aktivitet, som jag mycket gärna provar igen.

Vi fick prova i en 4.a mannabåt, i en 2.a och i en etta. De båda senare hade två åror att samsas med per person och 4.a mannabåten bara en. Det tar sin lilla tid att bli sams med åror, riktning och färdkamrat när man är annat än helt själv i båten. Det kräver ett annat samsande i 1.an och 2.an än i 4.an. Oavsett vilket var det oerhört roligt. Musklernas användning i båten ger sig till känna under söndagen. De känns att de har fått arbeta - det är en ljuvlig känsla. Benen, ryggen, magen och armarna har fått sig en duvning, även om benen var de som arbetade allra mest i kraften tillsammans med båten.

Fnys, skratt, njutning, frenesi, glädje, mm - stod på agendan när vi summerar vår känsla. Detta var verkligen något som många av oss vill prova igen.

För mig gav aktiviteten bara plus denna dag. Fantastiskt trevliga kvinnor från när och fjärran i olika åldrar, en rolig aktivitet, ett soligt & ljuvligt väder, en god samverkansförening genom Norrtälje Roddförening som genererade en härlig aktivitet i STF Roslagskretsens regi. Inga minus alls.

Anette Grinde


Länkar; Norrtälje Roddförening - Svenska Turistföreningen/Roslagskretsen - Andra länkar. Knuff  -  Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.comBloggportalen.se.   Knuff om turist - roslagen -  .  Bloggare om rodd - roslagen ... DN på stan. Roslagskretsen finns också på twitter & på facebook...

fredag 18 maj 2012

Är det verkligen så här vi vill ha det?

De osynliga - om Europas fattiga arbetarklass
Rebecka Bohlin
Atlas reportage
ISBN 9789173894050
2012
www.Vems Europa.se

De osynliga ingår i Atlas reportageserie Vems Europa

Boken är en reportagebok om den fattiga europeiska arbetarklassen. De som arbetar hårt för nästan ingenting. De som sliter sig fördärvade för att få mat på bordet och tag över huvudet för sig och de sina.

Jag läser om kvinnor och män som byter land. De gör det igen och igen, för att de måste finna något annat, något mer och något bättre, för sig och de sina. De måste börja om igen, för att klara att försörja sig. Jag läser om kvinnor och män som arbetar mängder av timmar och därtill har arbetspass på olika sidor som staden som kräver resor på nästan lika många timmar för att ta sig till de olika arbetsplatserna. Nej, restiden ingår inte i arbetstiden. Ja, tiden borta från hem och barn blir lång, omåttligt lång. Varje dag. Jag läser om människor som blir lurade på timmar och månadslöner, för att företagare skall tjäna bättre på uppdragen. Jag läser om barnen som växer upp i familjer, utan att nästan alls kunna träffa sina föräldrar då dessa arbetar med omänskliga arbetsvillkor. 

Boken innehåller rapporter om människor som arbetar, söker arbete och om hur många lever idag i Europa. Den ger mig en bild hur det ser ut och jag tänker att detta borde vara en bok som bör placeras i varje politikers, beslutsfattares & opinionsbildares hand, i hela vårt land. Åtminstone hos dem som månar om rättvisa och människors väl. Bilden är inte sympatisk. Den är ovärdig i ett land och i en världsdel där väldigt många har det väldigt bra och där vi borde bära ett högre ansvar för varandra.

Skillnaderna är enorma, där människor saknar möjlighet att ta sig ur sin livssituation. Utnyttjandegraden av människor är enorm. Jag skäms, å vårt lands vägnar, när jag läser hur vi har det här.

Det sägs att var och har möjlighet att själv styra sitt liv och göra något riktigt bra av det. Jag är inte helt säker på att det är sant. 

Denna bok tycker jag verkligen att du skall lägga tid på att läsa. Låt den informera dig om läget och skapa dig din egen bild, utifrån den kunskap du själv har.

Är det verkligen så här vi vill ha det?

A..



Länkar. Adlibris - Bokus - Atlas Reportage - Reportage om krisens Europa - Atlasbloggen - Dn om De osynliga - Centerpartiet - Socialdemokraterna - Moderaterna - ...




torsdag 17 maj 2012

Det blir inte mer än det människorna vill, ser och förmår...

Man får ju ändå le, lite snett, när man läser protokollen och verksamhetsberättelserna från hembygdsföreningarna i närområdet.

Protokollen & verksamhetsberättelserna är så sparsamma att de nästan inte kan utläsas vad som har gjorts eller beslutats. Man har haft verksamhet där det berättats om spännande människor som spelat roll för bygden och som har gjort storverk för sig och de sina, men i anteckningarna kring året som har gått finns inte antecknat om vem man har talat. Man har lyssnat på någon som har berättat, utan att notera vad. Minns vi vad som har sagts, när det inte har dokumenterats? I verksamhetsberättelsen eller i protokollen ser jag inte heller vad som har gjorts med gården, inventarierna och de minnen de bär. Hur finner vi den informationen? Ligger den i var mans/kvinnas minne, eller finns dokumentation på annat håll. Om detta finner jag inget i de officiella dokument som når mina ögon.

Vilken är föreningens roll i bygden? Vilket ansvar har den att dokumentera hur den verkar?

Ja, föreningens roll är att verka utifrån de stadgar den har. Dess ansvar är att dokumentera och redogöra för hur och vad den har gjort. Men, det blir inte mer än det människorna vill, ser - och förmår. Det kan aldrig bli mer än så. Det är sålunda helt beroende av varje engagerad människas enskilda kraft - och den personens eget ansvarskännande och görande.

Jag tycker att det vore fantastiskt om hembygdsföreningarna och övriga ideella föreningar förmådde dokumentera all sin fantastiska verksamhet och alla de människor som verkar i & för föreningen. Det finns människor i föreningar som gör stordåd för bygden och föreningslivet. Det borde synas tydligt och mer. Både vad som görs och vem som gör.

I en av de föreningar jag verkar i finns en kassör. Hon gör ett riktigt bra arbete. Jag vet att hon också är kassör i andra föreningar, som t ex i en lokal Röda Kors-förening och i en hembygdsförening i kommunen. Hon månar därtill om en museiverksamhet för den nedlagda militära verksamheten på hemorten, där hon också finns med i styrelsekretsen. Kanske finns hon i fler styrelsen, som jag ännu inte känner till. Utan sådana människor vore föreningarna ingenting.

För mig & för andra i de föreningar hon verkar är hon riktigt guld värd. 

Jag vet att det i andra föreningar finns andra guldmedlemmar. Av dem vill jag se mer. Jag vill se och höra vad de gör, jag vill se och höra att de uppmärksammas och jag vill se och höra att de gläds åt det de åstadkommer.

Föreningslivet skapar mer till livet för oerhört många. Kanske behöver det synliggöras en aning mer.

Frågan då blir, i vanlig ordning - vem gör och hur?


Anette Grinde

*** *** ***


Länkar; * Hembygd.se  * Tidningen Ledungen. *  Sthlms län; Länsmuseets bildbank. * Naturvårdsverket (blanketter, mm). * Hembygdsföreningar i Sthlms län. * Folkminnesarkivet.  * Politometern.Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com * Folkminnen. * Läs även andra bloggares åsikter om  - hembygd - mm. * Släktforskning  * Norrtälje. * STF Roslagskretsen. *